Cum sprijini dezvoltarea morala a copilului
Dezvoltarea morala a copilului nu are legatura cu varsta cronologica a acestuia, ci de modul in care copilul reuseste sa vada si sa inteleaga lumea si cum anume reuseste sa isi satisfaca nevoile. Parintii incep de la varste mici sa explice copiilor ce este bine si ce este gresit, aceste explicatii reprezentand primii pasi pe care copiii ii fac in procesul de dezvoltare morala. Dezvoltarea morala a copiilor este foarte importanta fiindca ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte un caracter puternic si sa ia decizii asumate si corecte zilnic.
Citeste si:
Dezvoltarea moralitatii la copii
Ce fac parintii care cresc copii buni
Specialistii sustin ca exista 3 niveluri in dezvoltarea moralitatii la copii:
- Moralitatea preconventionala apare si se manifesta pana in jurul varstei de 9 ani si presupune parcurgerea unor etape: copilul evita pedeapsa si de accea va asculta parintele pentru ca ulterior toate comportamentele sale sa se manifeste sau nu in functie de ce are copilul de castigat din asta.
- Moralitatea conventionala apare in adolescenta si continua si in etapa de adult si presupune comportamente influentate de dorinta copilului de a se conforma social si de a respecta legile pentru ca exista o ordine sociala si o autoritate in afara propriei persoane si a propriei familii.
- Moralitatea postconventionala, numita si maturitatea morala la care putini adulti reusesc sa ajunga si implica un nivel ridicat de gandire critica si autonomie morala.
Se spune ca majoritatea copiilor si oamenilor raman la nivelul moralitatii conventionale, putini fiind cei care ating nivelul maxim al moralitatii.
Iata cum poti sa sprijini dezvoltarea morala a copilului:
Ofera exemple pozitive. Invata sa te tii de promisiunile pe care le faci, trateaza oamenii din jur cu respect, intelegere si empatice si arata-i copilului modalitati pasnice de a rezolva conflictele ce apar in relatia cu cei din jur.
Explica-i si exemplifica-i copilului ce inseamna empatia si compasiunea vorbindu-i deschis despre emotii si moralitate, precum si incurajandu-l sa se implice in activitati de voluntariat.
Stabileste reguli clare, concise si corecte, explicandu-i de fiecare data de ce ”nu” inseamna ”nu”, fii consecvent si invata-l de mic sa isi asume responsabilitatea pentru propriile fapte si greseli.
Incurajeaza-l pe copil sa gandeasca critic si sa ia decizii corecte, sa aiba curajul sa adreseze intrebari cand ceva nu intelege si dezbate cu el dilemele morale cu care se confrunta in relatia cu prietenii sai.
Lauda comportamentele morale ale copilului, nu doar rezultatele finale. Foloseste formule precum ”ma bucur ca ai venit si mi-ai spus ce s-a intamplat, chiar daca ai gresit”, ”a fost un gest potrivit acela de a imparti jucaria cu celalalt copil” etc.
Invata-l despre responsabilitate si permite consecintele logice sa apara in urma unui comportament gresit al copilului.
Contureaza un mediu bazat pe respect si mentine intotdeauna portita comunicarii deschisa cu copilul tau. Acest lucru inseamna a-l asculta fara a-l critica sau a sari cu solutii, a-l incuraja sa intrebe despre ce este bine si ce este gresit si a-l lasa sa isi exprime liber gandurile si emotiile.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum se dezvolta gandirea morala in copilarie si adolescenta
Cum isi dezvolta copiii gandirea morala si cum ii putem sprijini in acest sens? Se poate vorbi despre 3 etape majore in dezvoltarea morala a copiilor si adolescentilor.
-
Cum ii invatam pe copii despre solidaritate
Situatiile de criza, precum razboiul, dezastrele naturale sau urgentele medicale, sunt inspaimantatoare pentru copii, dar sunt si momente in care acestia pot intelege mai usor ce inseamna solidaritatea
-
Lipsa recunostintei la copii. Ce se ascunde in spatele ei si cum o putem indrepta
Copiii devin nerecunoscatori atunci cand primesc intotdeauna ce isi doresc, imediat, fara a face diferenta dintre nevoi si dorinte.
Adauga tu primul comentariu: