characters characters

Constiinciozitatea la copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 martie 2019    |   3414 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Constiinciozitatea la copii
Constiinciozitatea prezice o multime de atribute pozitive ale vietii noastre precum starea de sanatate, calitatea relatiilor noastre sociale, performantele si chiar reusitele in viata. Cum putem sa il ajutam pe copil sa devina mai constiincios daca observam ca nu este in mod natural astfel?

Citeste si:

Functiile executive la copii – cum cresti un copil responsabil si fericit 

Cum ii invatam pe copii responsabilitatea 


Constiinciozitatea – ce inseamna si cum se manifesta

Constiinciozitatea este unul dintre cei cinci factori descrisi de teoria Big Five a personalitatii, cea mai recenta si acceptata teorie a personalitatii din prezent. Ceilalti patru factori ai personalitatii sunt deschiderea fata de experiente noi, agreabilitatea, extraversia si neuroticismul.

Constiinciozitatea este o trasatura de personalitate care poate fi descrisa ca tendinta de a controla propriile impulsuri si de a alege comportamente favorabile atingerii scopurilor stabilite. De aceea, persoanele constiincioase reusesc sa amane recompensele imediate pentru a obtine recompense mai importante pe termen lung, stiu sa planifice si sa isi organizeze activitatile in mod eficient. Constiinciozitatea este legata astfel de cat de perseverent, ambitios, atent, disciplinat, consecvent, previzibil, de incredere, organizat sau muncitor este copilul tau. Vestea buna este ca orice trasatura de personalitate poate fi incurajata, dincolo de tendintele innascute ale fiecaruia dintre noi.

Constiinciozitatea – cum poate fi incurajata

Constiinciozitatea si deschiderea la experiente noi sunt trasaturile de personalitate mai strans asociate cu succesul scolar si profesional decat nivelul de inteligenta, potrivit studiilor. Asadar, este de inteles de ce ne-am dori sa avem copii mai constiinciosi. Exista cateva resurse pe care le putem folosi fiecare dintre noi pentru a ne creste nivelul de constiinciozitate si pe care le putem recomanda si adapta si pentru copiii nostri.

Incurajeaza autocontrolul. Capacitatea copiilor de a rezista impulsurilor pentru a urmari un scop benefic pe termen lung (de exemplu, cand copilul alege sa isi faca temele desi ar vrea sa se joace) este legata de autocontrol, care se dezvolta de-a lungul intregii copilarii si adolescente.

Tehnicile metacognitive pot fi folosite pentru a ridica nivelul de constientizare a propriul proces de gandire. Aceste tehnici implica si contrastarea mentala, un proces care presupune a-ti imagina un obiectiv, calea spre atingerea obiectivului si obstacolele ce ar putea aparea in cale. A-l incuraja pe copil sa isi imagineze calea spre atingerea obiectivului inseamna a-l ajuta sa isi construiasca obiective mult mai fezabile si sa devina mai implicat si mai dedicat acestor obiective. Anticiparea obstacolelor il ajuta pe copil sa gaseasca posibile solutii pentru acestea, reducand riscul de a renunta la ce si-a propus.

Vorbeste-i despre tehnica implementarii intentiilor, care inseamna a crea planuri posibile, concrete si necesare pentru a sti cum sa te descurci intr-o situatie in care urmeaza sa te afli (ex. "Am sa incep sa fac cateva exercitii de respiratie daca voi simti ca devin anxios inainte de a incepe testarea").

Invata-l pe copil tehnici de evitare a procrastinarii. Constiinciozitatea presupune rezistanta la tentatia de a amana responsabilitatile. Poti creste aceasta capacitate a copilului oferindu-i un model demn de urmat, evitand tu insuti sa amani frecvent responsabilitatile tale si sugerandu-i tehnici care il ajuta sa nu amane.

Incurajeaza-l pe copil sa isi stabileasca standarde inalte pentru cele mai importante lucruri din viata lui. Asteptarile tale ridicate fata de copil sunt de asemenea importante pentru performanta lui, studiile confirmand asa numitul Efect Pygmalion in relatia dintre copil si adultii importanti din viata lor. Este important ca atunci cand incurajezi adoptarea unor standarde inalte sa nu incurajezi si perfectionismul. Explica-i copilului tau ca este important sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a obtine rezultate bune in domeniile care il intereseaza, pentru propria lui multumire si satisfactie, nu pentru a se compara cu alti copii sau pentru a primi aprecierea sau lauda celor din jur. Invata-l pe copil despre autocompasiune si incurajeaza-i motivatia intrinseca, lasandu-l sa descopere si sa aleaga singur domeniile in care vrea sa obtina performanta.

*Sursa foto: Pexels.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe