Complexul de inferioritate
„Nu sunt la fel de capabil ca alti copii.”
Cand copiii sunt respinsi, criticati sau agresati in mod constant, dezvolta sentimente de inferioritate si inadecvare, care ii vor afecta pe termen lung. Cum se manifesta acestea si cum le putem preveni in familie?
Citeste si:
18 tipare cognitive care se formeaza in copilarie
Stima de sine scazuta. Posibile cauze si solutii
Complexul de inferioritate la copii si adolescenti. Cum se manifesta
Deseori, comportamentele dificile ale copiilor (lipsa de cooperare, agresivitatea, impulsivitatea) au la baza lipsa de incredere in propriile forte si o imagine de sine in care sentimentul de inferioritate si de inadecvare sunt centrale. Sentimentul de inferioritate se manifesta prin convingeri precum „Nu sunt la fel de inteligent/ capabil ca alti copii.”, „Nu am aceleasi abilitati ca restul copiilor.”, iar sentimentul de inadecvare se exprima prin convingeri precum „Nu voi fi acceptat de niciun grup.” sau „Defectele mele sunt atat de pronuntate incat nimeni nu ma accepta.”. Copiii si adolescentii care au astfel de convingeri pot adopta comportamente precum:
- izolarea si evitarea situatiilor noi sau situatiilor care presupun interactiunea cu alte persoane.
- agresivitate, sfidare si opozitie excessive – pentru a compensa sentimentele de inferioritate, copiii pot incerca sa intimideze sau sa creeze impresia ca nu le pasa daca sunt respinsi sau criticati de cei din jur.
- un spirit excesiv de competitive- nevoia de a fi cel mai bun in orice situatie sau nevoia de a dovedi abilitati si cunostinte.
- anxietatea in situatiile sociale se poate manifesta de asemenea ca agresivitate verbala sau chiar fizica.
- nevoia de primi complimente si aprecieri din partea celor din jur.
- sensibilitate excesiva la critica si complimente
Complexul de inferioritate. Cum se formeaza si cum il poti preveni
Iata cateva cauze frecvente care duc la aparitia complexului de inferioritate in copilarie sau adolescenta:
- Comparatiile nefavorabile cu alti copii.
- Critica excesiva din partea parintilor.
- Respingerea sociala din partea copiilor de aceeasi varsta.
- Dificultati de invatare si probleme scolare.
Pentru a preveni formarea complexelor de inferioritate in copilarie si adolescenta, este important sa:
Evitam critica excesiva si corectarea constanta a comportamentului copilului – greselile pot fi ocazii de invatare, daca parintii ofera sprijin in acest sens.
Oferim treptat independenta si autonomie copilului. Doar astfel isi poate forma sentimentul de putere personala si control asupra propriei vieti.
Evitam comparatiile si sa incurajam unicitatea si autenticitatea copiilor nostri.
Facem eforturi pentru a avea o relatie apropiata cu copilul nostru. Inainte de orice alte obiective legate de educatia si cresterea copiilor, relatia dintre parinte si copii ar trebui sa fie prioritatea parintilor in fiecare etapa de varsta a copilului. Siguranta emotionala din familie, iubirea neconditionata si aprecierea pozitiva neconditionata din partea parintilor sunt trei factori care scad drastic riscul aparitiei complexelor de inferioritate in randul copiilor.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum identifici punctele forte ale personalitatii copilului tau
Cand ne concentram atentia asupra punctelor forte ale personalitatii copilului, il ajutam sa gaseasca resurse interioare pentru a rezolva problemele cu care se confrunta.
-
Stima de sine scazuta. Cauze frecvente
Care sunt cauzele stimei de sine scazute in copilarie si adolescenta.
-
Cand fetele isi cer scuze prea des. De la modestie la asertivitate
Ai un copil care isi cere scuze foarte des, chiar si atunci cand nu este nevoie? Care se teme sa nu raneasca sentimentele celor din jur chiar si atunci cand isi exprima o parere sau preferinta?
Adauga tu primul comentariu: