characters characters

Conflictele intre fetele adolescente

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 februarie 2025    |   428 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

conflictele intre adolescente
Conflictele dintre fetele adolescente sunt extrem de frecvente si sunt considerate parte din procesul de dezvoltare emotionala si sociala al acestora. In perioada gimnaziului si a liceului, fetele trec prin schimbari din toate punctele de vedere, iar prieteniile pot fi pentru ele atat un punct de sprijin, cat si o sursa suplimentara de stres, conflicte si nemultumiri. 

Citeste si:


Sensibilitatea emotionala la adolescente


Statutul social in adolescenta - ce inseamna si de ce este important


Iata cateva motive frecvente care duc la conflicte intre fetele adolescente:

  • Fiecare cauta sa isi descopere propria identitate, iar de aici pot sa apara conflicte fiindca fiecare poate avea gusturi, opinii si valori diferite. Schimbarile care apar in interesele fetelor in aceasta perioada poate duce la rupturi in relatiile de prietenie.
  • Concurenta, invidia si rivalitatea incep sa isi faca aparitia, atat in legatura cu relatiile sociale, performantele scolare, popularitatea si chiar relatiile cu persoanele de sex opus.
  • Diferente in modul de comunicare -  nu toate fetele adolescente au la fel de bine dezvoltate abilitatile de comunicare. Unele pot fi mai agresive in ceea ce spun, altele sunt prea tacute sau retrase, unele fete se lasa mai usor influentate, in timp ce altele mai putin. Astfel, cand apar certuri in grupul de prietene, aceste conflicte pot afecta intreaga dinamica a relatiei.
  • Diferentele de personalitate pot duce la conflicte pentru ca in timp ce unele fete pot fi mai impulsive si extrovertite, altele sunt introvertite si calme, ceea ce duce inevitabil la neintelegeri si tensiuni.

Cum poti sa iti sprijini adolescenta sa gestioneze mai usor conflictele si relatiile de prietenie?

  • Invat-o sa comunice sincer si deschis ceea ce simte, in mod asertiv, fara a rani pe cei din jur.
  • Arata-i cum sa inteleaga si sa accepte diferentele dintre persoane, sa respecte opinii diferite si sa fie deschisa spre diversitate.
  • Explica-i cat de importante sunt limitele sanatoase in relatiile de prietenie si cum trebuie sa se fereasca de manipulare sau de abuzuri de orice fel din partea grupului de prieteni.
  • Invat-o sa isi rezolva problemele, fara violenta si sa gaseasca compromisuri si solutii pasnice.
  • Sustine-ti fiica atunci cand are nevoie si ascult-o, fara a oferii imediat solutii. Ajut-o in schimb sa identifice singura sursa problemelor din relatiile ei de prietenie si modalitati prin care sa isi imbunatateasca prietenia.
  • Explica-i ce este gelozia si invidia si cum sa le gestioneze mai usor.

Conflictele dintre fetele adolescente sunt absolut normale. In timp ce unele se pot rezolva foarte repede, altele pot crea tensiuni puternice si nemultumiri, pentru o perioada indelungata si pot chiar sa duca la incheierea unei relatii de prietenie care a fost destul de trainica. Invata-ti fiica sa priveasca conflictele ca pe o oportunitate de a invata si de a se dezvolta personal, in special din punct de vedere al relatiilor cu cei din jur, aspect ce o va ajuta pe viitor si in relatiile cu altii.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Singuratatea in adolescenta - efectele pe termen lung
    Singuratatea in adolescenta - efectele pe termen lung
    09 septembrie 2024   

    Adolescenta este considerata o perioada critica, in care cel putin 50% din adolescenti traiesc sentimente intense de singuratate, ce pot sa aiba efecte puternice asupra starii lor de bine. Singuratatea creste riscul de a dezvolta simptome depresive, anxietate, ganduri si ideatii suicidare si chiar izolare sociala.

  • Cele 36 de intrebari
    Cele 36 de intrebari. Jocul care poate incuraja prieteniile intre copii
    16 februarie 2022   

    In anii '90, psihologii Arthur Aron si Elaine Aron au creat un set de 36 de intrebari menit sa creeze legaturi emotionale profunde intre doua persoane necunoscute. Destinate adultilor, aceste intrebari au fost adaptate si pentru copii si adolescenti, cu scopul de a incuraja cunoasterea reciproca si stabilirea de prietenii. Iata cele 36 de intrebari adaptate de cercetatori din SUA pentru a fi folosite in randul copiilor si adolescentilor.

  • Nevoia de apartenenta
    Nevoia de apartenenta la copii – de ce e importanta si cum se manifesta
    16 noiembrie 2021   

    Nevoia de a apartine unui grup apare din primele zile de viata ale copilului si este strans legata de sentimentul de siguranta care este esential pentru dezvoltarea armonioasa.

Mai multe