characters characters

Legatura dintre anxietate si agresivitate

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 iulie 2016    |   4547 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

anxietate si agresivitate la copii
Nu doar copiii retrasi sau timizi traiesc stari de anxietate, ci si copiii care se manifesta exploziv. Cand unui copil ii e frica  de ceva sau se afla intr-o situatie pe care o gaseste inconfortabila si nu are abilitatile necesare pentru a-i face fata, poate actiona violent.

Acest lucru se intampla deoarece frica poate da nastere la mai multe comportamente: fuga, „paralizia” sau lupta. Atunci cand o situatie pare infricosatoare, putem alege sa o evitam sau sa o parasim (fuga), putem ramane „incremeniti”, fara nicio reactie („paralizia”) sau putem alege sa „luptam”, infruntand pericolul.

Cand copiii aleg sa fuga dintr-o situatie sau sa lupte, pot avea un comportament agresiv: se pot enerva, pot tipa la un parinte, pot impinge un coleg sau pot tranti usa. Acest tip de comportamente sunt de obicei interpretate de catre adulti drept „obraznice” sau violente, fara a ajunge la cauza lor principala.

„Parintii si profesorii nu realizeaza ca in randul copiilor, comportamentele disruptive de tipul agresivitatii sau opozitiei, pot fi generate de anxietatea nediagnosticata. In functie de varsta, unii copii vor sti cum sa se descurce in mod eficient cu starea prin care trec, in timp ce altii vor manifesta un amalgam de comportamente de neinteles pentru cei din jur. In ceea ce ii priveste pe cei mici, anxietatea se va manifesta prin inghetare sau comportamente extreme”, sustine dr. Rachel Busman, psiholog clinician.

„Anxietatea are multiple fatete. Poate sa apara in moduri diferite. In mod particular, copiii care nu stiu cum sa exprime in cuvinte ceea ce simt sau pentru ca nimeni nu ii asculta pot suferi de probleme de comportament din cauza anxietatii.”, sustine dr. Laura Prager. 

Cele mai frecvente si cunoscute simptome ale anxietatii la copii sunt:

  • refuzul de a dormi singur
  • refuzul de a se separa de parinti, chiar si pentru perioade scurte de timp
  • evitarea anumitor activitati
  • comportament inhibat (retras, tacut)

Anxietatea poate da nastere si la:

  • comportamente agresive si opozitioniste
  • probleme la scoala: de comportament si de invatare
  • probleme de atentie

Atunci cand copiii sunt anxiosi pot manifesta comportamente prin care sa ii indeparteze pe cei din jur. Atunci cand parintii reusesc sa priveasca dincolo de comportamentul agresiv al copilului si sa inteleaga teama care sta la baza lui, pot sa il ajute pe copil.

In ce se poate deghiza anxietatea la copii


Copiii cu probleme de invatare sau probleme atentionale pot suferi de anxietate. Iata cum se poate manifesta anxietatea:

Cum se manifesta: Ai intarziat cinci minute sa iti iei copilul din fata scolii si sa il duci acasa. Copilul tau este convins ca ai avut un accident.

Ce anume se intampla: Copiii anxiosi se gandesc frecvent la lucrurile rele care s-ar putea intampla cu parintii lor. Pot fi fricosi si dificili atunci cand parintii se afla departe de ei, cu toate ca au trecut de mult timp de etapa anxietatii de separare din punct de vedere al varstei. 

Cum se manifesta: Prieteni de familie au ramas la tine pentru a se uita la un meci. Copilul tau se afla in camera sa, refuzand sa socializeze. Ai putea crede ca nu este acasa, tinand cont ca e total absent.

Ce anume se intampla: Acest comportament pare a fi neadecvat, semn al obrazniciei sau al neprieteniei. Dar pot fi si semne ale fricii copilului de a socializa. Anxietatea copiilor retrasi poate trece usor neobservata de cei din jur.

Cum se manifesta: Colegii de clasa ai copilului tau iti spun ca e mereu agitat si nu sta locului. Profesorii cred ca ar putea fi vorba de ADHD si dislexie.

Ce anume se intampla: Poate fi ADHD. Dar comportamentul copilului poate fi si un simptom de anxietate fiindca ii este frica sa nu se faca de ras atunci cand citeste cu voce tare sau scrie sub privirile colegilor. Alte semne ale anxietatii ar mai putea fi gura uscata, respiratii dese, dureri de stomac si ameteli.

Cum se manifesta: Fiica ta numara intruna masinile de pe strada sau ferestrele blocurilor.

Ce anume se intampla: Ritualurile sau gesturile care se tot repeta pot fi un semn al modului in care copilul tau a ales sa isi gestioneze fricile. De exemplu, „Daca numar pana la 100 de ferestre, atunci nu voi lua o nota mica la testul de maine.”. Daca aceasta este motivatia comportamentului copilului tau, poti incerca sa cauti ajutorul unui specialist. 

Anxietatea se poate manifesta prin agresivitate si la maturitate. Daca te-ai surprins tipand la copilul tau pentru ca a intarziat un sfert de ora, timp in care te-ai ingrijorat in legatura cu siguranta lui, stii despre ce e vorba :). Insa, invatand sa identificam emotiile proprii si pe cele ale copilului nostru, putem sa avem o relatie mai echilibrata cu el si o viata mai armonioasa.


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/gerrythomasen/101470232/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe