Strategii de lectura
Cum poate copilul intelege mai bine un text
Strategiile de lectura il pot ajuta pe copil sa inteleaga mai usor ceea ce citeste. Multe dintre strategiile de lectura sunt intuitive si pot fi folosite in mod natural in timpul lecturii. A intelege usor textele citite inseamna a parcurge prima etapa importanta din procesul invatarii. Asadar, nu ezita sa il incurajezi pe copilul tau sa le foloseasca atunci cand citeste, indiferent de domeniul abordat de lectura.
Activarea cunostintelor anterioare.
Inainte de a citi, recomanda-i copilului sa isi raspunda la intrebarea „Ce stiu deja despre acest subiect?”. Astfel, ii va fi mai usor sa retina informatiile noi.
A anticipa ce urmeaza sa se intample sau care sunt informatiile noi care urmeaza sa fie prezentate il ajuta pe copil sa se mentina implicat in lectura, dar si sa retina mai bine ce citeste.
Ganditul cu voce tare
Atunci cand vrea sa rezume ce a inteles sau sa isi clarifice nelamuririle, poate gandi cu voce tare. Il ajuta pe copil sa se concentreze asupra gandurilor si sa urmareasca mai usor ideile.
Sumarizarea
La finalul unui capitol sau al unei lectii, este important sa scoata in evidenta ideile principale pe care le-a citit.
Vizualizarea
Majoritatea lecturilor dau nastere la vizualizari (la formarea unor imagini in mintea noastra, legate de ceea ce citim). Atunci cand citim pentru a invata sau intelege informatii noi, este posibil ca vizualizarea sa aiba loc mai greu. De aceea, recomanda-i copilului sa isi acorde suficient timp pentru a-si forma in minte imagini bazate pe ceea ce a citit.
Intrebarile
Inainte de a incepe lectura, copilul se poate gandi la intrebari referitoare la material (De exemplu, „Daca citesc acest articol, voi afla cum se formeaza norii?”), in timpul lecturii, poate formula intrebari referitoare la ce a citit si la ce urmeaza sa citeasca, iar la final, intrebari de evaluare a intelegerii, dar si intrebari privitoare la utilitatea practica a informatiilor citite („Acum voi sti cand urmeaza o furtuna identificand tipul de nori de pe cer?”).
Evaluarea intelegerii
Metacognitia il ajuta pe copil sa aiba control asupra propriului proces de invatare si sa il imbunatateasca. Metacognitia inseamna a gandi despre propria gandire: prin metacognitie evaluam cat de bine am inteles o informatie noua, unde am gresit sau cum putem memora mai usor.
Parafrazarea
Dupa citirea unei idei noi, copilul poate reformula ce a citit, folosind cuvintele proprii. Astfel, se asigura ca a inteles corect.
Folosirea graficelor, a tabelelor si a diagramelor
Atunci cand informatiile pot fi exprimate sub forma diagramelor sau graficelor ori organizate in tabele, aceste instrumente pot ajuta invatarea, daca nu sunt folosite in mod excesiv.
Stabilirea unui scop in citire
Intotdeauna un scop bine definit va face ca invatarea sa fie un succes fiindca numai astfel va exista o concentrare a energiei, eforturi sustinute si atentie bine stabiita.
SSQ (Stop, summarize and question)
Metoda presupune oprirea din lectura, sumarizarea informatiilor noi si intrebari pe baza textului. Intrebarile pot fi de verificare sau legate de nelamuririle pe care el are copilul.
Desigur ca pentru a lectura, copilul trebuie in primul rand invatat sa isi dezvolte gustul pentru lectura. Intotdeauna cand ceva ne place, ne va fi mai usor sa invatam, decat daca suntem fortati. Astfel, primul pas pentru o mai buna lecturare este educarea gustului pentru lectura.
Copilului tau ii place sa citeasca?
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/salsaboy/4749479638/
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
Vacanta de vara nu este doar timpul marilor descoperiri, ci al marilor uitari pentru ca odata inceput anul scolar, multi copii isi dau seama cu groaza ca nu isi mai amintesc prea multe din ce au invatat anul anterior.
-
Obiceiuri care incurajeaza lectura in familie
Cum poti incuraja lectura in familie, mai ales in randul copiilor? Iata cateva obiceiuri care te pot ajuta sa aduci lectura in programul de zi cu zi al familiei tale.
-
Copiii care asculta povesti pot avea un nou an scolar mai bun 1
Povestile, citite sau ascultate de catre copii, aduc numeroase beneficii cognitive, dar si emotionale. Pe termen lung, acestea pot influenta pozitiv felul in care copiii se vor descurca la scoala. Daca vrei sa il ajuti pe copil sa aiba un an scolar mai bun, povestile pot fi un foarte bun punct de pornire. Iata cum si de ce.
Comentează:
Încercați și vă veți convinge!