characters characters

Stilul parental permisiv - ce urmari are la maturitate

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 august 2021    |   2628 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

stilul permisiv de parenting - urmari
Lipsa limitelor si regulilor si un nivel ridicat de putere oferit copiilor sunt doua caracteristici esentiale ale stilului parental permisiv. Pe termen scurt, parintii permisivi evita conflictele si situatiile dificile in interactiunea cu copiii lor, dar pe termen lung, acestia din urma pot avea de suferit.

Citeste si:

De ce au copiii nevoie de limite si reguli

Esti un parinte prea permisiv?


Dr. Jonice Webb, psiholog specializat in englijarea emotionala si autoare a cartii „Running on Empty – Overcoming Your Childhood Emotional Neglect” atrage atentia asupra a 5 dificultati pe care le au la maturitate copiii crescuti de parinti permisivi.


Probleme legate de disciplina si autocontrol

Daca parintii nu au oferit suficiente reguli si nu au impus consecinte in copilarie, au lipsit si ocaziile pentru copil de a-si dezvolta autocontrolul si disciplina. Copiii invata sa isi controleze impulsurile, sa amane recompensele si sa isi dezvolte constiinciozitatea cu ajutorul parintilor, care stabilesc limite si reguli in familie. La maturitate, copiii parintilor permisivi pot avea dificultati cand vine vorba de stilul de viata sanatos, de responsabilitatile profesionale si personale si de organizarea timpului. Obiceiul de amana si comportamentele de evitare sunt de asemenea frecvente.


Gestionarea emotiilor

Nefiind expusi frustrarilor, copiii au pierdut sansa de a invata de mici sa isi gestioneze emotiile. Cand un parinte refuza ceva unui copil, iar acesta plange si isi exprima frustrarea, copilul invata alaturi de parinte sa isi gestioneze aceste emotii dificile. Astfel, treptat, copiii invata ca furia, tristetea, frustrarea sau dezamagirea pot fi depasite si ca sunt temporare. Copiii crescuti cu un stil parental permisiv nu au ocazia sa traiasca foarte multe emotii dificile in familie, iar cand se confrunta cu ele in alte contexte, pot aparea izbucniri emotionale puternice, care pot fi primite cu dezaprobare si critica de cei din jur. La maturitate, copiii parintilor permisivi vor avea dificultati in gestionarea furiei, tristetii si dezamagirii, devenind astfel mai vulnerabili in fata problemelor emotionale precum depresia sau anxietatea, si avand mai multe dificultati in relatiile sociale.


Toleranta scazuta la frustrare si conflict

Conflictele sunt inevitabile in orice relatie, afacere, prietenie sau casnicie. In familiile cu un stil permisiv insa, conflictele sunt evitate, iar copilul primeste intotdeauna ce doreste. La maturitate, copiii crescuti astfel vor avea dificultati in a accepta un refuz, in gestionarea unui conflict (care ii poate pune in pozitia de victima sau de agresor) si in rezolvarea flexibila a problemelor din relatiile cu cei din jur. Inflexibilitatea si o capacitate redusa de a vedea perspectiva altor persoane pot fi de asemenea urmarile unui stil parental permisiv.


Probleme legate de perseverenta si motivatie

Parintii permisivi tind sa il protejeze pe copil de orice situatie dificila sau solicitanta, mai ales daca acesta isi exprima frustrarea sau lipsa de interes. Dorinta parintilor de a-l proteja excesiv pe copil inseamna ca acesta nu va invata niciodata ca este capabil sa faca lucruri dificile. De asemenea, copilul nu va avea ocazia sa descopere ca propria motivatie poate creste daca se implica in anumite activitati. La maturitate, acesti copii vor renunta usor in fata dificultatilor, vor incepe mai multe proiecte si vor incheia prea putine, putand avea astfel probleme profesionale, dar si personale.


Autoinvinovatirea si o imagine de sine negativa.

In timp, lipsa disciplinei si a perseverentei duc la o imagine de sine negativa. Adultii cu o copilarie prea permisiva tind sa se critice si sa se invinovateasca pe ei insisi pentru carentele emotionale pe care le au in prezent: „Nu sunt in stare sa duc nimic pana la capat.”, „Nu am vointa.”, „Nu sunt interesat de nimic.”. Aceasta critica excesiva poate continua problemele legate de disciplina sau de gestionarea emotiilor, afectand si mai mult echilibrul emotional.


Daca esti parinte si ai fost crescut la randul tau cu un stil parental permisiv, ai ocazia sa eviti aceleasi greseli si sa iei decizii mai bune atat pentru tine, cat si pentru copilul tau. Poti incepe cu a constientiza provocarile cu care te confrunti in prezent ca urmare a propriei tale copilarii si cu formarea abilitatilor de care ai nevoie pentru a le depasi.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe