characters characters

Copiii invata violenta de la parinti?

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 octombrie 2014    |   2813 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Cand te gandesti la agresivitate si bullying, deseori iti vin in minte imagini ale copiilor “rai”. Daca incercam sa gasim cauza violentei copiilor, indiciile duc la adultii semnificativi din viata copiilor. Specialistii sustin ca parintii sunt cei care ofera copiilor modelul de comunicare care sta la baza bullying-ului: intimidare, critica si lipsa respectului fata de cei din jur, tendinta de a-i domina si umili.


Se vorbeste chiar de bullying parents, acei parintii carora le place sa exercite un nivel foarte ridicat de control asupra copiilor. Copiii preiau foarte usor acest model de comportament in relatiile cu propriii colegi, ajungand la conflicte verbale sau fizice.


Care sunt comportamentele parintilor care incurajeaza violenta copilului?

  • Folosirea ironiei. In unele cazuri, adultii incearca sa isi motiveze copiii prin ironie, ceea ce dauneaza copiilor fiindca ii determina sa se priveasca intr-o lumina proasta si sa aiba o stima scazuta de sine. Acest lucru poate lasa cicatrici mentale si mai tarziu isi pot face aparitia simptomele depresive si dificultati de relationare cu cei din jur. Se pare ca mai bine de 20% din adolescenti sustin ca li s-au pus porecle si de cele mai multe ori de catre parinti, 18% spun ca sunt mai mereu criticati si barfiti, iar 17% declara ca au fost victime ale hartuielilor nu doar in familie, ci si la scoala sau in grupul de prieteni, conform unor rapoarte din 2011 din SUA.
  • Pedepsele aplicate copilului. Majoritatea strategiilor de reducere a bullying-ului recurg la pedepse, inrautatind si mai mult situatia.De aceea, parintii sunt sfatuiti sa nu reactioneze violent atunci cand afla ca propriul copil a fost violent fata de un coleg, ci sa discute calm cu el despre aceasta problema.
  • Comportament de bullying observat la parinte. Comportamentele de tip bullying sunt invatate prin exemplu, iar parintii sunt in principal modelul copiilor, sustine Jennifer Livingston, expert. “Daca esti acasa si vorbesti despre cat de gras este colegul tau de munca si folosesti porecle cand discuti despre el, sunt mari sanse ca in ziua urmatoare, copilul tau sa foloseasca aceleasi cuvinte cu referire la un coleg de clasa, putin mai plinut.” , sustine Livingston. Copilul invata prin observatie sa fie agresiv cu cei din jur. “Copilul isi vede mama agresandu-l pe sot sau invers. Aceasta este o modalitate puternica prin care se contureaza negativ comportamentul copilului”, sustine psihologul Jeff Brown.

Bullyingul dintre parinti poate lua si forma abuzului verbal, dar poate avea si o forma mai subtila de manifestare, prin intimidare si vulnerabilitate emotionala. “Daca tatal pretinde ca lucrurile sa fie facute mereu asa cum cere el, iar mama indeplineste rolul de bun la toate, copilul va incerca sa procedeze la fel in grupul de prieteni pretinzand sa i se ofere totul, fara a da nimic in schimb”, mai spune specialistul.


Pe scurt, care sunt comportamentele pe care trebuie sa le eviti pentru a nu-ti transforma copilul intr-un agresor?

  • ironia
  • agresivitate verbala si fizica
  • scoaterea in evidenta mereu a punctelor slabe ale copilului
  • barfa cu alti parinti
  • agresivitatea verbala si fizica cu partenerul de viata
  • nerecunoasterea meritelor copilului
  • dorinta de control excesiv
  • posesivitate si dominare in relatiile cu cei din jur

Promoveaza in schimb respectul si increderea fata de ceilalti, iubirea neconditionata, empatia si bunavointa, colaborarea si ajutorarea reciproca. La scoala copilului tau au fost probleme legate de violenta intre copii?


Poti citi si:
Violenta verbala si efectele ei asupra copilului
De ce nu e bine sa tipi la copil si cum e bine sa comunici
Mituri despre copiii agresori si bullying
Stii ce este bullying-ul?


*Credit foto:David Castillo Dominici,  FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Violenta copiilor fata de parinti
    Violenta copiilor fata de parinti
    11 noiembrie 2024   

    Violenta copiilor fata de parinti poate include comportamente agresive verbale si fizice, rele tratamente, distrugerea lucrurilor si obiectelor materiale, abuz financiar si chiar violent fizica.

  • Violenta verbala la copii
    Violenta verbala la copii. Cand copilul iti vorbeste urat
    10 noiembrie 2022   

    Una dintre cele mai dureroase si dificile situatii cu care se pot confrunta parinti este violenta verbala a copiilor. Cand copiii isi insulta, ameninta sau ridiculizeaza parintii, acestia din urma pot ajunge sa se simta coplesiti, furiosi sau chiar vinovati.

  • Rusinea si experientele adverse din copilarie
    Rusinea si experientele adverse din copilarie
    12 iulie 2022   

    Experientele adverse din copilarie (trauma, abuz, separarea de parinti, bullying-ul sau hartuirea) pot da nastere la rusine toxica pe termen lung, care nu dispare la maturitate fara un efort constient sau fara sprijin terapeutic.

Mai multe