characters characters

Refuzul de a face teme

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 octombrie 2020    |   6741 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

refuzul de a face temele
Reactiile negative ale copiilor in fata temelor pentru acasa pot fi impartite in trei categorii: copilul se plange in legatura cu temele, le evita sau refuza de-a dreptul sa le faca. Deseori, daca nu primesc sprijin din partea parintilor, copiii pot evolua de la a se plange in legatura cu temele pana a refuza sa le faca. Este bine sa acorzi atentie celui mic inca din prima etapa, cand isi manifesta nemultumirea fata de ele, pentru a evita sa ajungi la refuzul de a le face sau de a merge la scoala.

Citeste si:

Cat de mult intervii in temele copillului?

Anxietatea sau teama copilului legata de teme


„Nu am chef sa fac temele!”

Un copil se va plange ca nu vrea sa isi faca temele din mai multe posibile cauze: lipsa de motivatie pentru invatare sau lipsa de interes pentru materia respectiva, teama cauzata de dificultatea sau complexitatea temelor, lipsa unor strategii eficiente de organizare a invatarii (de exemplu, copilul nu stie de unde sa inceapa un proiect sau unde ar trebui sa caute informatiile de care are nevoie), dificultati de intelegere a cerintelor etc.

Aceasta este situatia in care ii poti oferi ajutor cel mai usor. Deseori, copiii se plang ca nu au chef de teme doar pentru a-si exprima frustrarea cauzata de motivele de mai sus. Cu alte cuvinte, de multe ori cand il auzi pe copilul tau spunand aceste cuvinte, nu este nevoie sa reactionezi excesiv, ci doar sa oferi incurajare si sprijin. In acelasi timp, este important sa fii convins ca in ciuda atitudinii sale, copilul va face in cele din urma temele. Siguranta ta se va transmite si copilului. Daca iti spune ca nu a inteles lectia sau ca nu stie de unde sa inceapa, ofera-ti ajutorul.

Lectia pe care o invata copiii in aceasta situatie este legata de constiinciozitate, autocontrol si activare comportamentala. Deseori, este nevoie sa facem un efort pentru a actiona asa cum stim ca este mai bine, nu asa cum am prefera.

„Nu pot/ nu stiu sa fac temele!”

Un copil care evita temele este cel care spune ca nu ii place materia la care are de facut temele, ca cerintele sunt prea multe sau prea grele. Evitarea temelor include amanarea lor pana in ultimul moment, cand copilul cere ajutorul parintilor sau parasirea temelor dupa ce le-a inceput, din frustrare sau lipsa de rabdare.

Copiii care evita temele au nevoie de sprijin concret din partea parintilor, mai intai emotional si apoi legat de invatare. Cea mai eficienta atitudine este cea in care iti pastrezi calmul, arati ca intelegi ca este stresat sau speriat in legatura cu temele, dar ai incredere ca le va realiza cu putin ajutor. Evita sa faci tu temele in locul copilului, pentru ca astfel ii transmiti ideea ca intr-adevar, nu este capabil sa le faca el insusi.

Copiii care evita temele au nevoie sa invete ca lectia autoeficacitatii, a rezolvarii de probleme si a optimismului.

„Nu imi fac temele si gata!”

Copilul care refuza sa isi faca temele este copilul care dispare de langa caietul cu teme, care in momentul in care ai parasit camera, va inchide caietele si se va ocupa cu altceva. Alteori, pur si simplu, nu iti spune ca are teme de facut. Poate refuza sa mearga la scoala sau sa spuna ca se simte rau doar pentru a ramane acasa.

Cele mai frecvente cauze ale refuzului scolar sunt dificultatile sau tulburarile de invatare (precum dislexia sau disgrafia, care afecteaza capacitatea copilului de a invata sa citeasca, respectiv sa scrie), tulburarile de atentie, bullying-ul sau hartuirea scolara, teama intensa de pedeapsa cadrului didactic, tulburarile de anxietate etc.

In aceasta situatie, este important sa ai rabdare si sa incerci sa intelegi cat mai bine ce se ascunde in spatele refuzului copilului tau. Daca are lacune in invatare (a ramas in urma cu materia, nu mai intelege ce se preda), va avea nevoie de sprijin din partea cadrului didactic pentru a recupera. Daca refuza sa isi faca temele doar la o anumita materie, inseamna ca are nevoie de sprijin pentru acea materie sau poate are o teama fata de profesorul care o preda. Alteori, copiii refuza sa isi faca temele pentru ca ar prefera sa petreaca timp cu parintele facand alte activitati. Uneori, anxietatea copilului este atat de puternica incat il impiedica sa isi concentreze atentia eficient cand invata, iar in timp, devine descurajat. 


Copiii care refuza sa isi faca temele sau sa mearga la scoala au nevoie in primul rand sa invete ca parintii si cadrele didactice nu vor renunta si au incredere in el ca poate depasi orice obstacol.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe