characters characters

Cum ne afecteaza la maturitate rusinea simtita in copilarie

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 noiembrie 2021    |   760 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

rusinea din copilarie-efecte la maturitate
Rusinea toxica deschide drumul spre furie, dezgust si multe alte emotii neplacute despre propria persoana, afectand puternic imaginea de sine. Cand copiii sunt supusi in mod repetat experientelor care ii fac sa se simta umiliti, inferiori, respinsi sau criticat de catre cei din jur, rusinea devine toxica, ramanand parte a personalitatii copilului de-a lungul timpului, inclusiv la maturitate.

Citeste si:

Rusinea toxica sau cand copiii se simt singuri si lipsiti de valoare

Experientele adverse in copilarie - ce inseamna si cum ne afecteaza


Rusinea din copilarie - efectele acesteia la maturitate


Cunosti adulti care la suprafata sunt impliniti si au succes, dar atunci cand ii cunosti mai bine, afli ca nu sunt multumiti de ei insisi si ca nu sunt linistiti in sinea lor? Niciun succes nu ii ajuta sa se simta bine in pielea lor si tind sa se critice tot timpul? La baza acestor tendinta sta deseori un sentiment de rusine, care apare in timp, din copilarie sau adolescenta si nu ne paraseste la maturitate fara efortul de a-l constientiza si a-l gestiona.

Stresul timpuriu influenteaza dezvoltarea psihologica a copiilor, transformandu-i cu timpul in adolescenti si viitori adulti ce traiesc rusine, au o stima scazuta de sine si nu se simt deloc confortabil cu ei insisi. Rusinea pe care o simt la maturitate isi are originea in modul in care s-au simtit in copilarie: neapreciati, neiubiti, singuri, inadecvati, neacceptati de cei din jur. Astfel, simptomele de depresie, anxietate, adictiile, abuzul de alcool sau comportamentele sexuale riscante nu sunt deloc ceva neobisnuit pentru adultii care au trecut in copilaria lor prin experiente adverse.

La varste mici, experientele copiilor se imprima sub forma emotiilor, nu a cuvintelor. Astfel, copiii care traiesc respingerea celor din jur, neglijarea emotionala, experiente emotionale dificile (pierderea unui parinte, abuzuri fizice in familie) fara a primi sprijin din partea adultilor isi formeaza sentimentul de a fi neadecvat, nepotrivit, neacceptat, de a gresi in privinta emotiilor si gandurilor.

Cum trezesc parintii rusinea toxica a copiilor

Originea rusinii toxice poate sta si in mesajele pe care parintii le transmit constient sau inconstient, copiilor:

  • „Nu-mi vine sa cred cateodata cat de ametit esti.”, in loc sa spuna „Este in regula, cu totii mai gresim cateodata.”
  • „Nu mai fi atat de lenes, fa mai multa miscare!”, in loc sa spuna „Haide sa mergem la o plimbare sa luam aer curat”.
  • „Nu-ti esti in stare sa gandesti!”, in loc de „Hai sa ne mai gandim, ce altceva ar putea functiona?”

Dezaprobarea si dezamagirea ce au legatura nu cu actiunile, ci cu aspecte ale sinelui pot sa il faca pe copil sa se simta extrem de vulnerabil, inadecvat, nevaloros si ca nu merita sa fie iubit sau sa primeasca atentie pozitiva. Abuzul, neglijarea, distantarea emotionala, pot declansa rusinea. Parintii care ignora nevoile emotionale ale copiilor pot da impresia acestora ca nu merita iubire sau afectiune sau ca nu fac parte din familie. Rusinea toxica se dezvolta pana la maturitate, cand greselile continua sa existe si sentimentul de a nu fi capabil sau de a nu merita ceva, raman la fel de puternice imprimate in mintea copilului-adult.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe