characters characters

Autocontrolul la copii

Cum il inveti pe copil autocontrolul

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 mai 2017    |   12781 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

autocontrol copii
Autocontrolul a fost definit in nenumarate feluri de-a lungul timpului, de la autodisciplina, la vointa sau constiinciozitate. Orice definitie am da, autocontrolul se refera in general la capacitatea de autoreglare: abilitatea de a rezista tentatiilor, de a incepe o activitate chiar daca am vrea sa o amanam, de a amana o activitate placuta pentru a ne ocupa de o responsabilitate pe care o avem. Aceste abilitati sunt la fel de importante pentru copii pe cat sunt pentru adulti.

Pentru prescolari este normal ca nivelul de autocontrol sa fie scazut si sa aiba nevoie de mult ajutor si de multa rabdare din partea parintilor pentru a si-l dezvolta. Dupa 7 ani, copiii pot avea rezultate din ce in ce mai bune in ceea ce priveste controlul propriului comportament.

Un nivel de autocontrol scazut ne face mai predispusi la violenta (verbala si fizica), la depresie si anxietate, la obezitate, dependente de alcool, tigari sau droguri.

Copiii cu abilitati bune de autoreglare tind sa fie mai motivati si mai bine pregatiti din punct de vedere academic decat cei ai caror autocontrol e mai redus. Un autocontrol mai mare inseamna si un vocabular mai bogat si rezultate mai bune la teste de matematica si de citire/scriere.Parintii si profesorii par sa influenteze puternic dezvoltarea autocontrolului la copii. Iata cum poti sa iti ajuti copilul sa aiba un autocontrol mai bun:

 

Acorda atentie nevoilor copilului tau, inca din primele zile de viata. Copiii care sunt luati in brate pentru a se linisti atunci cand plang, care primesc hrana cand le e foame si, in general, stiu ca nevoile lor sunt implinite atunci cand le exprima, vor creste avand incredere in oamenii din jur. De fiecare data cand parintele il ajuta pe copil sa se calmeze, ii consolideaza structurile neurologice care, in timp, il vor ajuta pe copil sa reuseasca sa se calmeze singur.

Ajuta-l pe copil sa tina minte ce are de facut. Copiilor le este destul de greu sa isi aminteasca toate regulile si toate lucrurile pe care trebuie sa le faca, mai ales ca atentia lor poate fi cu usurinta distrasa. De aceea e important sa amintesti copilului din cand in cand care iti sunt asteptarile.

Foloseste jocuri care exerseaza autocontrolul. O modalitate inedita in care poti folosi jocurile pentru a creste capacitatea de autocontrol a copilului tau este de a inversa regulile jocurilor cunoscute de copil. De exemplu, va jucati de-a statuile, joc in care copiii trebuie sa danseze cat aud muzica si sa se opreasca atunci cand muzica se opreste. Pentru primele minute, va jucati respectand aceasta regula. Apoi, inversezi regulile: copiii trebuie sa stea nemiscati atunci cand aud muzica si sa danseze cand muzica s-a oprit. Inversarea regulilor le solicita copiilor mai mult atentia si autocontrolul.

Lasa-l pe copil sa ia o pauza. Daca cerem copilului sa face doua activitati una dupa alta si mai ales daca ambele necesita autocontrol, performanta in cea de a doua sarcina va scadea. Acest fenomen are loc fiindca autocontrolul are legatura si cu energia pe care o avem. E important sa iti obisnuiesti copilul sa ia pauze scurte intre activitati, iar daca acestea sunt  mai complexe, atunci si pauza trebuie sa fie mai mare.

Ofera copilului un model de autocontrol. Atunci cand parintii au ei insisi strategii prin care reusesc sa isi controleze comportamentul si emotiile, copiii le vor observa si le vor imita. Vorbeste-i copilului despre felurile in care reusesti sa iti controlezi comportamentul (de exemplu: „De cate ori simt ca ma enervez, respir adanc de cateva ori si ma uit putin pe geam/ies putin din camera” etc.), despre felul in care rezisti tentatiilor sau despre cum reusesti sa te motivezi cand ai de facut o activitate care nu iti aduce neaparat bucurie :).

*Sursa foto: Pixabay.com


Citeste si:

Vrei sa cresti un copil fericit? Controleaza-l mai putin


Cum sa nu iti pierzi controlul in relatia cu copilul

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe