characters characters

Primul ajutor emotional

Ce inseamna primul ajutor emotional

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 decembrie 2015    |   2620 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

copil trist
„Atunci cand ai o rana, pui un pansament, iar cand ai o infectie, iei antibiotice, fara a pune prea multe intrebari. Atunci de ce lucrurile nu stau la fel si cand e vorba de sanatatea noastra mintala? Cei din jurul nostru se asteapta sa trecem peste ranile emotionale, desi, asa cum oricine care a fost respins sau a suferit in urma unui esec stie prea bine, ranile emotionale sunt la fel de paralizante ca cele fizice. Avem nevoie sa invatam cum sa oferim primul ajutor emotional.”, sustine psihologul Guy Winch, autor al cartii „Emotional First Aid: Healing Rejection, Guilt, Failure, and Other Everyday Hurts”.

Poti urmari prezentarea TED pe aceasta tema aici

Problemele emotionale sunt prezente in viata fiecaruia dintre noi, indiferent de varsta pe care o avem. Daca pentru o rana fizica gasim usor tratamentul corespunzator, pentru o rana „emotionala” e nevoie sa invatam sa avem grija de noi si de cei din jur.

Cum anume oferim primul ajutor emotional? Winch sustine ca exista 7 modalitati prin care putem invata cum sa oferim acest ajutor. Recomandarile sunt adaptate pentru parinti si copii, dar la fel de bine le poti aplica si pentru situatiile in care tu ai nevoie de prim ajutor emotional.

Recunoaste durerea emotionala. Corpul nostru emite semnale atunci cand nu suntem bine din punct de vedere emotional. In cazul tristetii sau al furiei, mimica este foarte importanta, precum si postura si gesturile. Un copil trist este cel care nu are pofta de mancare, nu reuseste sa adoarma sau are un somn agitat, se izoleaza de cei din jur, e tacut si nu doreste sa interactioneze cu nimeni. Un copil furios va avea obrajii rosii de suparare, lacrimi in ochi, va fi agitat si violent in miscari. Toate acestea sunt semne fizice ale emotiilor si ale durerii emotionale.

Dezvolta-ti curajul atunci cand esuezi. Esecurile si problemele deseori ne ingusteaza privirea. In loc sa cautam solutii, majoritatea se concentreaza asupra problemelor. Un copil care a trecut printr-un esec, isi va concentra gandurile asupra nereusitei si se va adanci in durere si dezamagire. Astfel, copilul se va concentra pe ceea ce nu poate sa faca, reducand astfel sansele de a reusi data viitoare cand va incerca.

Recomandare:

Daca observi ca este descurajat in urma unui esec, vorbeste-i copilului despre felul in care uneori mintea noastra functioneaza, facandu-ne sa credem ca un esec inseamna ca nu suntem in stare sa obtinem ce ne dorim. Ajuta-l sa se orienteze asupra lucrurilor pe care le poate controla data viitoare cand va incerca si ajuta-l sa planifice mai bine lucrurile.

Aceasta recomandare nu presupune reprimarea emotiilor copilului sau negarea lor, ci identificarea lor si orientarea gandurilor copilului catre scopuri constructive.

Monitorizeaza-ti si protejeaza-ti stima de sine. Stima de sine este un factor important pentru sistemul „imunitar” emotional care ne ajuta sa avem mai multa putere si un nivel mai ridicat de rezilienta. Din pacate, atunci cand avem un esec sau primim o critica, primul reflex al multora dintre noi este sa contribuim la critica sau sa explicam esecul prin „defectele” noastre.

Recomandare:

Explica-i copilului tau cat de important este ca atunci cand se simte dezamagit, sa isi ofere compasiune.

Deseori, reactiile pe care le avem fata de propriile esecuri sunt mult mai dure decat reactiile pe care le-am avea in fata esecurilor unui prieten. Recomanda-i ca atunci cand incepe sa se critice prea aspru in urma unei nereusite, sa isi imagineze ce i-ar spune unui prieten daca acesta s-ar afla in aceeasi situatie. Apoi poate sa scrie un mesaj de incurajare pentru prietenul respectiv si il poate citi.

Cand gandurile negative pun stapanire, intrerupe-le cu ganduri pozitive. Atunci cand trecem printr-un moment dificil, este posibil ca in loc sa sa cautam solutii, sa fim tentati sa retraim gandurile si emotiile negative, reluandu-le la nesfarsit. In acest caz, este nevoie sa ne oprim.

Recomandare:

Puzzle-urile, jocurile de cuvinte, pictura sau desenul, cuvintele incrucisate sunt utile pentru a distrage atentia copilului de la gandurile negative coplesitoare. Studiile arata ca 2 minute de distragere a atentiei ajuta la reducerea timpului pe care il petrecem ruminand la gandurile nesanatoase.

Cauta o semnificatie in pierderile pe care le traiesti. Pierderile sunt parte a vietii si uneori lasa rani emotionale destul de puternice. Uneori, nu e suficient ca timpul sa treaca daca nu gasim noi moduri de gandire.

Recomandare: Cel mai bun mod de a trece peste durere este de a gasi o semnificatie a ceea ce s-a intamplat. A fi impacat cu situatia e un proces indelungat insa fiecare moment dificil e o cale noua de a invata. Pierderile ne pot ajuta sa apreciem viata mai mult, sa intelegem cat de important este ajutorul oferit altor oameni si sa descoperim noi valori morale.

Nu permite vinovatiei excesive sa dureze prea mult. Vina poate fi utila in doze mici fiindca ne atrage atentia ca am facut o alegere care nu se potriveste cu valorile noastre morale. Vina in exces insa e toxica fiindca pierdem din cauza ei energie intelectuala si emotionala, ne distrage de la sarcinile zilnice si ne impiedica sa ne bucuram de viata.

Recomandare:

Una din cele mai bune metode pentru a ne elibera de vina este sa ne cerem scuze. Ingredientul esential pentru a cere scuze este sa simtim si empatie. „In alte cuvinte, scuzele trebuie sa se concentreze mai putin pe motiv si mai mult pe actiunea in sine si impactul pe care l-a avut asupra persoanei. E mult mai usor sa ierti pe cineva atunci cand te simti inteles cu adevarat. Cerandu-ti scuze fiindca asa simti, va aduce cu sine iertarea”, sustine Winch.

Identifica ce tratament functioneaza mai bine pentru tine atunci cand esti ranit emotional. Autocunoasterea este esentiala pentru a putea alege cele mai bune lucruri pentru tine, pentru a sti ce anume ti se potriveste.

Recomandare: Recomanda-i copilului sa observe care sunt lucrurile care il ajuta cel mai mult sa depaseasca momentele dificile.

Tu cum oferi primul ajutor emotional celor din jurul tau?


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/simonkoleznik/400179681/

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Ioana M    13.02.2020 - 16:56
    Daca vreti sa-l vedeti si live pe Guy Winch o sa vina pe 27 februarie la LEAP. Pana atunci va las un interviu cu care sa va delectati --> https://www.wearehr.ro/psihologul-guy-winch-vine-cu-un-discurs-motivational-la-leap/

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Lectiile anului 2023. Bilant de sfarsit de an
    Lectiile anului 2023. Bilant de sfarsit de an
    28 decembrie 2023   

    Fiecare sfarsit de an aduce prilejul de a reflecta la evenimentele, alegerile si rezultatele pe care le-am trait in ultimele 12 luni.

  • 12 trasaturi ale parintilor buni
    12 trasaturi ale parintilor buni
    14 decembrie 2023   

    Toti copiii au nevoie de acelasi lucru: grija, atentie si iubire neconditionata din partea parintilor.

  • Cum contribuie parintii la anxietatea copiilor
    Cum contribuie parintii la anxietatea copiilor
    12 decembrie 2023   

    In calitate de parinte joci un rol foarte important in conturarea sanatatii emotionale a copilului tau, de aceea e important sa acorzi o mai mare atentie, mesajelor pe care le transmiti la nivel constient, dar mai ales inconstient.

Mai multe