Cum ii invatam pe copii despre solidaritate
Situatiile de criza, precum razboiul, dezastrele naturale sau urgentele medicale, sunt inspaimantatoare pentru copii, dar sunt si momente in care acestia pot intelege mai usor ce inseamna solidaritatea.
Citeste si:
Cum vorbim copiilor despre razboi, in functie de varsta
Cinci gesturi de generozitate pe care le pot face toti copiii
Solidaritate - cum ii invatam pe copii ce inseamna
La varste mici - anteprescolari si prescolari
Cititi povesti despre ajutor si cooperare
Povestile in care personajele se ajuta reciproc sau vin in ajutorul unui personaj aflat intr-o situatie periculoasa ii ajuta pe copiii de varste mai mici sa inteleaga ideea de solidaritate. Desenele animate sau filmele pentru copii pe aceeasi tema sunt la fel de utile.
Vorbiti despre situatii concrete in care alti copii sau adulti au avut nevoie de ajutor si care sunt usor de inteles de catre copil:
- la locul de joaca, atunci cand un copil se loveste, ceilalti ii pot veni in ajutor
- cand un copil este tachinat de un altul, copiii din jur ii pot lua apararea
- cand vremea este rea si mai multi oameni impart un adapost temporar
Incurajeaza empatia copilului vorbind despre cum se simt alti copii in situatii dificile. Il poti intreba cum crede ca se simte un copil cand este respins de colegii de la gradinita sau cum s-ar simti el insusi intr-o situatie dificila.
Copiii din clasele primare
Copiii de varste mai mari pot intelege ce inseamna solidaritate prin exemple din viata reala si prin implicarea in actiuni concrete:
- actiunile caritabile pentru persoanele aflate in situatii dificile
- actiuni umanitare pentru situatii de criza (de exemplu, ajutoarele oferite victimelor dezastrelor naturale sau razboiului)
- acceptarea si integrarea persoanelor diferite fata de noi (de exemplu, ajutorul oferit imigrantilor sau persoanelor care cer azil)
Educatie multiculturala
Tot in clasele primare, copiii pot fi invatati despre culturi diferite, intelegand astfel ca, in ciuda diferentelor legate de obiceiuri, credinte religioase sau infatisare, oamenii din intreaga lume au in comun aceleasi nevoi si dorinte.
Preadolescentii si adolescentii
Preadolescentii si adolescentii pot intelege solidaritatea la un nivel mai profund:
- Solidaritatea inseamna uneori ca oamenii isi asuma riscuri similare in dorinta de a obtine avantaje similare – de exemple, in operatiunile de salvare sau in situatiile de urgenta, in care siguranta fizica a oamenilor este pusa in pericol.
- Solidaritatea are la baza tendinte opuse competitiei si ostilitatii. De aceea, solidaritatea este esentiala in educatia pentru pace, atat de relevanta in contextul actual.
- Deseori, solidaritatea presupune a veni in sprijinul persoanelor care se afla in situatii mai precare decat a noastra: persoane varstnice, aflate in pericol sau intr-o stare de sanatate precara.
- Solidaritatea este esentiala pentru supravietuirea oamenilor si este expresia inalta a caracterului nostru social si moral. La nivel global, solidaritatea inseamna cooperarea intre state si mentinerea relatiilor pasnice intre acestea, dar si preocuparea pentru progresul acestora.
Important
La orice nivel de varsta, este esential ca tendintele care contrazic cooperarea si ajutorul reciproc intre copii sa fie acceptate si intelese de catre acestia ca fiind reactii umane naturale:
- furia si ostilitatea fata de alte persoane apar atunci cand ne simtim victimele unei nedreptati, de exemplu
- competitia apare atunci cand simtim nevoia sa demonstram ca suntem competenti sau valorosi
- nevoia de a ne apara resursele are la baza teama ca nu vom supravietui noi insine
- indiferenta sau nepasarea pot avea la baza convingerea ca nu suntem capabili sa ajutam sau resentimente pentru situatii in care noi insine nu am primit ajutorul de care am avut nevoie
Cand observi astfel de reactii la copilul tau, ajuta-l sa inteleaga ce se afla la baza lor si accepta-le ca stari temporare, care vor trece usor. Invata-l apoi diferenta dintre emotii si comportamente: putem simti orice emotie, dar nu putem avea orice comportament. Toate aceste emotii si atitudini apar atat la copii, cat si la adulti, insa nu este nevoie ca ele sa ne dicteze actiunile si deciziile. Invata-l pe copil ca atunci cand luam decizii si actionam pentru binele comun, in cele din urma, toata lumea are de castigat, atat din punct de vedere concret, cat si emotional. Solidaritatea ne face sa ne simtim mai putin singuri, mai puternici si implicati intr-o activitate cu semnificatie reala.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum sprijini dezvoltarea morala a copilului
Dezvoltarea morala a copilului nu are legatura cu varsta cronologica a acestuia, ci de modul in care copilul reuseste sa vada si sa inteleaga lumea si cum anume reusesc sa isi satisfaca nevoile.
-
Cum il ajuti pe adolescent sa isi identifice valorile morale
Valorile sunt atitudini fundamentale ce ne ghideaza in procesul nostru mintal si comportamental ce ne ofera sens si semnificatie propriei vieti.
-
Provocarea lunii Decembrie. Incurajeaza bunatatea in familie si in jurul tau
Intr-o lume in care succesul, competitia si comparatiile cu cei din jur conduc sau influenteaza in mare parte interactiunile cu cei din jur, bunatatea poate deveni cu usurinta una dintre calitatile umane cele mai subestimate.
Adauga tu primul comentariu: