Cum il ajuti pe adolescent sa nu mai amane
Tendinta de a amana apare la orice varsta: de la scolarul care ar prefera sa se joace in loc sa isi faca temele pana la adultul care amana sarcinile de munca si le indeplineste pe ultima suta de metri, muncind peste program. Adolescentii, din nevoia de mai multa libertate si autonomie, risca sa isi faca din amanare un obicei care le poate afecta insa viitorul pe termen lung. Iata cum poti sa il sprijini pe adolescentul tau daca tinde sa isi amane responsabilitatile.
Cum il ajuti pe adolescent sa nu mai amane
Primul pas in a invinge procrastinarea si a renunta la obiceiul de amana responsabilitatile este de a constientiza care sunt sarcinile pe care le amanam de obicei si care sunt obiceiurile care ne ajuta sa facem acest lucru. Asadar, recomanda-i copilului tau sa faca o lista cu toate sarcinile pe care tinde sa le amane. De obicei, sunt cele legate de scoala, dar poate fi vorba si de stilul de viata: poate adormi tarziu in mod frecvent, poate amana momentul in care renunta la alimente nesanatoase etc.
Spune-i ca trebuie doar sa inceapa.
De obicei, amanam lucrurile care nu ne fac placere, care ne streseaza sau pentru care nu ne simtim pregatiti, pentru ca avem o multime de ganduri legate de acestea. Spune-i copilului tau ca nu trebuie sa se gandeasca la nimic inainte de a actiona: trebuie sa se concentreze doar pe gestul concret de a incepe. De exemplu, daca are de citit o carte pentru limba romana, nu trebuie decat sa se aseze la birou si sa deschida cartea, fara a se gandi la cat de putin ii va placea, la ce alte lucruri ar prefera sa faca ori la cum va scrie rezumatul. Cand reusim doar sa incepem o activitate pe care am amanat-o, avem senzatia de satisfactie si de calmare: poate nu este totusi atat de greu pe cat parea (in general, chiar nu sunt atat de dificile sau neplacute lucrurile pe care le amanam).
Citeste si:
Amanarea in invatare si distragerea atentiei
Cum il ajuti pe copil sa nu mai amane temele pentru acasa
Si daca...
Invata-l sa se gandeasca la obstacolele ce pot interveni si sa isi faca un plan de rezerva. De exemplu: „Daca ma plictisesc in timp ce rezolv sarcina aceasta, am sa iau o pauza de 10 minute, dupa care ma voi concentra si voi continua sa rezolv sarcina.” „Daca voi simti nevoia sa imi verific notificarile de pe telefon, timp de o ora din momentul in care voi incepe sa imi fac temele, voi inchide telefonul.”
Nu trebuie sa avem „chef” sau sa fim motivati mereu
Desi in mod ideal, am vrea sa fim motivati intrinsec pentru toate lucrurile pe care le facem, in realitate, deseori motivatia creste dupa ce am inceput activitatea. Recomanda-i adolescentului tau sa testeze aceasta ipoteza (dovedita deja prin studii) evaluandu-si nivelul de motivatie inainte si dupa inceperea activitatii de invatare, de exemplu. Explica-i faptul ca a avea disciplina inseamna a putea sa isi organizeze timpul astfel incat sa se bucure de reusite (de realizarea responsabilitatilor sale) si sa se poata relaxa fara stresul adus de amanarea frecventa (se paote uita linistit la filme sau poate iesi in oras relaxat).
Etape si pasi mici
Recomanda-i copilului ca atunci cand vine vorba de sarcini complexe, sa le imparta in mai multe etape si sa observa prograsul facut. Poate folosi o fisa de monitorizare a progresului. De exemplu, recapitularea pentru teze sau examen nu se poate face intr-o singura zi, asa ca isi poate imparti materia pe o perioada mai lunga de timp.
Ce pierdem cand amanam
Pentru ca amanarea este un obicei, probabil va fi greu pentru copilul tau sa isi mentina acelasi ritm de productivitate. Este foarte posibil ca azi sa isi faca temele la timp, pentru ca maine sa amane din nou lectiile sau pregatirea pentru examen. Invata-l sa se gandeasca sincer la costurile pe care le aduce obiceiul de a amana: stresul, ingrijorarea, stima de sine scazuta, lipsa de incredere in sine, toate sunt rezultatul obiceiului de a amana si de a evita responsabilitatile. Schimband acest obicei, va putea observa cum si imaginea de sine va avea de castigat si cum va fi mai relaxat si mai increzator in el insusi.
Nu in ultimul rand, spune-i copilului tau ca timpul sau este pretios. Daca alege sa il iroseasca in activitati care nu au importanta pe termen lung, nu se respecta pe el insusi suficient. Invata-l ca disciplina si responsabilitatea nu sunt doar dificile, sunt si benefice pentru noi pe termen lung. Suntem mai fericiti atunci cand nu evitam si nu amanam responsabilitatile.
*Sursa foto: Pixabay.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Doua motive pentru care copiii amana invatarea
Doua stari fizice si emotionale diferite care duc la decizia de a amana proiectele importante.
-
Principiul Pareto sau regula 80/20. Cum il poate ajuta pe adolescentul tau
Principiul Pareto sau regula 80/20 a fost formulat de economistul italian Vilfredo Pareto si sustine ca 80% dintre rezultatele obtinute intr-un domeniu vin din 20% dintre cauze. Cum poti prelua acest principiu pentru a-l aplica in viata de zi cu zi, in organizarea timpului sau in invatare?
-
Tehnica pomodoro. Cum il ajuti pe copil sa fie mai eficient
Copilului tau ii este greu sa inceapa sa invete sau sa lucreze la proiecte pe care le are de facut? Recomanda-i o tehnica simpla care il ajuta sa isi organizeze timpul, dar ii poate creste si motivatia.
Adauga tu primul comentariu: