characters characters

Ce castiga copiii daca citesc fictiune? “Oamenii sunt interesati sa evadeze”

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 iulie 2014    |   6782 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/elpadawan/9995137235/


“A fi absorbit de lectura inseamna conexiuni neuronale mai multe si o imbunatatire a functionarii cerebrale. A citi fictiune este si mai important fiindca dezvolta abilitatea cititorului de a se pune in locul altei persoane, iar imaginatia se dezvolta la fel ca muschiul in timpul sportului”, sustin cercetatorii Universitatii Emory.


Statisticile arata ca exista o tendinta ca cititorii de azi sa cumpere mai multe carti de fictiune decat carti din alte categorii. In 2012, doar 4 din 20 cele mai citite carti erau non-fictiune, restul fictiune.


“Oamenii sunt interesati sa evadeze. De-a lungul catorva pagini, povestea incepe, evolueaza si se incheie, spre deosebire de felul in care se intampla lucrurile in lumea reala. In cartile de fictiune, ai parte de evadari incapsulate in timp de care te poti bucura.”, declara Carol Fitzgerald, scriitor si reporter literar.


Cartile de fictiune sunt importante in construirea intelectului si a creativitatii la copii. Citindu-le, copiii isi vor imbunatati procesele de gandire, foarte utile mai tarziu in dezvoltarea lor, cand vor fi nevoiti sa ia decizii.


Iata si cateva recomandari de lectura pentru copii:


Primar

Vrajitorul din Oz - L. Frank Baum

Basmele lui Petre Ispirescu

Fabulele lui Grigore Alexandrescu


Preadolescenti

Jocul lui Ender - Orson Scott Card

Povestile unui vanator - I.S.Turgheniev

Harry Potter - J. K. Rowling


Adolescenti

Padurea norvegiana - Haruki Murakami

Jurnalul unui adolescent miop - Mircea Eliade

Ferma animalelor - George Orwell
Magicianul - John Fowles


Ce castiga copiii daca citesc fictiune?

  • imbunatatirea limbajului, a abilitatii de a citi si a exprimarii orale si in scris
  • teoria mintii este imbunatatita – s-a dovedit ca lectura cartilor de fictiune ii ajuta pe copii sa inteleaga mai usor gandurile si emotiile celorlalti, putandu-le anticipa sau explica mai usor. Aceasta abilitate este considerata de psihologi extrem de importanta si este numita “teoria mintii”: fiecare dintre noi plecam de la premisa ca ceilalti au o lume interioara (ganduri, emotii, senzatii, convingeri), pe baza careia actioneaza.
  • dezvoltare personala – se spune ca cititorii traiesc mai multe vieti, in functie de numarul de carti citite:). Citind carti de fictiune, copilul tau “traieste” o multime de experiente, trece prin noi stari emotionale si este expus unor idei si situatii cu care poate nu ar lua contact in viata reala.
  • se dezvolta compasiunea si empatia – copiii se pot identifica cu personajele cartilor pe care le citesc sau pot fi nevoiti sa completeze informatiile pe care le primesc despre personaje cu propriile interpretari, fiind un exercitiu care ii va ajuta si in relatiile cu oamenii din jur.
  • relaxare – copilul evadeaza intr-o lume cu totul diferita de cea in care traieste in realitate si se detaseaza de griji si probleme, care sunt inlocuite cu bucuria de a citi.
  • reduce nivelul de stres - un studiu recent a aratat ca cei care citesc carti de fictiune se confrunta cu mai putine probleme care au legatura cu stresul precum furia, durerile de cap sau comportamentele de risc/distructive;

Pe de alta parte, conform unui studiu, privitul la televizor nu dezvolta empatia si teoria mintii la copii, ci dimpotriva, le diminueaza. Acelasi efect il are si televizorul aprins pe fundal, fara ca cel mic sa se uite la el.


Copilul tau citeste carti de fictiune?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Anonim    04.10.2017 - 18:42
    Multumesc

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
    Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
    09 august 2024   

    Vacanta de vara nu este doar timpul marilor descoperiri, ci al marilor uitari pentru ca odata inceput anul scolar, multi copii isi dau seama cu groaza ca nu isi mai amintesc prea multe din ce au invatat anul anterior.

  • Obiceiuri care incurajeaza lectura
    Obiceiuri care incurajeaza lectura in familie
    14 februarie 2023   

    Cum poti incuraja lectura in familie, mai ales in randul copiilor? Iata cateva obiceiuri care te pot ajuta sa aduci lectura in programul de zi cu zi al familiei tale.

  • Rolul povestilor in dezvoltarea abilitatilor cognitive
    Copiii care asculta povesti pot avea un nou an scolar mai bun 1
    15 septembrie 2022   

    Povestile, citite sau ascultate de catre copii, aduc numeroase beneficii cognitive, dar si emotionale. Pe termen lung, acestea pot influenta pozitiv felul in care copiii se vor descurca la scoala. Daca vrei sa il ajuti pe copil sa aiba un an scolar mai bun, povestile pot fi un foarte bun punct de pornire. Iata cum si de ce.

Mai multe