Oamenii toxici si copilul tau
Oamenii care au o influenta constant negativa asupra noastra, prin diverse comportamente, sunt definiti in psihologie ca „prezente toxice”. Daca adultii pot alege cum sa reactioneze la aceste persoane in cunostinta de cauza, copiii pot fi afectati pe termen lung de asemenea relatii sociale, iar parintii au rolul de a-i apara de ele si de a-i invata cum sa le faca fata, treptat.
Cum identificam o influenta toxica asupra copilului?
Desigur ca pe masura ce copilul creste, va avea parte si de interactiuni cu adulti mai putin multumitoare pentru el: nu va primi permisiunea sa face ce vrea cand vrea sau poate va fi invinuit pentru ceva ce nu a facut. Asemenea incidente sunt inevitabile si pot fi depasite cu usurinta de copil. Problema unei influente toxice asupra copilului apare atunci cand comportamentele abuzive ale adultului respectiv sunt constante in timp.
Orice comportament al unui adult care il face pe copil sa se simta umilit, speriat sau inferior poate intra in categoria „toxic” si este de fapt o forma de abuz emotional. Exista o multime de modalitati prin care un adult il poate ajuta pe un copil sa inteleaga ce a gresit si cum poate sa actioneze adecvat in viitor. Umilirea, violenta verbala sau fizica sau folosirea amenintarilor nu ar trebui sa intre in aceasta categorie.
Chiar daca parintii pot fi convinsi de intentiile bune ale adultului abuziv fata de copil („Vrea doar sa se asigure ca nu vei repeta greseala”.), este bine sa tina minte ca abuzul emotional afecteaza stima de sine si imaginea de sine a copiilor, avand efecte pe termen lung.
Cum il ajutam pe copil cand este afectat de oameni toxici?
Copiii au nevoie de ajutorul parintilor atunci cand alti adulti ii abuzeaza emotional, iar primul pas pe care un parinte il poate face pentru a-l ajuta pe cel mic este sa isi exprime dezacordul fata de comportamentul abuziv sau toxic: „Doamna aceea nu s-a comportat politicos/respectuos, nu ar fi trebuit sa iti vorbeasca astfel.”. Apoi este bine ca parintele sa incerce sa explice copilului motivele pentru care un adult ar alege sa se poarte abuziv fata de un copil: furia, stresul sau pur si simplu lipsa de empatie ii poate face pe adulti sa aiba comportamente agresive fata de copii.
Nu e deloc usor sa indepartezi un copil de un adult toxic, mai ales atunci cand acesta este o ruda sau un cadru didactic, dar sunt lucruri pe care le poti face, care pot sa ii ofere un „scut” impotriva acestor influente. Cum poti face acest lucru:
Invata-l despre limitele din cadrul relatiilor sociale: lucrurile pe care le gandesc, simt sau spun ceilalti despre noi nu sunt in mod necesar corecte si nu suntem obligati sa gandim, sa simtim sau sa spunem aceleasi lucruri. Asadar, atunci cand un adult sau un alt copil spune sau face lucruri care il fac pe copil sa se simta trist, umilit sau nemultumit, este momentul sa isi aminteasca faptul ca nu este obligat sa le asculte sau sa le creada. Acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa asculte feedback-ul sau sfaturile celor din jur, ci ca atunci cand acestea sunt date sub forma de critica excesiva sau violenta verbala, poate alege sa nu le asculte.
Explica-i faptul ca uneori adultii nu isi dau seama ca fac rau. Copiii pot avea impresia ca adultii stiu intotdeauna ceea ce fac si au mereu dreptate. Explica-i faptul ca uneori adultii actioneaza fara sa isi imagineze ce efecte au asupra celor din jur. Un adult agresiv sau ironic poate fi astfel pentru ca alti oameni s-au purtat asa cu el atunci cand era copil sau pentru ca se simte amenintat sau pentru ca pur si simplu, nu isi da seama cum este vazut comportamentul sau de catre cei din jur.
Vorbeste cu adultul respectiv si incearca sa explici, fara agresivitate, felul in care copilul este afectat de comportamentul lui. Este posibil ca persoana respectiva sa nu fie constienta de efectele actiunilor sale si sa fie dispusa sa faca schimbari astfel incat lucrurile sa se schimbe in bine.
Daca influenta toxica vine din partea unui alt copil, invata-l despre incheierea relatiilor toxice de prietenie. Orice relatie de prietenie poate trece prin momente dificile, prin conflicte si neintelegeri. Dar cand copilul tau se simte in mare parte nefericit in relatia respectiva de prietenie, poate lua in considerare posibilitatea de a o incheia. Invata-l pe copil ca atunci cand renunta la prieteniile nepotrivite, va avea mai mult loc pentru prieteniile adevarate si mai mult timp pentru a intalni copiii care sa il aprecieze.
*Sursa foto:Pixabay.com
Citeste si:
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: