characters characters

Sensibilitatea emotionala la adolescente

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 mai 2020    |   1954 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

sensibilitatea emotionala la adolescente
Adolescenta este considerata o perioada foarte sensibila pentru dezvoltarea abilitatilor sociale si a competentei sociale. Una din cele mai importante obiective din adolescenta este formarea si pastrarea prieteniilor care acum devin mult mai complexe decat in perioada copilariei. Aceste tipuri de relatii sunt importante pentru ca ii ajuta pe adolescenti sa isi formeze propria identitate si sa isi construiasca stima de sine. In plus, prieteniile din adolescenta, ii ajuta pe adolescenti sa isi dezvolte abilitatile sociale pe care le vor folosi in viitoarele lor relatii, de pe tot parcursul vietii.

Citeste si:

Sentimentul puterii personale la adolescenti


Sapte feluri in care poti incuraja stima de sine a fiicei tale


Pe cat de importante devin relatiile de prietenie si relatiile romantice in adolescenta, pe atat de turbulenta poate fi aceasta perioada. Parintii adolescentelor pot fi surprinsi de reactiile emotionale intense ale acestora: furie excesiva, tristete neconsolata, lipsa de rabdare si comportamente mai agresive decat pana mai devreme, toate din motive aparent superficiale.


Multi parinti raman fara replica si fara reactie in aceste situatii, ingrijorandu-se in legatura cu echilibrul emotional al copiilor lor. Este bine de stiut ca si adolescentele sunt uneori surprinse de propriile reactii, pe care simt ca nu le pot controla si sunt ingrijorate in legatura cu normalitatea acestora. Asadar, atunci cand reactionezi la izbucnirile emotionale ale fiicei tale adolescente, este bine sa iei in considerare faptul ca (cel mai probabil) si ea ar vrea sa le poata controla mai bine.

Evita sa dai vina „pe hormoni”. Nu vei reusi decat sa o faci pe fiica ta sa se simta neinteleasa si inconfortabil. Mai degraba incearca sa iti pastrezi calmul, sa propui sa reluati discutia cand se linisteste si sa eviti sa impui solutii care tie ti se par logice.

Tine minte ca de multe ori, solutiile logice nu sunt scopul izbucnirilor emotionale ale fiicei tale. Oricat de simpla ar parea problema cu care se confrunta, in momentele intense emotionale, fiica ta nu va fi dispusa sa auda cum o poate rezolva. Cel mai important impuls este sa isi exprime frustrarea, tristetea sau disperarea pe care le simte. Dupa ce se calmeaza, puteti vorbi despre solutii.


Incurajeaza timpul petrecut de fiica ta cu tatal ei. Atunci cand tatii au o relatie de comunicare deschisa, cand isi exprima aprecierea fata de fiicele lor si cand sunt dispusi sa le inteleaga punctul de vedere, prezenta lor poate fi o sursa de echilibru emotional pentru fiice.

Incurajeaza autoreflectia. Cand adolescentii doar simt si nu vor sa exprime ce simt, prin cuvinte, propune un exercitiu simplu de autoreflectie. Poate scrie ce simte, ce ganduri ii trec prin minte, ce regrete are, ce ar schimba daca ar putea, ce lectie crede ca poate invata din experienta traita. Acest exercitiu poate fi propus chiar si cand tocmai a avut loc o „drama emotionala”.

Cele mai frecvente lupte de putere si drame emotionale au loc intre mame si fiice. Acestea sunt mult mai des intalnite decat in cazul baietilor. Conflictele nu sunt intotdeauna negative, daca apare o reparare a relatiei in urma lor. Daca in urma unei discutii aprinse apare respingerea din partea mamei, relatia mama-fiica va avea de suferit. Sansele de a avea cat mai putine conflicte cu fiica ta scad daca:

  • Temperamentul amandurora este unul calm sau cel putin una din voi reuseste sa se calmeze mai repede
  • Nu exista stresori sociali precum probleme financiare, maritale, boli
  • Atat mama, cat si fiica sunt sanatoase din punct de vedere fizic
  • Exista un suport social la care ambele pot apela, in caz de nevoie
  • Regulile sunt ferme si clare
  • Nu exista o alta problema in familie care sa reprezinte un declansator al emotiilor puternice

In final, este bine sa mentionam ca aceeasi sensibilitate emotionala apare si la baieti in adolescenta, insa deseori ea nu se manifesta la fel de exploziv ca in cazul fetelor. Este bine sa ai in vedere aceleasi recomandari si aceeasi atentie la emotiile copilului tau si daca este parinte de adolescent.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Lectiile anului 2023. Bilant de sfarsit de an
    Lectiile anului 2023. Bilant de sfarsit de an
    28 decembrie 2023   

    Fiecare sfarsit de an aduce prilejul de a reflecta la evenimentele, alegerile si rezultatele pe care le-am trait in ultimele 12 luni.

  • 12 trasaturi ale parintilor buni
    12 trasaturi ale parintilor buni
    14 decembrie 2023   

    Toti copiii au nevoie de acelasi lucru: grija, atentie si iubire neconditionata din partea parintilor.

  • Cum contribuie parintii la anxietatea copiilor
    Cum contribuie parintii la anxietatea copiilor
    12 decembrie 2023   

    In calitate de parinte joci un rol foarte important in conturarea sanatatii emotionale a copilului tau, de aceea e important sa acorzi o mai mare atentie, mesajelor pe care le transmiti la nivel constient, dar mai ales inconstient.

Mai multe