characters characters

Este bine sa isi ascunda parintii emotiile fata de copiii lor?

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 septembrie 2016    |   1793 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

emotiile parintilor
Se spune ca nu trebuie sa ne aratam emotiile negative precum tristetea sau furia in fata copiilor, ci sa fim puternici pentru a-i face sa se simta in siguranta langa noi si pentru a le oferi mereu modele demne de urmat. Aceasta recomandare ar fi benefica daca am porni de la ideea ca a ne exprima emotiile ne face mai slabi. Trairea emotiilor, fie care sunt pozitive, fie ca sunt negative, nu ne face mai slabi, ci doar umani :).

Exista avantaje aduse de exprimarea emotiilor tale in fata copilului si modalitati in care poti face acest lucru astfel incat copilul tau sa nu fie afectat negativ.

Emotiile sunt in numar foarte mare si pot avea valente pozitive sau negative, in functie de cum le traim in mod subiectiv. Insa toate emotiile, chiar si cele „negative” au rolul de a ne ajuta sa ne adaptam la schimbarile din jurul nostru si la relatiile interpersonale:

- furia ne poate da impulsul de a schimba lucrurile care ne dranjeaza,

- tristetea ne aminteste valoarea unui lucru pe care l-am pierdut, ajutandu-ne sa apreciem lucrurile pe care le avem,

- rusinea, atunci cand nu afecteaza stima de sine, ne atrage atentia asupra comportamentelor proprii pe care le putem schimba astfel incat sa primim aprecierea celorlalti,

- invidia ne poate aminti ca avem potential si dorinte pe care nu le-am valorificat.

Intelegand toate aceste lucruri despre emotii, precum si felul in care le putem gestiona eficient, astfel incat sa nu ii ranim pe cei din jur, putem sa ne exprimam emotiile in fata copiilor nostri.

Cand copilul isi observa parintele exprimandu-si emotiile negative, invata ca acestea pot fi controlate, indiferent cat de greu ar fi, iar echilibrul poate fi dobandit din nou. Acest lucru inseamna ca parintele nu se lasa coplesit de disperare sau ca nu are un comportament violent din cauza furiei pe care o resimte.

In schimb, daca ascundem emotiile pe are le traim de copii, acestia vor intelege ca astfel de emotii nu sunt acceptate si vor incerca sa le suprime la randul lor. Suprimarea emotiilor ne consuma insa din energie si ne afecteaza relatiile cu cei din jur. In plus, daca nu gestionam emotiile pe care le simtim, nu le putem folosi pentru a ne ghida catre decizii care sa ne ajute sa ne adaptam mai bine. Iar copilul observa faptul ca iti ascunzi emotiile, fiind foarte posibil sa te perceapa ca distrat, neinteresat sau indiferent, deoarece capacitatea de conectare emotionala cu propriul copil scade atunci cand incerci sa isi ascunzi propriile emotii.

Fara a vorbi despre emotii, incercand sa ascunzi tristetea sau oboseala sub zambete si veselie, ii vei transmite copilului ideea ca unele emotii sunt inacceptabile, iar astfelva pierde ocazia de a invata sa isi interpreteze emotiile si va fi incurajat sa consume multa energie in incercarea de a le suprima.

Cum te poti asigura ca iti exprimi emotiile in fata copilului tau intr-o maniera benefica pentru amandoi?

  • Nu ai crize de furie violente fata de el
  • Nu il faci sa se simta vinovat pentru emotiile pe care le traiesti
  • Ii vorbesti copilului despre emotiile pe care le traiesti, dar si despre modul in care le gestionezi: „Sunt putin trista/ingrijorata, dar dupa o jumatate de ora de odihna o sa ma simt mai bine.”.
  • Nu te lasi coplesit de emotiile tale.

Un studiu recent arata ca nu doar ascunderea emotiilor negative fata de copil, ci si amplificarea celor pozitive fata de el afecteaza parintii si relatia lor cu copilul. Asadar, nu doar ascunderea furiei sau tristetii fata de copil este daunatoare, dar si incercarea parintelui de a parea mai fericit (mai entuziasmat, mai bucuros etc.) decat este in realitate. Parintii au de suferit atunci cand in relatie cu copilul incearca sa isi ascunda emotiile negative sau cand incearca sa exagereze emotiile pozitive, ajungand sa se simta mai putin autentici sau mai putin sinceri. De asemenea, parintii participanti la studiu au declarat ca ascunderea emotiilor negative si amplificarea celor pozitive s-a asociat cu un nivel scazut de fericire, calitate a relatiei cu copilul sau capacitatea de a raspunde nevoilor copilului.

Cercetatorii sustin ca e mult mai important sa aratam copiilor autenticitatea emotiilor noastre, decat sa afisam emotii pe care nu le traim cu adevarat. Atat timp cat copilul observa emotiile tale si nu se incarca cu problemele pe care le ai, nu ar trebui sa fie nicio problema sa afisezi ceea ce simti cu adevarat, nu-i asa?


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/donnieray/16739596914/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe