characters characters

Popularitatea in randul copiilor

Secretul copiilor populari

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 septembrie 2015    |   2681 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

grup de copii
Popularitatea poate parea un subiect superficial, dar felul in care ceilalti copii il privesc pe copilul tau poate avea urmari importante asupra personalitatii si evolutiei sale. Respingerea sociala este deseori asociata cu violenta sau depresia si poate afecta negativ si rezultatele sale scolare. Asadar, este important sa afli cum il poti ajuta pe copilul tau sa fie acceptat si placut de cei din jur.

Cand este vorba de popularitate, psihologii impart copiii in cateva categorii:

  • Copiii populari – care sunt acceptati si placuti de ceilalti (15-20% dintre copii)
  • Copiii controversati- foarte vizibili, trezesc reactii opuse (unii copii ii plac, altii nu) (aproximativ 5% dintre copii intra in aceasta categorie)
  • Copiii neglijati – nu au un impact social mare, nu sunt vizibili, dar nu sunt respinsi in mod direct (15-20%)
  • Copiii respinsi – cei pe care majoritatea copiilor nu ii plac (15-20%)
  • Copiii „obisnuiti” – copiii care nu sunt cei mai populari, dar nu sunt nici respinsi si nici neglijati in mod special. (intre 35-50%)

Studiile arata ca aceste categorii sunt destul de stabile de-a lungul timpului. Copiii din categoria „neglijati” au cea mai mare flexibilitate, cu sanse ridicate de a-si schimba statutul daca schimba mediul social, iar cei din categoria „controversati” au cele mai reduse sanse sa isi schimbe categoria.

Popularitatea - care sunt comportamentele care o incurajeaza


Care sunt comportamentele copiilor populari

  • Inteleg tendintele grupului (de exemplu, daca vor sa ii convinga pe ceilalti sa se joace cu alte jucarii, mai intai se joaca cu ce se joaca ei si apoi propun schimbarea)
  • Nu reactioneaza agresiv

Copiii respinsi:

  • Nu inteleg corect atmosfera din grup (de exemplu, desi toti copiii se joaca cu cuburi, un copil care va fi respins va propune imediat sa se joace cu mingea)
  • Reactioneaza agresiv atunci cand sunt confuzi sau cand nu obtin ce isi doresc

Popularitatea copiilor si influenta parintilor


Atribuirea de intentii ostile.

Parintii care interpreteaza deseori intentiile celor din jur ca fiind rele („Nu l-a lovit din greseala, a aruncat intentionat!”) transmit copiilor aceasta tendinta de a vedea intentii ostile in jur, cei mici devenind astfel mai retrasi sau mai agresivi la randul lor. Parintii care au avut experiente neplacute in copilarie pot ajunge sa isi formeze o atitudine negativa fata de interactiunea sociala in general, influentandu-i pe copii. Desigur, exista si posibilitatea ca parintii care au crescut avand dificultati sociale sa faca un efort suplimentar astfel incat copiii lor sa nu treaca prin experiente de respingere sociala similare.

Parintii competenti sociali au copii competenti sociali.

Felul in care parintii interactioneaza cu alti adulti poate prezice felul in care copiii lor interactioneaza cu alti copii. Acest lucru se intampla deoarece copilul observa si preia comportamentele sociabile ale parintelui, dar si pentru ca parintele considera socializarea importanta, incurajandu-l pe copil sa intre in interactiuni si invatandu-l comportamente sociale pentru diferite situatii (sa imparta jucarii, sa astepte sa ii vina randul, sa cheme la joaca alti copii etc).

De asemenea, mamele sociabile, cu multi prieteni, ofera copiilor mai multe oportunitati de socializare.

Intelegerea perspectivei celorlalti.

Copiii care ajung sa fie respinsi sau care sunt agresivi fata de ceilalti copii au dificultati in a interpreta comportamentul celorlalti. In schimb, copiii populari inteleg usor intentiile din spatele comportamentelor si cuvintelor celorlalti.

Relatie sigura de atasament

O relatie parinte-copil bazata pe afectiune si incredere ii ajuta pe copii sa exploreze mediul din jur in siguranta si ii ajuta sa isi creeze asteptari pozitive fata de noi interactiuni sociale, cu alte persoane.

Exprimarea emotiilor intr-un mod corespunzator.

Parintii care isi exprima emotiile fata de copil in diverse situatii, pe intelesul copilului, ii ofera acestuia ocazia de a invata cum se manifesta emotiile si cum sa le comunice la randul lui.

Felul in care supravegheaza interactiunile copilului

Monitorizarea directa este benefica la varste mici (prezenta fizica apropiata la locul de joaca), dar este nerecomandata la varste mai mari. Pentru copiii mai mari, monitorizarea indirecta din partea parintilor (pot asista de la distanta, intreba supraveghetorii) este preferabila.

Tipuri de interactiuni

Copiii pot cunoaste si petrece timpul impreuna cu alti copii in doua situatii:

  • Structurate sau organizate – ateliere, cursuri si alte evenimente pentru copii
  • Nestructurate sau neorganizate – la locul de joaca, pe strada sau in alte locuri, cand copilul decide singur sa initieze joaca sau conversatia cu alti copii.

Participarea la ambele tipuri de interactiuni ii ajuta pe copii sa fie sociabili si populari.

Desigur, scopul tau nu este sa cresti „copilul-vedeta” din clasa, ci sa cresti un copil fericit. Oferindu-i insa ocazii de a socializa si modele de comportament pozitive, il vei ajuta sa isi faca prieteni si sa se bucure de interactiunile sociale. Copilul tau intampina dificultati din punct de vedere social?


*Sursa foto:Barney Moss, https://www.flickr.com/photos/barneymoss/14337646451/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe