Definitia emotiilor
3 elemente ale emotiilor care te ajuta sa le intelegi mai bine
Cum pot parintii sa dezvolte inteligenta emotionala a copiilor? Ajutandu-i sa isi exprime si sa isi inteleaga mai bine reactiile emotionale. Iata o abordare care te poate ajuta in acest sens.
Citeste si:
Patru pasi pentru dezvoltarea inteligentei emotionale a copilului tau
10 emotii pozitive pe care sa le incurajezi in familie
Definitia emotiilor – 3 elemente care compun emotiile
Emotiile sunt definite ca procese psihologice complexe care implica trei componente diferite:
- o experienta subiectiva
- o reactie fiziologica
- o reactie comportamentala
Pentru a-l ajuta pe copil sa gestioneze mai bine emotiile, este important sa inteleaga fiecare aspect in parte al acestora, dar si felul in care se pot influenta reciproc, ducand la reactii emotionale diferite la persoane diferite.
Experienta subiectiva
Se refera la experienta interioara traita atunci cand simtim o emotie. Poate fi definita in functie de intensitatea emotiei (de exemplu, de la iritare minora la furie exploziva sau de la multumire la euforie), de combinatia de emotii simtite (dispret si furie, sau iritare si dezamagire, de exemplu) si de polaritatea acestora (pozitiva sau negativa). Experienta subiectiva este ceea ce exprimam cel mai des cand vorbim de propriile emotii: “Sunt trist.” sau “Sunt fericit.”. Urmatoarele doua componente ale emotiilor sunt deseori mai putin constientizate sau etichetate.
Reactia fiziologica
Fiecare emotie simtita vine insotita de stari fiziologice care afecteaza de exemplu, ritmul cardiac, tensiunea musculara, temperatura corpului sau nivelul de activare fizica. Aceste schimbari apar involuntar, cand corpul intra in starea de fuga sau lupta – este pregatit sa fuga de un pericol sau sa il infrunte.
Aceste schimbari fiziologice sunt foarte evidente in emotiile puternice, precum frica sau furia, dar pot trece neobservate in cazul emotiilor de intensitate medie sau in cazul emotiilor pozitive. Este important insa sa ii incurajam pe copii sa devina cat mai constienti de propriul corp, deoarece cu cat observam mai usor modificarile fiziologice asociate cu emotiile, cu atat mai usor este sa le identificam si sa le gestionam.
Reactia comportamentala sau expresia emotionala
Este cel mai vizibil element al emotiilor si deseori, cel mai analizat si interpretat, mai ales in relatia parinte-copil, deoarece mai ales la varste mici, expresiile emotionale pot fi explozive si dificil de gestionat. Aceasta componenta se refera la schimbarile faciale, nonverbale si paraverbale, dar si la cuvintele sau gesturile folosite pentru a exprima emotiile traite.
Deseori copiii pot alege sa isi exprime emotiile in manière inadecvate, care duc la conflicte si dificultati de comunicare in relatia cu parintii.
Desigur emotiile nu sunt traite ca o serie de trei componente separate, ci ca o experienta complexa, in care cele trei elemente apar simultan. Este util insa pentru copii si adolescenti sa poata diferentia intre cele trei aspecte ale emotiilor, pentru a intelege mai bine cum ii afecteaza fiecare dintre acestea.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Lipsa autoreglarii emotionale la copii
Cum se manifesta un nivel scazut de autoreglare emotionala in randul copiilor si cum pot reactiona ca parinte.
-
Dependenta de alcool a parintilor. Efectele asupra copiilor la maturitate
Cum sunt afectati copiii pe termen lung de dependenta de alcool a parintilor?
-
Dezvoltarea rezilientei copiilor. Cinci lucruri de care au nevoie copiii pentru a depasi situatii dificile
Care sunt factorii care fac diferenta dintre copiii care depasesc traume si situatii dificile si se dezvolta armonios si copiii care au la maturitate un traseu dificil?
Adauga tu primul comentariu: