characters characters

Stilul parental autoritar

Cum il recunosti si ce efecte are asupra copiilor

Propus de: Suntparinte.ro   |   04 aprilie 2023    |   1489 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

stilul parental autoritar
Stilul parental autoritar este caracterizat prin asteptari ridicate fata de copii, un nivel scazut de afectiune si caldura si prin sanctionarea intensa a greselilor. Majoritatea parintilor cu un stil autoritar pun accentul pe disciplina si obedienta, din dorinta de a creste copii care fac cele mai bune alegeri. Pe termen lung insa, lipsa afectiunii si a comunicarii deschise dintre parinte si copil duc la probleme mai seriose decat lipsa responsabilitatii copiilor.

Citeste si:


Doua metafore pentru doua stiluri parentale: tamplarul si gradinarul


Patru stiluri parentale


Cum recunosti stilul parental autoritar


Diana Baumrind, cercetatoarea care a definit trei stiluri parentale (autoritar, democratic si permisiv), a descris stilul autoritar ca avand cel mai nivel ridicat de control. Iata ce inseamna mai exact acest lucru:

 • Parintele pune accentul pe obedienta copilului si pe autoritate in relatia cu acesta. "Trebuie sa ma asculti/ sa faci ce iti spun eu." este o convingere frecvent exprimata de parintii autoritari in comunicarea cu copilul. 
 • Parintele ofera copilului mai degraba feedback negativ - critica, corectarea si sugestiile pentru imbunatatirea comportamentului sunt mai dese decat aprecierea calitatilor pozitive ale copilului.
 • Greselile sunt pedepsite aspru, iar invatarea din ele este prezentata tot ca o forma de pedeapsa.
 • Violenta verbala si fizica sunt folosite ca modalitati de a controla comportamentul copilului.
 • Rusinea este folosita ca metoda de disciplinare. Parintii cu un stil autoritar cred ca rusinea simtita de copii in urma unei alegeri gresite ii va ajuta sa o evite pe viitor si deseori incearca sa incurajeze aceasta emotie a copilului.
 • Parintele nu are incredere in capacitatea copilului de a face alegeri bune. De aceea, il critica si supravegheaza constant, in incercarea de a controla cat mai mult din comportamentul, dar si din procesele interioare ale copilului - cum gandeste, cum invata sau cum se simte.
 • Parintele ofera putina afectiune sau atentie pozitiva copilului. Incurajarile si lauda sunt rare, insa sfaturile, instructiunile si "cearta" sunt frecvente.
 • Regulile sunt deseori neclare, dar impuse cu autoritate de catre parinte. In plus, copilul nu primeste explicatii sau ocazia de a discuta despre acestea.

Cauzele stilului parental autoritar

Persoanele cu un nivel scazut de agreabilitate sociala tind sa adopte un stil parental autoritar, la fel ca si persoanele cu un nivel ridicat de nevrotism (tendinte catre anxietate, depresie, instabilitate emotionala). In plus, adultii care au fost crescuti de parinti autoritari tind sa repete aceasta abordare in relatia cu propriii copii.

Efectele stilului parental autoritar

Iata ce spun studiile despre efectele acestui stil de parenting asupra dezvoltarii copiilor:


Problemele de comportament
ale copiilor se inrautatesc in timp.


Stima de sine a copiilor
este afectata negativ.


Apare teama de greseli
care poate duce la obiceiul de a procrastina sau amana responsabilitatile importante.


Copiii risca sa dezvolte probleme emotionale
precum depresia, anxietatea sau depersonalizarea.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe