characters characters

Statutul social in adolescenta – ce inseamna si de ce e important

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 august 2021    |   1452 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

statutul social in adolescenta
Relatiile sociale din perioada adolescentei pot influenta starea de bine emotionala, dar si fizica a copilului tau. Cum iti dai seama care este statutul social al adolescentului tau si cum il poti ajuta sa si-l imbunatateasca?

Citeste si:

Secretul copiilor populari

Comportamentele copiilor respinsi social


Statutul social in adolescenta


Adolescentii pot fi impartiti in cinci categorii in functie de statutul social, stabilite in urma evaluarilor pozitive sau negative pe care le primesc de la cei din jur:

Respinsi – adolescentii care nu sunt integrati intr-un grup si despre care nu se poate spune ca au un prieten foarte apropiat. Cand sunt evaluati de alti adolescenti, primesc in mare parte evaluari negative. In general, copiii si adolescentii sunt respinsi social fie pentru ca au comportamente prea agresive, fie pentru ca au comportamente prea inhibate sau anxioase. Pe termen lung, copiii si adolescentii respinsi pot dezvolta probleme emotionale, abilitati sociale reduse si izolare sociala.

Neglijati - sunt acei adolescenti care primesc putine evaluari, pozitive sau negative, pentru ca in general tind sa nu participe prea mult la activitatile sociale si nu atrag foarte mult atentia asupra lor. In cadrul activitatilor sociale mai structurate, copiii cu acest statut social pot da dovada de mai multa implicare. Efectele pe termen lung sunt mai putin nocive, deoarece de multe ori, acest statut este urmarea preferintei copiilor pentru solitudine.

Obisnuiti - reprezinta majoritatea copiilor si adolescentilor. Acestia nu primesc un numar ridicat de evaluari pozitive, dar nici de evaluari negative. Sunt mai sociabili decat adolescentii din categoriile controversati si respinsi, dar mai putin sociabili decat cei populari.

Populari - adolescentii care primesc un numar mare de evaluari pozitive din partea colegilor si profesorilor. Acestia initiaza si mentin relatiile de prietenie, stiu sa fie asertivi si agresivi cand este nevoie, dar in general au o atitudine deschisa, prietenoasa si atenta fata de cei din jur. Majoritatea copiilor populari au rezultate scolare bune. In general, atat colegii de clasa, cat si profesorii pot identifica usor copiii populari.


Controversati
- adolescentii care primesc multe evaluari pozitive din partea colegilor, dar si multe evaluari negative. Sunt acei copii care au atat comportamente agresive, cat si pozitive. Ca urmare, o parte din colegii lor ii apreciaza, in timp ce altii ii resping. Acesti adolescenti tind sa aiba rezultate scolare bune si abilitati intelectuale ridicate, aspect care contribuie la evaluarea lor pozitiva. 

De ce este important statutul social in adolescenta


Relatiile sociale in adolescenta pot influenta semnificativ relatiile sociale la maturitate. In plus, studiile arata ca statutul social al adolescentilor este asociat chiar si cu beneficii din punct de vedere al sanatatii fizice, pe termen lung. 

Studiile arata ca statutul social scazut, in special respingerea sociala, este de asemenea asociata cu depresia in adolescenta.

Cel mai stabil statut social este cel al copiilor respinsi, cu alte cuvinte, pentru ei, este cel mai dificil sa isi imbunatateasca pozitia in grupul social. Pentru copiii respinsi cu tendinte agresive, riscul problemelor precum delincventa, probleme de atentie, abuz de substante si probleme emotionale precum depresia este mai crescut decat pentru copiii respinsi pentru ca au tendinte anxioase.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cele 36 de intrebari
    Cele 36 de intrebari. Jocul care poate incuraja prieteniile intre copii
    16 februarie 2022   

    In anii '90, psihologii Arthur Aron si Elaine Aron au creat un set de 36 de intrebari menit sa creeze legaturi emotionale profunde intre doua persoane necunoscute. Destinate adultilor, aceste intrebari au fost adaptate si pentru copii si adolescenti, cu scopul de a incuraja cunoasterea reciproca si stabilirea de prietenii. Iata cele 36 de intrebari adaptate de cercetatori din SUA pentru a fi folosite in randul copiilor si adolescentilor.

  • Nevoia de apartenenta
    Nevoia de apartenenta la copii – de ce e importanta si cum se manifesta
    16 noiembrie 2021   

    Nevoia de a apartine unui grup apare din primele zile de viata ale copilului si este strans legata de sentimentul de siguranta care este esential pentru dezvoltarea armonioasa.

  • Gestionarea conflictelor
    Cum ii ajutam pe copii sa gestioneze conflictele
    01 octombrie 2021   

    Conflictele sunt o parte normala din viata, iar modul in care cei mici invata sa le gestioneze le va fi util pe tot parcursul vietii.

Mai multe