characters characters

Intelegerea textului citit

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 mai 2022    |   2115 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

intelegerea textului citit
Invatarea cititului nu presupune doar recunoasterea literelor si cuvintelor tiparite, ci extragerea sensului mesajelor scrise. In lipsa lecturilor adecvate varstei copiilor, a discutiilor despre lectura si a incurajarii unor strategii de intelegere a textelor citite, abilitatile de lectura ale copiilor risca sa ramana doar la nivelul decodificarii simbolurilor.Cum ii ajutam pe copii sa citeasca textele astfel incat sa inteleaga corect si complet semnificatia acestora.

Citeste si:


Cum ii ajutam pe copii sa inteleaga si sa tina minte ce au citit


Strategii de lectura


Intelegerea textului citit


Un studiu recent arata ca doar 1 din 10 elevi romani intelege ce citeste, iar 42% dintre copii nu pot extrage idei principale dintr-un text sau sa identifice corect personajele din acesta.

Ce este bine sa stim despre abilitatile de lectura ale copiilor?

Invatarea cititului presupune mai multe etape:

  • recunoasterea literelor si cuvintelor tiparite
  • fluenta – capacitatea de a citi un text fara pauze
  • automatizarea – lectura se realizeaza extrem de usor, nu este nevoie de un efort semnificativ de resurse cognitive, deoarece copilul a exersat suficient de mult cititul.

Abia dupa ce copiii ajung la etapa in care lectura este automatizata, este momentul sa invete strategii de intelegere sau comprehensiune a textelor.

Tehnici care ii ajuta pe copii sa inteleaga textele citite


Anticiparea

Inainte de a citi un text, cadrele didactice sau parintii, ii pot intreba pe copii despre ce cred ca va fi textul, in functie de titlul, subtitlurile sau ilustratiile care il insotesc. In timpul lecturii, copiii pot fi de asemenea rugati sa se gandeasca la ce poate urma sa se intample sau la efectele care pot fi deduse din informatiile deja prezentate in text. De exemplu, daca citeste o carte de fictiune si a terminat un capitol, il poti intreba ce crede ca se va intampla cu personajul principal in continuare.

Formularea de intrebari

Cand copiii stiu ca trebuie sa formuleze o intrebare sau mai multe bazata pe informatiile din textul pe care urmeaza sa il citeasca, vor acorda mai multa atentie intelegerii acestuia. Cadrele didactice ii pot ruga pe copii sa formuleze intrebari de tipul „Unde?”, „Cand?”, „De ce?”, „Cine?”, „Cum?” la finalul lecturii unui text. Desigur, este important sa stie si raspunsurile la aceste intrebari.

Clarificarea

Mai ales cand nu cunosc un cuvant sau o expresie intalnite in text, copiii trebuie incurajati sa se opreasca, sa reciteasca intreaga fraza si sa incerce sa deduca sensul cuvantului sau expresiei. Desigur, daca este posibil, pot cauta cuvantul in dictionar sau pot intreba pe altcineva ce inseamna acesta.

La fel de importanta este si clarificarea ideilor sau informatiilor prezentate in text. Mai ales in textele care ofera multe informatii concrete (nume de persoane, numere, localitati), este necesar pentru copii sa verifice, in timpul lecturii, daca au retinut si inteles corect textul.

Realizarea unui rezumat

Verbal sau in scris, rezumarea textelor citite este o ocazie pentru copii de a-si exersa capacitatea de intelegere si de exprimare. Este util sa il rogi pe copil sa iti povesteasca o carte pe care tocmai a citit-o, un articol sau o postare de pe retelele de socializare online.


In general, cu cat copiii citesc mai mult si cu cat interactioneaza mai mult cu textele citite, cu atat mai dezvoltata va fi capacitatea lor de intelegere a acestora. Discuta cu copilul tau despre lecturile sale, povesteste-i la randul tau ce ai citit, adreseaza-i intrebari care sa il ajute sa ofere o expunere coerenta si incurajeaza-l sa aiba lecturi variate. Astfel, chiar si in afara scolii, copiii isi pot forma abilitatile de lectura comprehensiva.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
    Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
    09 august 2024   

    Vacanta de vara nu este doar timpul marilor descoperiri, ci al marilor uitari pentru ca odata inceput anul scolar, multi copii isi dau seama cu groaza ca nu isi mai amintesc prea multe din ce au invatat anul anterior.

  • Obiceiuri care incurajeaza lectura
    Obiceiuri care incurajeaza lectura in familie
    14 februarie 2023   

    Cum poti incuraja lectura in familie, mai ales in randul copiilor? Iata cateva obiceiuri care te pot ajuta sa aduci lectura in programul de zi cu zi al familiei tale.

  • Rolul povestilor in dezvoltarea abilitatilor cognitive
    Copiii care asculta povesti pot avea un nou an scolar mai bun 1
    15 septembrie 2022   

    Povestile, citite sau ascultate de catre copii, aduc numeroase beneficii cognitive, dar si emotionale. Pe termen lung, acestea pot influenta pozitiv felul in care copiii se vor descurca la scoala. Daca vrei sa il ajuti pe copil sa aiba un an scolar mai bun, povestile pot fi un foarte bun punct de pornire. Iata cum si de ce.

Mai multe