Cum il incurajezi pe copil sa fie el insusi si sa se exprime
Punem mult pret pe regulile sociale, pe felul in care cei din jur ne vad si il invatam pe copilul nostru sa se conformeze normelor, pentru a se integra in societate sau pentru a ne face viata mai usoara :). Desigur ca regulile sunt importante, pentru ca datorita lor societatea functioneaza, insa la fel de important este si sa oferim copiilor libertatea de a se exprima si de a fi ei insisi. Le oferim astfel o premisa importanta pentru fericire.
Copiii sunt sufocati de presiuni externe, de mesajele transmise de mass media care le spun cum trebuie sa fie pentru a fi populari, cei mai buni dintre cei mai buni. Pentru a se incadra in „ce spun ceilalti”, uneori copiii isi sacrifica gusturile personale, placerile si chiar interesele. De la modul in care se imbraca, ce sport fac, ce hobby-uri au, toate ajung sa intre in categoria: „asa e la moda”. Acest model de gandire si comportament influenteaza dezvoltarea copiilor, iar studiile arata ca ajunsi in postura de adulti, se vor confrunta cu:
- stima de sine scazuta
- depresie
- nefericire
Copiii care nu se exprima liber fac parte din categoria celor care cauta sa ii multumeasca pe altii si devin deseori adulti nefericiti care nu isi vor folosi adevaratul potential. Din acest motiv e important sa ii invatam inca de mici sa fie ei insisi si sa se exprime liber. A invata cum sa se exprime si a invata despre cine sunt cu adevarat sunt lucruri esentiale pentru cresterea mintala, sociala si emotionala a celor mici.
Copiii care se exprima liber se bucura de o multime de avantaje:
- au o incredere mai mare in ei insisi
- isi dezvolta gandirea independenta
- isi dezvolta creativitatea si ingeniozitatea
- fac diferenta intre cine sunt ei si cine sunt cei din jur
- au propriile interese pentru care depun eforturi
- sunt mai independenti si mai putin influentabili
Parintii si profesorii sunt cei cu ajutorul carora copiii dobandesc curaj sa se exprime liber si sa fie ei insisi. Iata cum il poti ajuta pe copil sa se exprime si sa fie el insusi.
Ajuta-ti copilul sa se exprime prin arta. Arta este o modalitate prin care copiii isi pot exprima emotii precum tristete, furie, frica, fericire si entuziasm. Fiecare copil este unic si are un stil aparte de a folosi arta. Propune-i celui mic desenul, muzica, dansul, teatrul, sculptura ca forme de arta pe care sa le incerce.
Oliver Jeffers, ilustrator de carti pentru copii, are cateva recomandari pentru parintii copiilor care vor sa invete sa deseneze. In activitatea parintilor cu copii, Oliver recomanda urmatoarele:
- Desenul din memorie, fara a urma un model exact. Poate fi interesant sa ii spui copilului sa deseneze un obiect sau o fiinta asa cum si-o aminteste, fara a cauta sa se inspire din realitate. Aceasta metoda poate duce la desene cu detalii adaugate de imaginatia copilului tau, mai interesante decat daca ar fi fost realizate corect.
- Incurajeaza-l sa foloseasca instrumentele de pictat in moduri neconventionale. Ajuta-l pe copil sa descopere singur cum vrea sa foloseasca acuarelele, tempera sau vopseaua acrilica. De asemenea, pensulele sau creioanele pot fi folosite in moduri creative. Oferind copilului libertatea de a le folosi si combina cum isi doreste, ii dai ocazia sa fie creativ.
- Imperfectiunea face ca arta sa fie mai buna. Imperfectiunile pot face un desen mai atragator decat perfectiunea „absoluta”. Vorbeste-i copilului tau despre faptul ca imperfectiunile pot aduce un plus de farmec creatiilor sale si ajuta-l sa nu devina extrem de preocupat de perfectiune.
- Copiii stiu mai multe decat adultii. Nu te grabi sa il inveti pe copil sa deseneze „corect” sau ca un adult. Copiii, prin libertatea pe care o are imaginatia lor, pot realiza desene mult mai interesante si mai creative decat adultii.
- Scoate din vocabularul tau cuvantul „greseala”. Sprijina-l pe copil pentru a da frau liber imaginatiei si emotiilor prin arta.
Incurajeaza-ti copilul sa isi formeze propriul stil vestimentar. Pana si prescolarilor li se poate da oportunitatea de a-si alege propriile haine, chiar daca uneori vor face unele „greseli” vestimentare pe care doar noi, adultii le observam. Simpla posibilitate de a alege ii ajuta pe copii sa isi dezvolte gandirea independenta si un stil personal. Pe masura ce inainteaza in varsta, incurajeaza-l sa ia decizii proprii privind alte domenii din viata sa: sportul pe care sa il practice, modul in care isi organizeaza timpul liber, prietenii pe care ii are etc.
Permite copilului sa isi exploreze propriile interese si preocupari. Asculta ce spune copilul tau si permite-i sa isi exploreze interesele si sa isi satisfaca curiozitatile.
Ofera copilului posibilitatea de a alege. Poti incepe cu activitati simple precum: alegerea povestii de seara, a meniului pentru ziua urmatoare, alegerea unei activitati pe care sa o faceti in familie pe timp de weekend etc.
A-l invata pe copil sa fie el insusi nu inseamna a-l invata sa fie nepoliticos sau lipsit de respect. Invata-l pe copil sa isi exprime politicos parerile, sa refuze si sa comunice asertiv si asteapta-te sa faca acest lucru si in relatie cu tine :). Relatia cu tine va fi cea in care va putea experimenta pentru prima data libertatea de a fi el insusi, daca il asculti si il accepti asa cum este.
Atunci cand copiii se simt confortabil in a se exprima asa cum sunt ei, toate visele lor au sansa de a se implini, pentru ca le pot aborda cu incredere si bucurie.
*Sursa foto:Phillipe Putt, https://www.flickr.com/photos/34547181@N00/10253594546/
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: