characters characters

Cinci cauze ale comportamentelor dificile ale copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 mai 2023    |   758 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

cauze comportamente dificile copii
Cand copiii reactioneaza agresiv, au crize de furie sau plans ori refuza sa coopereze, este foarte usor sa ii etichetam drept obraznici si sa apelam la pedepse. Cum putem intelege mai bine aceste comportamente?

Citeste si:


Nevoile din spatele comportamentelor "obraznice" ale copiilor


Comportamente dificile, dar normale ale copiilor


Cinci cauze frecvente ale comportamentelor dificile ale copiilor


Sensibilitatile senzoriale


Mai ales la varste mici, copiii foarte sensibili la lumina, zgomote sau atingere vor deveni agitati si iritati in multe medii in care se afla. Pentru ca in primii ani de viata, le este greu sa exprime in cuvinte cauza nemultumirii sau furiei, se vor manifesta prin comportamente dificile – refuzul de a coopera sau de a sta intr-un numit loc, refuzul de a purta anumite haine etc.

Problemele sau tulburarile de invatare

Refuzul de a invata nu are intotdeauna la baza lipsa motivatiei pentru invatare, ci si un nivel ridicat de stres sau frustrare, cauzate de probleme de invatare sau tulburari de invatare precum disgrafia sau dislexia. In asemenea situatii, temele pentru acasa devin o sursa de conflict si furie pentru copii si parinti, orele de la scoala pot deveni fie extrem de monotone, fie extrem de frustrante, iar comportamentele dificile ale copilului vor aparea in special in relatie cu invatarea sau scoala.

Anxietatea

Anxietatea sau teama copiilor se poate manifesta si ca iritabilitate, furie sau intoleranta la frustrare. Teama de a fi respins, criticat sau judecat de cei din jur poate duce la anxietate sociala si, prin urmare, la refuzul copilului de a participa la activitati sociale (vizite, joaca impreuna cu alti copii, chiar si mersul la scoala). Anxietatea generalizata, manifestata printr-un nivel ridicat de ingrijorare, poate duce la conflicte si iritabilitate din cauza temerilor constante care il preocupa pe copil.


Nevoia de atentie sau lipsa de conexiune emotionala

Cand copiii nu primesc atentie pozitiva  din partea parintilor, vor incerca sa obtina reactii din partea acestora prin comportamente inadecvate. In foarte scurt timp, acest tipar de interactiune intre parinti si copii devine un obicei, greu de oprit daca parintii nu il constientizeaza si nu aduc schimbari in felul in care relationeaza cu copilul. Un alt aspect al acestei relatii dintre parinte si copil se refera la lipsa de conectare emotionala dintre acestia. Cand copilul il simte pe parinte distant sau neinteresat, apare mai frecvent tendinta de a se opune sau de a-l respinge pe parinte, ca rezultat al frustrarii copilului.

Relatiile cu alti copii

Din dorinta de a fi acceptati de copiii de aceeasi varsta, copiii pot adopta comportamente inadecvate, care le aduc insa popularitate sau atentie la scoala sau in grupul de prieteni. In unele situatii, victimele bullying-ului sau hartuirii la scoala pot avea comportamente dificile din nevoia de a-si exprima frustrarea, de a-si creste popularitatea sau, pur si simplu, din nevoia de a imita comportamentele la care sunt expusi ei insisi.


Desigur, deseori, comportamentele problematice apar dintr-o combinatie de factori, insa intelegerea cauzelor acestora este primul pas catre a-l ajuta pe copil sa le depaseasca.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe