characters characters

Agreabilitatea - trasatura de personalitate care ajuta la succesul social

Cum cresti un copil agreabil

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 mai 2021    |   3643 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

agreabilitatea
Agreabilitatea este una din cele cinci trasaturi de baza ale personalitatii propuse de asa-numitul model „Big Five”, alaturi de constiinciozitate, deschiderea la noi experiente, extraversiunea si tendintele nevrotice (instabilitatea emotionala).

Citeste si:

Deschiderea la noi experiente – de ce este importanta si cum o incurajam in familie

Constiinciozitatea – cum o incurajam la copii


Personalitatea agreabila

Agreabilitatea descrie nivelul de prietenie, bunatate, cooperare si politete la care o persoana poate ajunge si pe care le manifesta in mod autentic in relatiile cu cei din jur. Specialistii sustin ca agreabilitatea creste gradual in timp, pana in perioada adulta. Pentru copii, poate fi destul de usor sa fie agreabili, insa lucrurile incep sa se schimbe in adolescenta, cand datorita provocarilor din mediul in care traiesc, agreabilitatea poate sa inceapa sa scada.


Persoanele cu un nivel ridicat de agreabilitate:

 • Au un interes ridicat fata de oameni
 • Le pasa de ceilalti
 • Simt si manifesta empatie si ingrijorare fata de alti oameni
 • Se bucura ajutand si contribuind la fericirea altor persoane
 • Ii asista pe cei care au nevoie de ajutor
 • Tind sa aiba un cerc mare de prieteni
 • Ii judeca mai putin pe cei din jur
 • Incearca sa previna sau sa reduca riscul de conflicte cu cei din jur

Persoanele cu un nivel scazut de agreabilitate:

 • Manifesta un interes scazut fata de problemele altor persoane
 • Nu le pasa de cum anume se simt cei din jur
 • Ii manipuleaza deseori pe ceilalti pentru a obtine ce vor
 • Au dificultati in a-si mentine calmul intr-o situatie problematica
 • Tind sa critice sau sa judece alte persoane

Agreabilitatea ca trasatura de personalitate este masurata prin sase componente: altruismul, cooperarea, modestia, sinceritatea, simpatia si increderea fata de cei din jur.

Copiii si adultii cu un nivel ridicat de agreabilitate se recunosc usor fiindca au o capacitate foarte buna de a colabora, de a socializa si de a construi cu usurinta relatii pozitive cu cei din jur. Persoanele prea agreabile pot intampina insa probleme: le poate fi greu sa isi exprime propriile nevoi sau preferinte cand sunt diferite de ale celor din jur, le poate fi greu sa refuze sau sa lucreze in mod independent. De aceea, copiii cu comportamente agreabile au nevoie sa invete si asertivitatea.

Opusul agreabilitatii este ostilitatea, iar oamenii tind sa se situeze si sa oscileze de-a lungul vietii lor intre aceste doua extreme. Persoanele ostile sunt perceputi ca fiind suspicioase, manipulative si necooperative, ceea ce le face mai putin de incredere pentru cei din jur.

Cum incurajam agreabilitatea in copilarie

Studiile arata ca acei copii care la varsta de 8 ani aveau comportamente agreabile (cooperare, nivel scazut de agresivitate si nivel crescut de autocontrol) au devenit adulti cu o personalitate agreabila la varsta de 33 ani. Desi in copilarie, personalitatea este in continua formare, stilul parental si modelele la care sunt expusi copiii pot influenta cat de agreabil se vor purta acestia. Dintre toate trasaturile de personalitate, agreabilitatea are cea mai mare componenta de mediu (adica e influentata de factorii de mediu in proportie de 21 pana la 67%). Pe de alta parte, nu este suprinzator ca cei mici sunt adesea mai centrati pe sine si mai putin agreabili decat adultii. Controlul asupra propriului comportament, empatia si abilitatile lor sociale sunt in dezvoltare, iar emotiile puternice ii vor conduce catre comportamente mai putin placute pentru cei din jur. 

Putem incuraja comportamentele agreabile ale copilului prin:

 • Expunerea la modele pozitive care manifesta un grad ridicat de cooperare,toleranta, sinceritate si modestie. Familia si scoala pot fi mediile in care copiii pot fi influentati pozitiv de astfel de modele.
 • Implicarea in situatii si contexte in care agreabilitatea este importanta si necesara (activitati de colaborare, cooperare, voluntariat).
 • Construirea unui sistem de valori morale in care bunatatea, modestia, altruismul, onestitatea si increderea sa fie prioritare.

Agreabilitatea este foarte importanta pentru starea de bine personala si este asociata cu o stare buna de sanatate fizica si mintala, precum si cu relatii sociale pozitive si stabilitate profesionala. De aceea, chiar si la maturitate, este benefic sa facem un efort sa ne cultivam aceasta trasatura de personalitate, pentru noi, dar si pentru cei din jur.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • 4 faze ale prieteniilor intre copii
  4 faze ale prieteniilor intre copii
  04 aprilie 2024   

  Copiii leaga cele mai multe prieteni incepand cu perioada prescolara. Unele vor dura ani de zile, in timp ce altele se vor destrama la primul conflict. Se spune ca fiecare copil are deja un patern dupa care isi alege prietenii, model pe care il va folosi tot restul vietii sale.

 • Conflictele dintre copii
  Conflictele cu alti copii. Cum poti sa il ajuti pe copil sa le gestioneze
  29 septembrie 2022   

  O mare parte a experientei scolare a copiilor nostri nu este legata de invatare, lectii si teme, ci de relatiile de prietenie pe care le formeaza la scoala si gradinita.

 • Abilitati sociale
  Relatiile armonioase cu alti copii: esentiale pentru succesul scolar
  22 septembrie 2022   

  Cand ne gandim la succesul copiilor la scoala sau la gradinita, ne gandim in primul rand la abilitatile lor intelectuale: cat de atenti sunt la lectii, cat de usor inteleg explicatiile sau cat de repede retin informatiile noi.

Mai multe