characters characters

Cum este influentata invatarea cititului de vacanta de vara

De ce e bine sa citeasca in vacanta copiii

15 iunie 2017    |   1414 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

invatarea cititului si vacanta de vara
Dificultatile pe care copiii le au in invatarea cititului se datoreaza multor cauze. Insa oricare ar fi cauza pentru care copiii fac progrese lente in dobandirea acestei abilitati, este cunoscut faptul ca vacanta de vara este perioada in care poate aparea un regres in aceasta privinta.

O echipa de cercetatori din cadrul MIT, SUA, a studiat efectul unui program de exersare a cititului, cu o durata de 6 saptamani, in timpul vacantei de vara, destinat copiilor cu varste intre 6 si 9 ani.  La inceputul si la finalul programului, copiii au dat teste de citire si creierele lor au fost scanate.

Rezultatele la testele initiale au fost asemanatoare pentru copiii din familiile bogate si din familiile defavorizate, cu o singura exceptie. Copiii din familii cu un statut socioeconomic ridicat au obtinut rezultate mai bune la testele de vocabular. Asemenea rezultate au fost observate si in alte studii, iar explicatia pentru ele poate fi ca in familiile cu statut socioeconomic ridicat, parintii vorbesc mai mult cu propriii copii si folosesc un limbaj mai complex si mai divers.

De asemenea, au fost descoperite diferente in ceea ce priveste anatomia cerebrala: copiii din familii bogate au un cortex mai dens in zona responsabila cu producerea si intelegerea limbajului.

Ipoteza cercetatorilor a fost ca programul de invatare a cititului va avea un impact mai important asupra copiilor din familiile cu statut socioeconomic ridicat. Dar rezultatele au fost opuse. Copiii din familii cu statut socioeconomic scazut au facut cele mai mari progrese in privinta cititului, progrese confirmate si de cortexul lor cerebral:  studiile asupra acestuia au aratat o crestere a densitatii structurilor neuronale implicate in citit.

Autorii studiului arata ca in timpul vacantei de vara, statutul socioeconomic al familiei are cel mai puternic impact asupra abilitatilor de citit ale copiilor. Copiii din familii defavorizate au mai putine experiente de invatare in timpul verii, citesc mai putin iar acest lucru se traduce printr-un regres al abilitatilor lor. Studiul atrage atentia asupra importantei personalizarii invatarii, mai ales cand este vorba de abilitati complexe precum cititul, dar si asupra importantei vacantei de vara in educatia copiilor.

*Sursa foto:http://maxpixel.freegreatpicture.com

Sursa: ScienceDaily.com


Citeste si:

Top 10 carti de citit inainte de terminarea scolii


De ce conteaza un an de educatie timpurie pentru copiii din familiile sarace

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu