characters characters

Strategii de lectura

Cum poate copilul intelege mai bine un text

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 septembrie 2016    |   3814 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

strategii de lectura
Strategiile de lectura il pot ajuta pe copil sa inteleaga mai usor ceea ce citeste. Multe dintre strategiile de lectura sunt intuitive si pot fi folosite in mod natural in timpul lecturii. A intelege usor textele citite inseamna a parcurge prima etapa importanta din procesul invatarii. Asadar, nu ezita sa il incurajezi pe copilul tau sa le foloseasca atunci cand citeste, indiferent de domeniul abordat de lectura.

Activarea cunostintelor anterioare.

Inainte de a citi, recomanda-i copilului sa isi raspunda la intrebarea „Ce stiu deja despre acest subiect?”. Astfel, ii va fi mai usor sa retina informatiile noi.

A anticipa ce urmeaza sa se intample sau care sunt informatiile noi care urmeaza sa fie prezentate il ajuta pe copil sa se mentina implicat in lectura, dar si sa retina mai bine ce citeste.

Ganditul cu voce tare

Atunci cand vrea sa rezume ce a inteles sau sa isi clarifice nelamuririle, poate gandi cu voce tare. Il ajuta pe copil sa se concentreze asupra gandurilor si sa urmareasca mai usor ideile.

Sumarizarea

La finalul unui capitol sau al unei lectii, este important sa scoata in evidenta ideile principale pe care le-a citit.

Vizualizarea

Majoritatea lecturilor dau nastere la vizualizari (la formarea unor imagini in mintea noastra, legate de ceea ce citim). Atunci cand citim pentru a invata sau intelege informatii noi, este posibil ca vizualizarea sa aiba loc mai greu. De aceea, recomanda-i copilului sa isi acorde suficient timp pentru a-si forma in minte imagini bazate pe ceea ce a citit.

Intrebarile

Inainte de a incepe lectura, copilul se poate gandi la intrebari referitoare la material (De exemplu, „Daca citesc acest articol, voi afla cum se formeaza norii?”), in timpul lecturii, poate formula intrebari referitoare la ce a citit si la ce urmeaza sa citeasca, iar la final, intrebari de evaluare a intelegerii, dar si intrebari privitoare la utilitatea practica a informatiilor citite („Acum voi sti cand urmeaza o furtuna identificand tipul de nori de pe cer?”).

Evaluarea intelegerii

Metacognitia il ajuta pe copil sa aiba control asupra propriului proces de invatare si sa il imbunatateasca. Metacognitia inseamna a gandi despre propria gandire: prin metacognitie evaluam cat de bine am inteles o informatie noua, unde am gresit sau cum putem memora mai usor.

Parafrazarea

Dupa citirea unei idei noi, copilul poate reformula ce a citit, folosind cuvintele proprii. Astfel, se asigura ca a inteles corect.

Folosirea graficelor, a tabelelor si a diagramelor

Atunci cand informatiile pot fi exprimate sub forma diagramelor sau graficelor ori organizate in tabele, aceste instrumente pot ajuta invatarea, daca nu sunt folosite in mod excesiv.

Stabilirea unui scop in citire

Intotdeauna un scop bine definit va face ca invatarea sa fie un succes fiindca numai astfel va exista o concentrare a energiei, eforturi sustinute si atentie bine stabiita.

SSQ (Stop, summarize and question)

Metoda presupune oprirea din lectura, sumarizarea informatiilor noi si intrebari pe baza textului. Intrebarile pot fi de verificare sau legate de nelamuririle pe care el are copilul.

Desigur ca pentru a lectura, copilul trebuie in primul rand invatat sa isi dezvolte gustul pentru lectura. Intotdeauna cand ceva ne place, ne va fi mai usor sa invatam, decat daca suntem fortati. Astfel, primul pas pentru o mai buna lecturare este educarea gustului pentru lectura.

Copilului tau ii place sa citeasca?


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/salsaboy/4749479638/

Comentează:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu
 • Fără foto
  Pap Rita    19.02.2023 - 19:06
  O metodă pe care am aplicat-o și a avut rezultate deosebite a fost când le-am propus părinților să aleagă o carte cu povești,de exemplu,,Basme" de Petre Ispirescu și să le citească elevilor de clasa întâi,în fiecare seară dacă e posibil,câte o pagină sau măcar o jumatate de pagină dintr-o poveste.
  Încercați și vă veți convinge!

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe