characters characters

Stresul in viata copilului

Ce poti face ca parinte

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 noiembrie 2016    |   4434 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Stresul in viata copiluluiProbabil ca pentru multi dintre noi imaginea copilariei idilice, lipsite de ingrijorari si plina doar de farmec si bucurie a fost de mult inlocuita cu una mai realista. Copiii sunt stresati, au ingrijorari diverse si temeri, iar ajutorul adultilor pentru a le face fata este esential.

Stresul poate aparea din diferite motive, iar la cei mici intotdeauna poate fi recunoscut prin semne precum:

  • dureri de cap
  • dureri de stomac
  • schimbari ale apetitului: consum de alimente exagerat sau mult redus
  • somn perturbat (dificultati de adormire, de trezire, cosmaruri)
  • reactii emotionale mai intense decat de obicei (plans mai frecvent, iritabilitate si furie)
  • retragere fata de prieteni – copilul refuza frecvent sa se intalneasca sau sa petreaca timp cu ei
  • are comportamente specifice varstelor mai mici, pe care le-a depasit, fenomen cunoscut sub numele de regresie

Conform unei statistici realizate de americani, adolescentii au nivele de stres mai mari decat adultii, in primul an de liceu. O treime dintre ei sustin ca se simt coplesiti din cauza stresului, in timp ce o alta treime declara ca stresul ii face sa se simta tristi sau depresivi, iar altii sunt extrem de obositi din cauza stresului. Aproape jumatate din adolescentii participanti la sondaj spun ca nu fac destule pentru a-si gestiona stresul. Apare astfel intrebarea: daca adolescentii sunt destul de constienti de stresul din viata lor si au dificultati in a-l depasi, cum ne putem astepta ca cei mici sa faca fata mai bine stresului?

In momentul in care unui copil i s-au eliminat potentiale alte diagnostice si a ramas doar stresul netratat, e nevoie de timp indelungat si ajutor permanent din partea parintilor pentru a-l ajuta sa invete sa faca fata mai bine stresului. Acesta nu se poate sterge din viata copilului, asa cum cred multi parinti care apeleaza la psiholog. „Stresul nu dispare, iar disparitia acestuia nu trebuie sa fie un scop in sine”, sustine un psiholog. „Copiii vor simti stresul si disconfortul si vor intampina situatii dificile. Ce se poate face insa, este sa ii invatam pe copii sa gestioneze stresul. ”, mai adauga acesta. Iata ce recomanda psihologii pentru a-i ajuta pe copii sa isi gestioneze mai bine stresul:

Ajuta-l sa recunoasca semnele stresului. Multi copii ajung sa aiba probleme de sanatate din cauza stresului (dureri de cap si de stomac, dureri la nivelul gatului sau umerilor, datorate tensiunii musculare sau probleme emotionale, precum anxietatea si depresia). Vorbeste-i copilului despre felul in care se manifesta stresul la nivelul corpului: tensiune musculara, „fluturi” in stomac, agitatie, uneori batai ale inimii accelarate. Invata-l sa identifice momentele in care se simte astfel cel mai frecvent, pentru a sti care sunt situatiile stresante pentru el, dar si pentru a-l ajuta sa se pregateasca in avans pentru a face fata stresului.

Creeaza o zona fara stres. Fiecare copil are nevoie de altceva pentru a se detensiona, de aceea trebuie sa cunosti ce preferinte are copilul tau si cand se simte cel mai bine. Daca, spre exemplu, ii place muzica, poate un colt al casei in care sa asculte muzica asezat confortabil poate fi zona in care se va refugia atunci cand se va simti stresat. pentru un copil careia ii place sa picteze, poti avea mereu pregatita o foaie si niste acuarele. Pentru copiii care se simt bine atunci cand se misca, poti avea la indemana o minge sau o coarda pentru a se elibera de tensiunea de moment. Coloratul este o alta tehnica ce ii ajuta pe copii sa se simta mai bine atunci cand se simt stresati.

Identifica un exercitiu pentru respiratie care sa functioneze. Respiratia de relaxare e cea mai buna modalitate de a calma mai ales atunci cand stresul a pus stapanire. Exista mai multe tipuri de astfel de respiratii precum:

  • respiratia curcubeu: inspira 4 secunde, tine respiratia 4 secunde si expira in 4 secunde in timp ce isi imagineaza o calatorie fantastica pe un curcubeu
  • respiratia tip balon: exercitiul este util pentru ca implica respiratie controlata. Astfel, cere-i copilului sa inchida ochii si sa numere in timp ce isi imagineaza ca umfla un balon de culoarea lui preferata. Cand balonul e plin de aer, poate sa si imagineze balonul indepartandu-se intre nori.

O alta tehnica pentru a-ti ajuta copilul sa faca fata stresului o reprezinta imageria vizuala. Asta inseamna sa gasesti un loc confortabil in casa, in care sa va asezati si sa inchideti ochii. Imaginati-va ca sunteti intr-o calatorie sau ajuta-l sa isi imagineze un loc pe care si-ar dori sa il viziteze sau in care a fost deja si s-a simtit foarte bine. Ajuta-l sa se concentreze pe detalii, pe respiratie si pe emotii pozitive care la final sa inlocuiasca stresul pe care il simte.

Nu in ultimul rand, ajuta-l pe copil sa aiba experiente noi, care sa ii consolideze increderea in sine. Astfel, se poate obisnui cu provocarile si poate sa abordeze situatiile mai dificile cu optimism si entuziasm, nu cu neincredere si teama.

Stresul din copilarie poate fi declansat de o multime de lucruri si poate invada viata copilului tau. Totusi, comunicarea deschisa si onesta despre emotii si ganduri poate fi de mare ajutor pentru a identifica de timpuriu simptomele stresului si a cauta ajutor. Arata-i copilului tau ca il iubesti neconditionat, indiferent de cat de greu ii este si ca faci parte din viata lui si esti prezent acolo, ori de cate ori va avea nevoie de tine.


*Sursa foto: David Castillo Dominici, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe