characters characters

Moralitatea la copii

Ce fac parintii care cresc copii buni

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 martie 2017    |   3481 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

moralitatea la copii
Te-ai gandit vreodata ca lumea in care traim noi si copiii nostri este mai incrancenata decat ti-ai dori? Ca nu avem foarte des sentimentul solidaritatii sau bucuriei de a coopera cu oamenii pe care nu ii cunoastem indeaproape? 


Putem schimba acest lucru daca ii crestem pe copiii nostri incurajandu-i sa fie generosi, responsabili, corecti si recunoscatori. Cu alte cuvinte, morali.

Valorile morale si gestionarea emotiilor

Valorile morale pe care vrem sa le insuflam copiilor nostri sunt strans legate de emotii. Este usor pentru copii sa inteleaga ce este bine si ce este rau, inca de la cele mai mici varste. Este mai greu sa isi decida comportamentul in functie de ceea ce stiu. Iar emotiile precum teama sau rusinea sunt cele care ii impiedica pe copii sa faca acest lucru.

In afara de a vorbi copilului tau despre valori morale, corectitudine, respect fata de altii, cooperare si oferirea de ajutor, este nevoie sa iti ajuti copilul sa faca alegeri concrete ghidate de aceste valori morale.

Competitia, stereotipurile sociale, lipsa de toleranta fata de oamenii diferiti, socializarea din ce in ce mai redusa, stresul si accentul pus pe reusita personala, teama de respingerea sociala ii determina pe copii sa nu faca mereu alegerile corecte.

De exemplu, bullying-ul in scoli ar putea fi redus mai usor daca elevii care asista la hartuirea unui copil ar interveni si ar descuraja, la nivel colectiv, copilul agresor. Teama insa ca vor deveni la randul lor victime sau ca popularitatea lor va scadea ii impiedica sa reactioneze intr-o maniera morala. De aceea, invatand copiii sa faca fata temerilor si sa isi gestioneze emotiile putem contribui foarte mult la cresterea copiilor cu un comportament moral.

Valorile morale si imaginea de sine

Este mai usor pentru copii si adulti sa se comporte moral atunci cand se vad pe ei insisi ca persoane morale.

Cu alte cuvinte, daca incurajam copiii sa fie responsabili si buni fata de cei din jur inca de la varste mici, daca punem accentul pe faptul ca aceasta atitudine este normala si naturala, copiii vor ajunge sa integreze in imaginea lor de sine aceste valori morale. Astfel, comportamentul moral devine natural, cel putin in mare parte a timpului.

Proiectul Making Caring Commondin cadrul Universitatii Harvard a scos in evidenta cinci lucruri pe care le fac parintii care cresc copii morali si responsabili:

  • Sa petreci timp de calitate cu copilul tau

Relatia de atasament dintre parinte si copil este esentiala in primii ani de viata, dar copilul tau va avea nevoie de o relatie apropiata cu tine intreaga sa viata. Vorbeste cu el despre ce I se intampla la scoala, ajuta-l sa treaca prin experientele mai putin placute cu care se confrunta, acorda-i intreaga ta atentie atunci cand esti langa el, jucati-va si cititi impreuna.

  • Sa oferi un model moral copilului tau

Observandu-te pe tine avand comportamente morale, va invata in mod natural sa se comporte la fel. Asuma-ti responsabilitatea pentru greseli, incearca sa le repair, vorbeste copilului tau despre alegerile tale morale.

  • Sa iti inveti copilul sa ii pese de cei din jur si sa ai asteptari etice ridicate fata de el

La varste mici, copiii au nevoie sa fie incurajati sa acorde atentie si felului in care ceilalti se simt. Vorbeste-I copilului tau despre cum se simt alti copii in situatii dificile, despre importanta promisiunilor facute si despre consecintele pe care le au actiunile si cuvintele noastre.

  • Sa iti incurajezi copilul sa fie recunoscator

Recunostinta ne ajuta sa fim mai generosi, mai dispusi sa oferim ajutor si mai fericiti. Copiii care nu sunt ajutati sa fie recunoscatori nu apreciaza rolul persoanelor apropiate in viata lor. Scoate in evidenta motivele de recunostinta pe care le are copilul tau, accepta multumirile pe care le primesti din partea lor si vorbeste despre lucrurile pentru care esti tu insuti recunoscator.

  • Sa iti inveti copilul sa vada imaginea de ansamblu

Este normal ca un copil sa empatizeze cu persoanele apropiate, dar poate fi ajutat sa largeasca acest cerc al empatiei si compasiunii. Vorbeste cu el despre conditiile de viata si dificultatile copiilor si adultilor din alte tari sau grupuri sociale, incurajeaza-l sa ofere ajutor si consolare copiilor care trec prin momente dificile si sa nu evite persoanele diferite de el (ca infatisare fizica, nationalitate etc.).

De ce sa pui accentul pe moralitate in cresterea copilului tau?

Majoritatea parintilor isi doresc sa creasca copii fericiti, iar competitia care este incurajata de cand cei mici intra la gradinita ne poate distrage atentia de la moralitate ca obiectiv important in cresterea celor mici. Teama ca bunatatea copilului tau sa fie considerata semn de slabiciune ii poate face pe parinti sa puna accentul pe alte calitati, precum inteligenta, perseverenta si rezilienta. Desigur ca acestea sunt importante, dar in lipsa valorilor morale, pot duce la rezultate mai putin fericite, atat pentru copilul tau, cat si pentru cei din jur.

Iata cateva motive pentru care sa iti doresti sa pui accentul pe moralitate:

  • Responsabilitatea si corectitudinea pot influenta pozitiv si activitatea de invatare a copilului tau si cea profesionala, mai tarziu.
  • Copiii cu un comportament prietenos si corect fata de alti copii au de castigat pe termen lung, din punct de vedere social. Iar relatiile sociale sunt un factor important in succesul academic, dar si profesional.
  • Cand actionam moral fata de cei din jur, suntem mai linistiti :). Vinovatia si rusinea sunt emotii puternice, care pot inhiba creativitatea, initiativele si increderea in sine a copilului tau.

*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/34547181@N00/8672849258/


Citeste si:

Cum evolueaza moralitatea la copii

Generozitate si moralitate. Cum creste copii cu aceste valori

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe