characters characters

Motivatia pentru lectura

Cum cresti un cititor

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 noiembrie 2016    |   16235 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

motivatia pentru lectura
Motivatia pentru lectura a copiilor pare mai scazuta de la an la an. „Copiii din ziua de azi” stau mai mult timp pe internet, pe telefoane, tablete sau calculatoare si mai putin citind dintr-o carte. Dar, oricat de pesimist am vedea lucrurile, nu putem renunta la ideea ca parintii si cadrele didactice sunt adultii care pot modela interesul copiilor pentru lectura. Iar astazi, acestia au destule dispozitive de pe care pot citi, putand integra usor tehnologia si lectura in viata lor.

Asadar, cum ii orientam pe copii spre lectura?



Cea mai naturala solutie este aceea de a-l pune pe copil in contact cu cartile inca din primii ani de viata si de a-l lasa sa descopere bucuria de a i se citi povesti mai intai, iar apoi de a citi el insusi. Cum poti face acest lucru:

  • Pune-l in contact cu povestile si cartile: lasa-l sa le rasfoiasca impreuna cu tine, sa iti tina cartea atunci cand ii citesti povestea, iar cand invata sa vorbeasca, sa citeasca el de pe imagini.
  • Intreaba-l despre imaginile din cartile de povesti, ce ii place, care sunt personajele, ce fac ele.
  • Lasa-l sa priveasca ilustratiile din cartile de povesti in liniste. Acestea sunt momentele in care copilul tau descopera puterea imaginatiei, inainte de a invata sa citeasca cuvintele tiparite alaturi de imagini.
  • Limiteaza timpul petrecut in fata desenelor animate. Nu este necesar sa renunti total la ele, dar este important ca, din primii ani de viata, copiii sa inteleaga ca povestile si cartile sunt modalitati prin care se pot relaxa si isi pot petrece timpul liber.
  • Incurajeaza-l sa inventeze el insusi povesti. Vei vedea ca acest lucru se intampla natural, daca vorbiti despre povestile citite (pe care le poate modifica dupa propria vointa) sau daca incepi tu o poveste si el vrea sa o continue.
  • Profita de interesul lui fata de cuvinte. Cand copiii invata sa vorbeasca, trec prin perioade in care inventeaza, modifica sau pun o multime de intrebari despre semnificatia cuvintelor. Incurajeaza curiozitatea copilului pentru cuvinte, pentru ca se afla in stransa legatura cu cea fata de lectura. Prin lectura, va descoperi o multime de cuvinte noi, a caror intelegere ii poate aduce satisfactie.
  • Daca este curios, invata-l sa recunoasca litere si cuvinte, pentru a-i stimula interesul fata de citit.
  • Asigura-te ca te vede citind. Lectura ca aspect normal al vietii de zi cu zi, in familie, este cea mai sigura modalitate prin care poti creste un cititor.

Dupa ce invata sa citeasca

  • Lasa-l sa aleaga cartile pe care vrea sa le citeasca. Fortand copiii sa citeasca anumite carti, nu facem decat sa le scadem motivatia fata de lectura.
  • Faceti un obicei din a merge impreuna la biblioteca sau librarie sau cautati impreuna pe internet carti pe care sa le descarcati si sa le cititi.
  • Daca ai incercat sa faci cartile o parte din viata copilului tau, dar nu pare deloc interesat de ele sau chiar le respinge, nu insista. Lasa-i la indemana, fara a-l forta sa le citeasca, reviste sau carti despre subiectele care il intereseaza, oricare ar fi acestea (calculatoare, masini, sport etc.).
  • Pentru copiii care nu sunt nici pasionati de lectura, dar nici inversunati impotriva ei, poate functiona o rutina de seara, in care sa citeasca 15-20 minute, eventual alaturi de tine, pentru a fi motivat de prezenta si afectiunea ta :).
  • Nu il forta sa termine de citit o carte care nu ii place. Lectura ar trebui sa fie placuta, daca iti doresti sa cresti un copil cititor. De multe ori, cartile care nu ne-au placut la 8 ani, ne vor placea la 11 sau 12, pentru (aproape) fiecare carte existand un moment potrivit.
  • Vorbeste-i despre cartile pe care le citesti tu (sau articole, bloguri, reviste) si intreaba-l despre lecturile sale. „Cum ti s-a parut cartea? Mie cand eram copil mi s-a parut...”, „Ce ti-a placut cel mai mult?”, „Despre ce e vorba? Eu am uitat de cand am citit-o.” sunt replici prin care poti incepe conversatii relaxate si placute despre carti.
  • Incurajeaza-l sa iti arate fragmente care i s-au parut interesante sau frumoase si fa si tu acelasi lucru.
  • Stimuleaza-i curiozitatea. In ritmul atat de obositor si alert al vietii multora dintre noi, uitam sa ne bucuram de cunoastere si sa ne lasam uimiti de complexitatea lumii in care traim si pe care o descoperim treptat. Faceti un obicei din a citi in fiecare zi stiinta pentru copii sau alt domeniu de cunoastere care il pasioneaza sau i se pare vag interesant copilului tau:).

Daca se dovedeste ca nu ai un copil pasionat de literatura, nu este nevoie sa intri in panica:). Exista carti despre toate domeniile cunoasterii, iar copilul tau poate deveni un avid cititor de istorie sau stiinta. Important este sa descopere valoarea pe care lectura o aduce in viata noastra.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
    Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
    09 august 2024   

    Vacanta de vara nu este doar timpul marilor descoperiri, ci al marilor uitari pentru ca odata inceput anul scolar, multi copii isi dau seama cu groaza ca nu isi mai amintesc prea multe din ce au invatat anul anterior.

  • Obiceiuri care incurajeaza lectura
    Obiceiuri care incurajeaza lectura in familie
    14 februarie 2023   

    Cum poti incuraja lectura in familie, mai ales in randul copiilor? Iata cateva obiceiuri care te pot ajuta sa aduci lectura in programul de zi cu zi al familiei tale.

  • Rolul povestilor in dezvoltarea abilitatilor cognitive
    Copiii care asculta povesti pot avea un nou an scolar mai bun 1
    15 septembrie 2022   

    Povestile, citite sau ascultate de catre copii, aduc numeroase beneficii cognitive, dar si emotionale. Pe termen lung, acestea pot influenta pozitiv felul in care copiii se vor descurca la scoala. Daca vrei sa il ajuti pe copil sa aiba un an scolar mai bun, povestile pot fi un foarte bun punct de pornire. Iata cum si de ce.

Mai multe