characters characters

Cititul – sase lucruri esentiale pe care este bine sa le stii

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 iunie 2017    |   4813 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

cititul
Cititul este una dintre cele mai importante abilitati pe care si le formeaza copilul tau. Il poti ajuta pe copil sa invete sa citeasca inca din primii ani de viata, inainte ca cel mic sa fie capabil sa inteleaga ce este o litera sau ce sens are un cuvant. Iata cateva aspecte esentiale despre invatarea cititului pe care este bine sa le stii daca esti parinte.

Copiii care citesc cel mai bine sunt cei care citesc cel mai mult.

Cele mai bune rezultate la citit sunt obtinute de copiii care citesc cel mai mult si cele mai variate texte (fictiune si nonfictiune, carti, articole, reviste etc.), indiferent de statutul socioeconomic al familiilor din care provin copiii. Cel mai mult beneficiaza insa de pe urma cititului copiii din familiile dezavantajate social si economic.

Copiii vor citi mai mult daca vor descoperi ca lectura poate fi o activitate placuta.

Iar lectura poate fi o activitate placuta daca parintii incep sa citeasca din primele luni de viata copiilor. Initial, chiar daca cel mic nu intelege povestile citite de parinte, va asocia vocea parintelui cu siguranta si afectiunea primita in timpul lecturii. Apoi, pe masura ce creste, copilul va putea intelege mai bine povestile citite, iar timpul destinat lecturii va creste.

Ascultarea de povesti este esentiala pentru invatarea cititului.

Intelegerea informatiilor ascultate apare inaintea intelegerii informatiilor citite. Pentru ca un copil sa poata intelege un cuvant citit sau scris este important ca mai intai sa il auda intr-un context cu semnificatie. De aceea, numarul si varietatea cuvintelor pe care copiii le aud in primii ani de viata in familie influenteaza cat de bine vor invata sa citeasca si sa scrie. Studiile arata ca exista diferente intre copii, in functie de statutul familiilor: in familiile cu statut socioeconomic ridicat, copiii sunt expusi la un vocabular de 45 milioane de cuvinte pana la varsta de 4 ani, in timp ce in familiile cu statut socioeconimic scazut, copiii aud aproximativ 13 milioane de cuvinte pana la varsta de 4 ani. Aceasta diferenta este echivalenta cu un an de pregatire scolara. Parintii care nu au suficient timp pentru a citi copiilor povestea de seara pot apela la povesti audio.

Capacitatea de ascultare si capacitatea de citire evolueaza diferit.

Copiii pot intelege, atunci cand le sunt citite, texte de o complexitate mult mai ridicata decat cele pe care le pot intelege citind ei insisi. De aceea, cartile destinate copiilor de 6-7 ani contin propozitii simple si scurte, pe care acestia le pot citi independent, insa parintii le pot citi copiilor de aceasta varsta carti destinate copiilor de 10-11 ani.

Mediul este esential in dezvoltarea pasiunii pentru citit.

Pentru a-ti ajuta copilul sa dezvolte pasiunea fata de lectura, e important sa il inconjori de carti, texte, reviste si ziare. Studiile arata ca acei copii care vin din familii in care se citeste si exista in casa carti si reviste, au rezultate mai bune la citire, decat copiii care nu sunt incurajati sa citeasca acasa, iar mediul lor de crestere nu consta in astfel de stimuli.

Concret, poti crea in casa locuri speciale pentru depozitarea de carti, acolo unde copilul petrece timpul liber, il poti inscrie la bibilioteca si ii poti permite sa adoarma mai tarziu cu 15-30 minute daca petrece acele minute citind.

Timpul petrecut in fata televizorului.

Copiii care petrec un timp excesiv (peste 10 ore pe saptamana) in fata televizorului au rezultate mai slabe la scoala decat copiii care petrec un timp limitat. Atunci cand copilul se uita la televizor, poti incuraja invatarea cititului optand pentru programe subtitrate, care ii expun pe copii cuvintelor scrise.

Cititul poate aduce copiilor o multime de beneficii, asa ca nu ezita sa incurajezi progresul si interesul sau fata de aceasta activitate.

*Sursa foto: Cpl. Jaesang Ma, https://www.flickr.com/photos/usaghumphreys/9265807809


Citeste si:


Motivatia pentru lectura. Cum cresti un cititor


Cum este descurajat interesul copiilor pentru lectura

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
    Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
    09 august 2024   

    Vacanta de vara nu este doar timpul marilor descoperiri, ci al marilor uitari pentru ca odata inceput anul scolar, multi copii isi dau seama cu groaza ca nu isi mai amintesc prea multe din ce au invatat anul anterior.

  • Obiceiuri care incurajeaza lectura
    Obiceiuri care incurajeaza lectura in familie
    14 februarie 2023   

    Cum poti incuraja lectura in familie, mai ales in randul copiilor? Iata cateva obiceiuri care te pot ajuta sa aduci lectura in programul de zi cu zi al familiei tale.

  • Rolul povestilor in dezvoltarea abilitatilor cognitive
    Copiii care asculta povesti pot avea un nou an scolar mai bun 1
    15 septembrie 2022   

    Povestile, citite sau ascultate de catre copii, aduc numeroase beneficii cognitive, dar si emotionale. Pe termen lung, acestea pot influenta pozitiv felul in care copiii se vor descurca la scoala. Daca vrei sa il ajuti pe copil sa aiba un an scolar mai bun, povestile pot fi un foarte bun punct de pornire. Iata cum si de ce.

Mai multe