characters characters

Autenticitatea

Cum o incurajam la copii, pentru o viata echilibrata

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 octombrie 2021    |   1675 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

autenticitatea
Autenticitatea in psihologie se refera la capacitatea de a fi noi insine in relatiile cu cei din jur si de a ne urma propriile valori si principii atunci cand decidem cum traim. A fi autentic inseamna a ne autocunoaste si a ne asuma propria identitate. 

Citeste si:

Poveste terapeutica despre autenticitate

Cum il incurajezi pe copil sa fie el insusi si sa se exprime


Autenticitatea, baza pentru echilibrul emotional


Pentru ca autenticitatea inseamna libertatea de ne orienta alegerile in functie de propriile interese si valori morale, aceasta reprezinta baza pentru echilibrul emotional si pentru responsabilitate si incredere in sine. Copiii si adolescentii care sunt incurajati sa fie autentici isi vor asuma mai repede responsabilitatea pentru deciziile si actiunile lor, pentru ca acestea vor fi bazate pe propriile alegeri.


A fi autentic nu inseamna a fi „brutal de sincer” sau a nu lua in considerare nevoile celorlalti

Deseori, copiii, adolescentii, dar si adultii confunda autenticitatea sau indemnul de a fi ei insisi cu incalcarea drepturilor si nevoilor celor din jur, renuntarea la politete sau respingerea perspectivelor altor persoane. A fi noi insine nu inseamna ca vom exprima fara filtru toate gandurile care ne trec prin minte, ca vom lua decizii care ii afecteaza negativ pe cei din jur sau ca doar propriile idei sunt corecte. Ajuta-l pe copil sa faca diferenta dintre dreptul de a fi el insusi si obligatia de a respecta drepturile altor persoane. Deoarece traim intr-o comunitate, este esential sa luam in considerare nevoile celor din jur.

Propriile valori morale, esentiale pentru autenticitate

Toti copiii au tendinte naturale catre dreptate, compasiune, generozitate si corectitudine. Pentru unii copii, dreptatea este mai importanta decat compasiune, de exemplu, in timp ce pentru altii, compasiunea este mai importanta decat dreptatea. Cand incercam sa ii invatam pe copii valorile morale, pierdem din vedere componenta lor emotionala: comportamentele morale au la baza propriile noastre reactii emotionale – alegem sa nu facem rau unei alte persoane pentru ca simtim, prin empatie, cum s-ar simti persoana respectiva. Ii putem sprijini pe copii sa isi dezvolte empatia si compasiunea, dar si sa descopere care sunt valorile morale pe care le adopta in mod natural. Acestea le pot servi drept ghid catre alegerea unei cariere.

Libertatea si responsabilitatea, doua aspecte ale autenticitatii

Copiii carora parintii le ofera libertate au mai multe sanse sa invete sa fie responsabili. Acest lucru se datoreaza faptului ca atunci cand copiii primesc mai multa libertate, pot face alegeri bazate pe motivatia lor intrinseca – pe ceea ce ii intereseaza si le place. De aceea, un copil pasionat de sport va tinde sa respecte programul de antrenamente, in timp ce un copil care nu este interesat de sport va incerca sa gaseasca scuze pentru a evita antrenamentele cat mai des.

Cum incurajam autenticitatea copiilor

In primii ani de viata, copiii nu au nevoie de prea mult ajutor pentru a trai autentic, fiindca ei deja sunt autentici: isi exprima la fel de deschis bucuria, frustrarea, furie si preferintele. Pe masura ce cresc, experientele cu care se confrunta si oamenii cu care interactioneaza zi de zi, ii schimba. Aceasta schimbare este normala, pentru ca ii ajuta pe copii sa se adapteze la mediul social si ii orienteaza catre comportamentele acceptabile. Dar in acelasi timp, cand adultii din jurul copilului incearca sa il modeleze in mod excesiv, acesta nu va mai avea ocazia sa se cunoasca pe el insusi si sa faca alegeri sincere, potrivite naturii sale. Iata cateva feluri prin care parintii pot creste copii autentici.

Incurajarea unicitatii copiilor 

Cand parintii renunta la o imagine stricta despre cum isi doresc sa fie copilul lor, ii lasa acestuia spatiu sa devina el insusi.

Recunoasterea si evitarea iubirii conditionate 

Copiii care se simt acceptati si iubiti doar in anumite conditii vor invata sa ascunda parti ale personalitatii lor, chiar si pe acelea care pot duce la efecte pozitive asupra celor din jur. De exemplu, un copil a carui sensibilitate este criticata de catre parinti va invata sa isi ascunda aceasta trasatura, care ii poate fi de fapt utila in relatiile cu cei din jur si in interactiunile cu acestia.

Oferirea unui model de viata autentica

Parintii care incearca sa se autocunoasca si sa ia decizii aliniate cu propriile valori si preferinte ii invata, indirect, pe copii sa faca acelasi lucru.


Autenticitatea nu este importanta doar la nivel personal, ci si la nivel social. Copiii si adultii care traiesc o viata autentica sunt mai motivati intrinsec si mai activi social, implicandu-se mai mult in actiuni de voluntariat, caritate sau evenimente menite sa aduca o schimbare in comunitatea din care fac parte.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe