characters characters

Dificultati la teme

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 septembrie 2022    |   843 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

dificultati la teme
Temerile copilului, dificultatile de invatare, problemele de atentie, obiceiurile ineficiente de invatare, impulsivitatea ridicata sau lipsa disciplinei pot transforma rapid temele intr-o lupta nesfarsita zilnica, intre copil si parinte sau, uneori, intre copil si parinte versus lectii dificil de inteles. Iata cateva cauza frecvente pentru care momentul temelor pentru acasa devine o sursa de stres si frustrare pentru copii si parinti.

Citeste si:


Cat este bine sa il ajuti pe copil la teme


Refuzul de a face temele. Ce se ascunde in spatele lui


Dificultati la teme. Cauze frecvente


Obiceiul de a amana

Un obicei frecvent, dar destul de usor de reparat, este amanarea temelor. Copiii aleg sa inceapa lectiile “mai tarziu”, iar acel moment devine deseori “prea tarziu”. Temele devin mult mai stresante si mult mai dificil de realizat daca se prelungesc la ore tarzii din noapte, cand nici copilul si nici parintii nu se mai pot concentra la fel de bine. In plus, este foarte probabil ca durata temelor sa fie subestimata, iar copilul sa nu termine toata tema sau sa piarda orele de somn din cauza ei.

Solutia: creeaza impreuna cu copilul tau reguli noi legate de inceperea temelor, astfel incat sa aiba timp suficient pentru ele. Incurajeaza-l sa inceapa temele cat mai devreme dupa ce a venit de la scoala, pentru a avea apoi timp destul si pentru relaxare.

Obiceiul de a se grabi

Multi copii isi doresc doar sa termine lectiile pentru a se putea juca sau relaxa sau sunt atat de obositi incat vor doar sa scape de ele. Acest lucru inseamna ca nu vor acorda suficienta atentie intrebarilor sau cerintelor exercitiilor, ca vor oferi raspunsuri incomplete sau superficiale si ca nu vor depune destul efort pentru a intelege cu adevarat materia.

Solutii posibile:

  • atunci cand copilul tau are o tema lunga la o singura materie, impartiti-o in mai multe etape si recomanda-i sa o realizeze de-a lungul mai multor zile, daca este posibil sau sa alterneze realizarea ei cu invatarea la alte materii, pentru a evita monotonia.
  • recomanda-i sa inceapa temele atunci cand este odihnit si relaxat – daca incepe temele cand este obosit, nu va avea suficienta rabdare pentru a se concentra cu adevarat asupra lor.
  • ajuta-l sa stabileasca un interval de timp dedicate temelor – cand copilul simte ca are suficient timp pentru a le realiza, riscul de a se grabi poate sa scada.

Incercarea parintelui de a juca rolul de profesor

Din dorinta de a-i ajuta pe copii sa invete, ne putem surprinde in ipostaza de professor, incercand sa explicam cat mai bine matematica, fizica sau limbi straine timp de zeci de minute, in mai multe feluri si cu un nivel crescand de stres si frustrare. Pentru majoritatea parintilor, incercarea de a-i ajuta pe copii sa inteleaga lectia nu functioneaza, din diverse motive: metoda folosita de parinte este diferita de cea a profesorului sau de cea din manual, parintele nu are suficienta rabdare pentru a-l lasa pe copil sa urmareasca explicatiile sau pasii rationamentului, copilul devine frustrat si nu isi mai poate concentra atentia asupra explicatiilor.

O solutie posibila: lasa-l pe copilul tau sa preia controlul asupra invatarii. Recomanda-i sa citeasca inca o data lectia alaturi de tine si sa explice ce a a inteles. In momentul in care apar dificultati, ofera o explicatie cat mai simpla si specifica sau, preferabil, cautati impreuna surse alternative de informatie (lectii online, de exemplu).

Copilul tau nu isi mai poate concentra atentia

Atentia copiilor este limitata – de aceea, pauzele in invatare pot face minuni. In plus, oboseala excesiva, alimentatia dezechilibrata, stilul de viata sedentar sau un nivel scazut de autocontrol pot afecta si mai mult abilitatea copiilor de a-si concentra atentia.

In afara de pauze, solutiile pentru aceasta problema sunt pe termen lung: somnul sanatos si suficient, o alimentatie echilibrata, miscarea fizica si incurajarea autocontrolului si a disciplinei sunt schimbari care pot ajuta capacitatea copilului de concentrare.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Obiective noul an scolar
    5 obiective pe care le poti propune copilului pentru noul an scolar
    14 august 2023   

    La fiecare inceput de an scolar, putem reflecta asupra planurilor, dorintelor si obiectivelor legate de scoala si invatare. Iata cinci idei de obiective pentru noul an scolar care pot creste motivatia copilului pentru invatare.

  • Refuzul de a face teme
    Refuzul copilului de a face temele
    08 octombrie 2020   

    Reactiile negative ale copiilor in fata temelor pentru acasa pot fi impartite in trei categorii: copilul se plange in legatura cu temele, le evita sau refuza de-a dreptul sa le faca.

  • Anxietatea legata de temele pentru acasa
    Anxietatea legata de temele pentru acasa
    02 martie 2020   

    In multe cazuri in care copiii refuza sa isi faca temele, motivul nu este dezinteresul sau incapacitatea de a le realiza, ci teama.

Mai multe