characters characters

Iubirea conditionata in relatia parinte-copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 iulie 2021    |   1874 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

iubire conditionata
Adesea, fara sa isi dea seama, parintii isi conditioneaza iubirea pentru copii in functie de notele primite la scoala, de comportamentele sociale pe care acesta le are in public, de alegerile sau deciziile pe care le ia. Acest fenomen apare nu pentru ca parintele nu isi iubeste cu adevarat copilul, ci pentru ca are convingerea ca rolul sau este de a-l corecta in permanenta pe copil sau de a mentine controlul tot timpul in relatie cu acesta.

Citeste si:

Iubirea neconditionata in relatia parinte-copil

Aprecierea pozitiva neconditionata in relatia parinte-copil


Iubirea conditionata - semnele prin care o recunoastem


Parintele isi manifesta afectiunea fata de copil doar cand acesta are rezultate deosebite sau cand coopereaza cu parintele.
Desigur ca imbratisarile si felicitarile sunt normale cand copilul are o reusita, dar problema apare atunci cand parintii nu ofera afectiune si atentie copiilor in lipsa acestor rezultate. Cand iubirea nu este prezenta in viata de zi cu zi, in momentele de normalitate, cel mai probabil, copilul va simti ca este iubit in mod conditionat de catre parinte.

Parintele il pedepseste pe copil retragandu-si afectiunea sau aprecierea fata de el. In momentele in care copilul are un comportament dificil sau inadecvat, parintele isi exprima nemultumirea prin cuvinte sau gesturi care il fac pe copil sa se simta neiubit. Tratamentul tacerii sau refuzul de a vorbi cu copilul drept pedeapsa, afirmatii precum „Nu imi place de tine cand faci asta.” sau „Imi place de tine cand ma asculti.” sunt exemple de iubire conditionata.


Parintele nu apreciaza reusitele copilului in domenii care nu i se par importante. Un copil pasionat de sport va fi bucuros ca a castigat o competitie si se va astepta ca parintele sa fie bucuros la randul lui. Parintii care ofera iubire conditionata nu apreciaza insa reusitele in domenii pe care nu le considera importante. In exemplul de mai sus, parintele poate reactiona cu indiferenta sau poate afirma ca „Da, ma bucur ca ai castigat meciul, dar la matematica cand vei castiga un concurs?”.

Perfectionismul sau „Se putea si mai bine”. O alta manifestare a iubirii conditionate este sentimentul ca nimic nu este de ajuns. Oricare ar fi nivel de succes sau de performanta pe care il atinge copilul, raspunsul parintelui, dincolo de felicitari sau aprecieri, este „Se putea si mai bine.” sau „Cum vei depasi acest succes in viitor?”.

Accentul pus pe performanta si evaluare. Relatia parinte-copil este condusa de nevoia parintelui de a-l „imbunatati” sau „modela” pe copil intr-o anumita directie, nu de bucuria de a-l cunoaste pe copil si de a-i oferi sprijin pentru a evolua in directiile naturale in care acesta poate evolua mai bine.

Critica si reprosurile excesive. Cand parintii tin scorul greselilor copilului, il critica excesiv fara a-i observa si calitatile pozitive sau comunica cu copilul intr-o maniera predominata de reprosuri, copilul nu se va simti iubit neconditionat.

Cum ne dam seama ca la randul nostru primim iubire conditionata de la cei din jur?

  • Interactiunile cu acestia ne lasa de cele mai multe ori epuizati sau lipsiti de entuziasm.
  • Nu ne simtim liberi sa ne exprimam ideile si parerile sincere, atunci cand aceste le contrazic pe ale celor din jur.
  • Avem senzatia ca nu suntem suficient de inteligenti, buni, originali etc.
  • Nu ne simtim liberi sa ne exprimam emotiile sau sentimentele, pozitive sau negative.

Deseori, iubirea conditionata apare in relatia parinte-copil pentru ca parintele la randul lui nu a primit iubire neconditionata in copilarie si pentru ca are fata de el insusi o atitudine extrem de critica. Autocompasiunea si constientizarea codependentei sunt primii pasi in depasirea iubirii conditionate in familie.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Semne ca ai avut o copilarie dificila
    Semne ca ai avut o copilarie dificila
    30 octombrie 2024   

    O copilarie dificila poate lasa urme adanci in sufletul unei persoane si poate influenta modul in care aceasta se va dezvolta atat din punct de vedere fizic, cat si emotional si mintal.

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

  • Cum putem creste toleranta la stres
    Cum putem creste toleranta la stres
    11 octombrie 2024   

    Putem face mai usor fata stresului daca detinem o serie de abilitati si tehnici care sa ne ajute sa gestionam situatiile neplacute.

Mai multe