characters characters

Lectura obligatorie

Tot mai multi copii prefera sa faca cu totul altceva decat sa citeasca. Unii probabil ar vrea sa citeasca, insa alte carti decat cele din bibliografia obligatorie si nu inteleg de ce trebuie sa fie obligati sa parcurga zeci de pagini ale unor autori al caror stil nu il inteleg sau nu il agreeaza.


Cum il ajuti pe copil sa citeasca mai mult?

 1. Incepe prin a-i permite copilului sa aleaga el cartile pe care le citeste in timpul liber – astfel, te asiguri ca isi mentine interesul fata de lectura in general.
 2. Obtine lista lecturilor obligatorii de la clasa.
 3. Aflati informatii despre autori inainte de a citi cartea. Cauta impreuna cu copilul tau informatii despre autorii pe care ii are de citit. Deseori, pe internet, in reviste de specialitate sau documentare, vei descoperi aspecte interesante din viata autorilor. Asemenea informatii pot trezi interesul copilului fata de scriitor si fata de cartile sale.
 4. Citeste tu insuti. Poti face din lectura o rutina de seara. Atunci cand copilul isi vede parintii citind inainte de a adormi, va dori sa incerce si el.
 5. Ofera-i copilului tau cadou una dintre cartile aflate pe lista de lecturi obligatorii. Este preferabil sa alegi o carte pe care ai citit-o si care ti-a placut in mod deaosebit, pentru a putea sa ii spui copilului ce te-a impresionat si cum te-a influentat. Este posibil ca in acest fel, copilul sa devina mai motivat sa o citeasca si el.
 6. Apeleaza la cartile in format audio (audiobook) in cazul in care copilul tau chiar nu vrea sa citeasca o anumita carte.
 7. Ajuta-l sa descopere de ce este interesanta lectura inscriindu-l la un atelier de povesti sau de lectura.
 8. Cine a spus ca doar parintii citesc copiilor carti? I-ai putea cere copilului tau ca seara, inainte de culcare, sa va citeasca cateva pagini din una din cartile aflate pe lista de lecturi obligatorii pentru scoala.
 9. Vorbeste-i copilului despre efectul cartilor asupra ta: te fac sa te simti bine, te relaxeaza, te scapa de stress, poti afla informatii noi, citate care sa iti placa, iti dezvolta vocabularul si cultura generala. Evita sa ii tii o predica lunga in care ii enumeri avantajele aduse de lectura, ci povesteste-i despre cum te ajuta pe tine, personal, lectura.
 10. Cauta filmele care au la baza cartile de pe lista de lecturi obligatorii si vizionati-le impreuna.

Articole despre "Lectura obligatorie"

 • Rolul povestilor in dezvoltarea abilitatilor cognitive
  Copiii care asculta povesti pot avea un nou an scolar mai bun
  15 septembrie 2022   

  Povestile, citite sau ascultate de catre copii, aduc numeroase beneficii cognitive, dar si emotionale. Pe termen lung, acestea pot influenta pozitiv felul in care copiii se vor descurca la scoala. Daca vrei sa il ajuti pe copil sa aiba un an scolar mai bun, povestile pot fi un foarte bun punct de pornire. Iata cum si de ce.

 • Intelegerea textului citit
  Cum ii ajutam pe copii sa inteleaga textele citite
  25 mai 2022   

  Cum ii ajutam pe copii sa citeasca textele astfel incat sa inteleaga corect si complet semnificatia acestora.

 • Invatarea cititului in familie
  Cum incurajam invatarea cititului in copilarie
  29 septembrie 2021   

  Primii pasi in invatarea cititului se fac acasa, nu la scoala. Cu cat copiii comunica mai mult cu parintii si alte persoane, cu cat sunt expusi la carti si povesti, cu atat mai usor si mai natural vor invata sa citeasca.

Mai multe


Intrebari si respunsuri despre "Lectura obligatorie"

Mai multe