characters characters

Fii tu insuti

Poveste terapeutica despre autenticitate

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 octombrie 2015    |   3420 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

mama si fetitaAutenticitatea sau capacitatea de a fi noi insine este asociata cu mai multa vitalitate, cu stima de sine ridicata si cu o buna capacitate de a face fata dificultatilor. Intr-o vreme in care vorbim despre copii in termeni de rezultate scolare, cunostinte, premii si alte modalitati de a masura performantele, e usor sa uitam ca e important sa traiasca bucuria de a fi ei insisi.

Pentru a-ti ajuta copilul sa se cunoasca mai bine, sa stie de ce este capabil, iti propunem urmatoarea poveste.

„Gemma este o girafa care dintotdeauna s-a simtit diferita de ceilalti. Si-ar fi dorit sa arate la fel ca celelalte animale. Si-ar fi dorit sa fie ca zebrele si sa alerge frumos, la fel de gratios ca ele. Si-ar fi dorit sa fie ca elefantul si sa isi foloseasca trompa pentru a stropi cu apa celelalte animale si a le racori in verile toride. Cand se uita la gazele, mereu isi dorea sa fi fost ca ele, cu miscari elegante si subtile. Statea deseori si se privea in reflectia apei. Avea impresia ca gatul ei seamana cu o guma de mestacat intinsa cat de mult s-a putut fara a se rupe. Iar cornitele micute de pe cap parca nu isi aveau rostul. Daca ar fi avut coarnele cerbului, ce bine s-ar fi putut apara! Asa, cum sa se apere? Iar culoarea pielii? Un amestec de portocaliu si maro si alb. Parca era o ciudatenie.

-  Esti o girafa, ii spunea mereu mama ei. Asa arata girafele. Trebuie sa inveti sa fii tu insati.

Intr-una din zile, Gemma gasi o zona retrasa din padure si se gandi ca ar avea chef sa danseze. Asa ca ascultand sfatul mamei sale, incepu sa danseze. Pe cand incepea sa se simta bine, auzi cateva hiene care hohoteau cu zor privind-o cum danseaza.

- Cu siguranta sunt o ciudatenie. De asta rad toti de mine, gandi Gemma si pleca spre casa rusinata si trista.

Ca prin minune, Zana cea Buna isi facu aparitia cat ai clipi.

- Mama ta ti-a spus sa fii tu insati si avea dreptate. Dar mai important este cum anume esti tu insati. Nu conteaza prea mult ce esti, ci cine esti si ce stii, ce poti sa faci. Nu conteaza ca nu arati ca o gazela sau nu poti sa te joci cu apa ca un elefant. E important sa descoperi ce poti tu sa faci.

Asa cum aparu, Zana cea Buna si disparu. Gemma a ramas cateva clipe pe ganduri, insa n-a apucat sa analizeze prea mult spusele ca a si vazut un leu alergand spre ea. Inima i s-a facut cat un purice.

- Nu te panica! Te rog! Fiul meu s-a urcat intr-un copac si nu mai poate sa se dea jos. Te rog, ajuta-ma! striga leul disperat.

Gemma s-a apropiat in graba de copac, si-a intins putin gatul, iar puiul de leu si-a incolacit labutele in jurul lui.

- Multumesc din inima, Gemma!, i-a spus tatal-leu cu ochii in lacrimi.

Intorcandu-se spre casa, girafa isi auzi numele strigat cu disperare de o maimuta.

-  Ajuta-ma, te rog. Puiul meu si-a agatat blana de creanga unui copac si mi-e frica sa nu cada si sa se loveasca. Te rog, ajuta-l, fiindca eu nu ajung la el.

Gemma s-a intins spre puiul de maimuta, l-a ridicat putin cu coarnele si apoi i-a cerut sa se prinda de ele. Cat ai clipi, puiul se afla deja in bratele mamei. Continuandu-si drumul si gandindu-se la cele intamplate, Gemma o zari pe Zana cea Buna.

- Ia spune-mi, ce ai invatat din toate aceste intamplari? Ti-ai dat seama ca a fi tu insati inseamna sti la ce esti bun, ce stii sa faci, care iti sunt punctele tale forte? Si cred ca ai invatat chiar mai mult decat atat. Folosindu-te de propriile tale abilitati, ai putut sa vii in ajutor altora. Astfel, ti-ai facut si prieteni noi. De acum, leul nu iti va mai fi dusman, ci un prieten de nadejde.”

Spunand aceste lucruri, Zana cea Buna ii dadu o sarutare pe frunte Gemmei si disparu. Continuandu-si drumul spre casa, Gemma murea de nerabdare sa ii spuna mamei prin cate a trecut. Privindu-se acum in reflectia apei, parca incepea sa se placa, simtea cum mandria de a fi ea insasi incepe sa ii apara in suflet.”

De ce este utila acesta poveste

Aceasta poveste este utila copiilor care au o stima de sine scazuta, care se compara mereu cu altii si se considera inferiori celorlalti. Povestea ii invata sa ia in considerare sfaturile bune, sa isi foloseasca propriile abilitati si sa-si foloseasca punctele lor tari, cum sa isi faca prieteni, dar si sa ii ajute pe altii. Pe baza povestii poti sa continui discutia cu copilul tau incercand sa descoperiti impreuna:

  • Punctele tari
  • Punctele slabe
  • Ce stiu sa fac
  • Ce mi-ar placea sa invat sa fac
  • Cum as putea sa schimb la mine ceea ce nu imi place
  • Cum se simte atunci cand poate fi el insusi
  • Care sunt situatiile in care nu a fost el insusi

Care crezi ca sunt motivele pentru care copiii nu sunt ei insisi si cum ii pot ajuta parintii sa faca acest lucru?


Sursa: poveste adaptata din cartea 101 Healing Stories for Children and Teens, George W. Burns.


*Sursa foto: Nenetus, FreeDigitalPhotos.net


Daca vrei sa il ajuti pe copil sa descopere punctele lui forte si lucrurile care il fac unic, poti realiza doua activitati practice:

Paunul stimei de sinePaunul stimei de sine


Uneori este bine sa luam aminte la pauni, care isi etaleaza atat de mandri frumoasele pene si sa ne amintim lucrurile frumoase pe care le-au facut copiii nostri.





personalitatea mea
Floarea „Sunt unic”


Un exercitiu usor de autocunoastere pe care il poti face impreuna cu copilul sau cu elevii tai.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe