characters characters

4 feluri prin care evitam propriile emotii

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 octombrie 2023    |   458 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

4 feluri in care evitam propriile emotii
Emotiile sunt traite in mod diferit de oameni. Unii le accepta si le asuma asa cum apar ele, altii le ascund, le interiorizeaza sau fug de ele pentru ca sunt prea intense si ii coplesesc sau pur si simplu refuza sa le accepte. Acest lucru se intampla pentru ca atunci cand ne permitem sa traim propriile emotii, suntem intr-o stare de vulnerabilitate.

Citeste si:


Modalitati prin care putem gestiona emotiile negative


Definitia emotiilor. Trei aspecte ale acestora care te ajuta sa le intelegi mai bine


4 feluri in care evitam propriile emotii

Pentru cei care obisnuiesc sa isi evite emotiile, vestile nu sunt foarte bune. Acest comportament deseori aduce cu sine o toleranta mai scazuta la durere, un risc mai ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare, un risc mai mare de a face cancer, de aparitie a simptomelor de depresie si de anxietate sau de a avea dificultati de relationare.

Cea mai buna metoda de a actiona cand ne simtim coplesiti de emotii, nu este de a fugi sau de a le refuza, ci pur si simplu de a le incetini. Atunci cand ne asezam, la propriu si la figurat, dam timp de fapt sistemului nostru nervos de a accesa si a procesa emotiile care au aparut.

Iata patru metode prin care oamenii obisnuiesc sa evite emotiile:

Prin minimizare sau distragere a atentiei. Aceasta metoda de a evita emotiile functioneaza prin adoptarea unei activitati care ne distrage atentia - de exemplu, facem cumparaturi, petrecem timp pe retelele de socializare, consumam alcool sau ne uitam la televizor. O alta fateta a acestei modalitati de evitare a emotiilor este minimizarea importantei propriilor experiente emotionale. De exemplu, continui sa lucrezi in loc sa iti acorzi timp pentru a purta doliu pentru o persoana apropiata sau iti spui ca nu ai voie sa iti exprimi furia pentru ca nu ai dreptul sa te enervezi.

Prin control sau ingrijorare excesiva. Cand traim emotii inconfortabile, ne putem orienta atentia catre exterior si catre modalitatile prin care putem sa controlam lumea din jur, astfel incat sa nu mai simtim emotiile inconfortabile. Ingrijorarea excesiva serveste aceluiasi rol - pentru a evita sa simtim teama sau anxietate, ne cream o multime de scenarii negative, pentru a le anticipa si pentru a putea gasi eventuale solutii.

Autocritica excesiva si atacul asupra propriei persoane, printr-un dialog intern negativ. Aceasta metoda apare in situatii in care traim emotii dificile, precum dezamagirea, descurajarea sau lipsa sperantei, deseori ca urmare a dificultatilor, greselilor sau esecurilor. In loc sa traim si sa simtim emotiile care apar in aceste situatii, initiem un dialog intern in care ne invinovatim excesiv, ne criticam si ne comparam cu alte persoane: "Daca as fi o persoana mai inteligenta/mai constiincioasa/mai eficienta etc., nu m-as afla in situatia aceasta.".

Mascarea adevaratelor emotii cu alte emotii. Uneori ne comportam ca si cum am fi furiosi cand in realitate, ceea ce simtim este o tristete sau o dezamagire profunda. Daca tristetea ne face sa fim slabi, atunci furia ne va face sa parem puternici. Alteori, furia se manifesta prin lacrimi si tristete, mai ales in cazul persoanelor care au fost descurajate sau pedepsite in copilarie pentru ca au exprimat furie.

Solutia pentru a ne gestiona in mod corect emotiile si a le face fata este de a invata sa fim rezilienti si autentici. Putem fi asa daca invatam sa luam decizii in mod corect, ceea ce ne va imbunatati starea psihica, daca acceptam ca e prea mult la un moment pentru noi si avem nevoie de o pauza sau de ajutor. Adesea aceptand ca vulnerabilitatea inseamna putere, vom descoperi ca detinem rezerve de energie serioase ce ne vor ajuta sa facem fata celor mai puternice emotii si sa traim cu adevarat viata.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe