characters characters

Parintii imaturi emotional

Efectele asupra copiilor la maturitate

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 noiembrie 2023    |   491 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

imaturitatea emotionala a parintilor
Imaturitatea emotionala a parintilor ii poate afecta pe copii pe termen lung. Iata care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta la maturitate copiii crescuti de parinti imaturi.

Citeste si:


Efectele neglijarii emotionale la maturitate


Patru stiluri parentale in functie de atitudinea fata de emotii

Cand copiii au parinti imaturi emotional. Efectele la maturitate


Un nivel ridicat de anxietate si perfectionism

Parintii imaturi din punct de vedere emotional au o abilitate redusa de a tolera emotiile dificile ale copilului si, ca urmare, tind sa incerce sa il protejeze si sa ii controleze comportamentele si emotiile. Parenting-ul de tip "elicopter" este un astfel de stil parental, care pe termen lung are ca efecte nedorite pentru copii. La maturitate, acestia pot trai un nivel ridicat de anxietate in situatiile noi, dificile sau in care trebuie sa ia decizii pe cont propriu, pentru ca nu au avut ocazia sa isi exerseze abilitatile de luare a deciziilor, de gestionare a greselilor si esecurilor.

Daca parintii au un nivel ridicat de perfectionism si motivatie pentru succes, copilul va prelua aceasta presiune catre performante nerealist de ridicate, riscand sa devina perfectionist la randul sau, sa munceasca excesiv sau sa isi asocieze valoarea personala cu rezultatele profesionale si sociale obtinute.


Lipsa abilitatilor de reglare emotionala

Imaturitatea emotionala inseamna, in esenta, lipsa abilitatilor de gestionare a propriilor emotii si adoptarea mecanismelor de coping nesanatoase in incercarea de a le depasi. De aceea, imaturitatea emotionala a parintilor se poate manifesta prin izbucniri emotionale intense si imprevizibile, plasarea vinei si responsabilitatii pentru propriile emotii asupra altor persoane ("Tu esti de vina ca m-am enervat!") sau prin adoptarea unor strategii de evitare si reprimare a emotiilor ("Eu nu ma enervez niciodata!"), prin detasarea emotionala fata de cei din jur sau fata de situatiile de viata.


Din acest motiv, copiii nu au ocazia sa observe si sa adopte strategii sanatoase de reglare emotionala in familie. Mai mult, deseori, copiii nu au ocazia sa isi exprime si sa isi identifice propriile emotii, iar pe termen lung acest lucru poate duce la dificultati in construirea de relatii apropiate cu cei din jur. Emotiile care presupun un grad ridicat de vulnerabilitate vor fi de asemenea dificil de accesat si exprimat - de exemplu, sentimentul de a fi respins, dezamagirea sau tristetea profunda. Cand nu suntem in contact cu propriile emotii, riscul pe termen lung este de a ramane in situatii care nu ne sunt benefice - de exemplu, in relatii abuzive sau in locuri de munca toxice.


Un stil de atasament evitant

Capacitatea limitata a parintilor de a-si constientiza si exprima propriile emotii inseamna o capacitate limitata de a identifica si raspunde nevoilor emotionale ale copiilor. Alteori, parintii pot considera emotiile o slabiciune, un capriciu sau un semn de lipsa de respect din partea copiilor. 


Cand parintii nu sunt prezenti si apropiati din punct de vedere emotional fata de copii, acestia pot dezvolta un stil de atasament evitant. Acest stil presupune un nivel ridicat de independenta, evitarea relatiilor sociale apropiate si respingerea propriilor emotii si a emotiilor celor din jur. De asemenea, empatia copiilor poate avea de suferit pe termen lung, ducand la o abilitate redusa de a intelege perspectiva altor persoane sau de a lua in considerare nevoile altor persoane.


Riscul crescut de a dezvolta tulburari emotionale

Imaturitatea emotionala poate fi asociata cu neglijarea generala a nevoilor copiilor, nu doar a nevoilor emotionale. Expunerea la violenta verbala, respingerea emotionala, neglijarea fizica si emotionala sunt doar cateva dintre experientele care cresc riscul tulburarilor emotionale in adolescenta si la maturitate.

 

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe