characters characters

Cum il ajuti pe copil sa nu mai amane temele pentru acasa

Cea mai simpla strategie pentru a evita amanarea

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 septembrie 2018    |   7500 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

temele pentru acasa si amanarea lor
Stim ca timpul este o resursa limitata si pretioasa. Cu toate acestea, foarte multi oameni si copii sufera consecintele procrastinarii sau amanarii. Iar o data ce aceasta devine un obicei, este foarte dificil de eliminat din stilul nostru de viata. Care este antidotul amanarii temelor pentru acasa? Actiunea inversa: inceperea imediata a temelor pentru acasa, cu cele mai dificile dintre ele.

Citeste si alte materiale despre temele pentru acasa:

Cat de mult este bine sa il ajuti pe copil la teme?

Ghidul temelor pentru acasa


De ce este recomandat pentru copil sa inceapa cu temele cele mai dificile?


Este bine sa isi foloseasca energia in mod eficient.
Este natural ca atunci cand incepe temele si lectiile, copilul are mai multa energie, care poate fi folosita eficient abordand mai intai temele mai dificile. Daca incepe cu temele mai usoare, lasandu-le pe cele mai dificile la sfarsit, va avea dificultati in a-si concentra atentia si a rezolva probleme.

De obicei, acestea sunt temele care sunt amanate. O data ce copilul a amanat tema la matematica, de exemplu, aceasta devine si mai stresanta si mai apasatoare, iar copilului i se va parea si mai dificila. Facand un obicei din a incepe cu cele mai neplacute sau dificile teme, ii va fi mai usor sa elimine amanarea.

Sentimentul de satisfactie pe care il aduce realizarea celor mai dificile teme ii poate creste motivatia pentru invatare. Stii sentimentul de multumire ca „ce a fost mai greu a trecut”? Acesta il poate face pe copil sa se ocupe si de restul temelor cu mai multa eficienta. Prin comparatie, acestea vor parea mai simple.

Creste increderea in sine. Cu totii ne dorim sa crestem copii care au incredere in fortele proprii. Insa increderea in sine se construieste, tocmai exersand acele comportamente care ne fac mai responsabili si mai eficienti. Asadar, atunci cand copilul va observa ca poate sa se ocupe chiar si de cele mai neplacute sarcini si ca are suficient autocontrol pentru a nu mai amana in mod repetat lucrurile dificile, va avea mai multa incredere in el insusi.

Va avea mai mult timp sa ceara ajutor daca nu se descurca. Iti sunt cunoscute serile petrecute alaturi de copilul tau incercand sa rezolvati o tema dificila sau realizand un proiect care ar fi trebuit inceput in urma cu o saptamana? A incepe din timp temele dificile inseamna a evita asemenea situatii, care sunt stresante pentru intreaga familie.

Va evita subestimarea timpului necesar pentru realizarea temei sau proiectului respectiv. Majoritatea copiilor tind sa subestimeze timpul de care au nevoie pentru realizarea unui proiect sau pentru pregatirea pentru un test, rezultand de multe ori situatii ca cele de mai sus. 

Cum il poti ajuta pe copil sa isi formeze acest obicei daca deja tinde sa amane temele pentru acasa?

Daca ai un copil care abia incepe sa aiba teme pentru acasa, este mai simplu sa ii formezi acest obicei, doar recomandandu-i acest lucru, pur si simplu.

Daca ai un copil mai mare, care deja tinde sa lase temele pe ultima suta de metri, il poti ajuta sa renunte la acest obicei prin cateva tehnici:

 • Recomanda-i doar sa inceapa.Nu conteaza daca nu vei termina tema acum, nu conteaza cat anume vei realiza din ea, doar deschide caietul si scrie un rand/un exercitiu etc.”. Aceasta recomandare are la baza un principiu pe baza caruia functioneaza mintea noastra: activitatile incomplete tind sa ne preocupe mai mult decat cele complete. Acest princpiu se numeste efectul Zeigarnik fi a fost descoperit in teste de memorie: oamenii tind sa isi aminteasca mai bine sarcinile care sunt intrerupte sau incomplete decat cele care sunt finalizate. Acest principiu poate fi folosit si ca modalitate de motivare: o data ce incepem sa facem ceva, simtim nevoia de a incheia activitatea respectiva.
 • Invata-l despre tehnica Pomodoro. Spune-i sa se ocupe de cea mai dificila tema pentru 30 minute, apoi poate lua o pauza de 10 minute.
 • Impartirea temei dificile in mai multe parti mai simple este de asemenea o modalitate mai eficienta de a aborda problema.
 • Pe termen scurt, recompensele pot avea efectul dorit, acela de a-l motiva pe copil sa inceapa sa isi faca temele la timp. Spune-i sa isi aleaga o recompensa pe care o poate obtine doar dupa ce a terminat cea mai dificila tema. Este recomandat ca aceasta tehnica sa nu fie folosita foarte des, deoarece afecteaza motivatia intrinseca a copilului.

O alta actiune care ne ajuta sa nu mai amanam este de a incheia toate activitatile incepute dar nefinalizate sau de a bifa de pe lista noastra toate lucrurile minore amanate mult timp. Mai ales cele care dureaza cateva minute: de exemplu, sa suni pentru o programare la medic. Tehnica “doua minute” ne poate ajuta sa ne simtim mai eficienti si este foarte simpla: daca o sarcina dureaza mai putin de doua minute, fa-o acum.

Copilul tau cum isi organizeaza temele pentru acasa?

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe