characters characters

Fenomenul de bullying

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 octombrie 2016    |   11388 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

fenomenul de bullying
"Bullying-ul"
este un termen imprumutat din limba engleza, care se refera la hartuirea, intimidarea, umilirea sau violenta verbala sau fizica asupra unei persoane. Bullying-ul apare in randul copiilor, in principal la scoala, are la baza o intentie (agresorul isi umileste intentionat victima), se repeta si implica un raport inegal de forte: agresorul este perceput ca fiind mai puternic decat victima. De multe ori, copilul agresat nu stie sau nu se poate apara de agresor.

Cum poti vorbi copilului tau sau elevilor tai despre acest subiect?

  • Spune-le in cuvinte simple ce inseamna bullying-ul: atunci cand un copil este in mod repetat si intentionat umilit, agresat, ironizat sau respins de alti copii.
  • Cautati impreuna exemple de actiuni care intra in sfera acestui fenomen. Poti folosi fisa printabila de mai sus ca inspiratie sau ca material informativ pentru copii.
  • Explica elevilor sau copilului tau ca bullying-ul nu este distractiv, nu este „cool” si nu este, niciodata, o modalitate prin care un copil isi poate exprima superioritatea fata de un altul. Dimpotriva, de multe ori, agresorii isi manifesta prin bullying propriile probleme emotionale sau lipsa unor abilitati sociale si de comunicare.
  • Vorbeste copiilor despre efectele devastatoare pe care le are bullying-ul asupra victimelor sale si indeamna-i sa nu participe niciodata la umilirea unui alt copil si sa ia apararea celor care sunt victime ale bullying-ului. Bullying-ul in copilarie are efecte negative asupra copilului care este victima pe termen scurt (ii sunt afectate increderea in sine, stima de sine, rezultatele scolare, dispozitia emotionala), mediu (creste riscul de suicid) si lung (copiii care au fost victime ale bullying-ului risca la maturitate sa dezvolte probleme de sanatate mintala care sa necesite tratament psihiatric). Nici copiii agresori nu sunt scutiti de efectele negative ale acestui fenomen. Copiii agresori, care nu sunt ajutati sa renunte la acest comportament in copilarie, tind sa aiba comportamente antisociale si de relationare si la maturitate.
  • Explica-le copiilor ca oamenii cu adevarat puternici ii ajuta pe ceilalti sa se ridice, nu ii doboara si nu ii lovesc atunci cand acestia se afla la pamant.
  • Incurajand in familie, dar si la scoala, comportamentele de cooperare, ajutor reciproc, acceptare a diferentelor dintre copii (fizice, dar si psihologice), putem creste sansele ca propriii copii sau elevi sa nu devina victime sau agresori. 

Nu in ultimul rand, este bine sa retii ca atat parintii, cat si cadrele didactice reprezinta modele pentru copii, asa ca gestionarea furiei si a frustrarii este esentiala pentru adultii care interactioneaza cu cei mici.  Evita etichetarile, violenta verbala si intimidarea in relatia cu copiii. Invata sa comunici nonviolent, pentru a oferi copilului sau elevilor tai un model de comunicare eficienta.

Tu ai vorbit copiilor sau elevilor tai despre bullying?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe