characters characters

Cand copiii devin agresori - factori de risc

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 martie 2023    |   684 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

factori de risc bullying
Fenomenul hartuirii la scoala devine din ce in ce mai ingrijorator, afectand atat victimele, cat si agresorii si martorii. Pentru a reduce acest fenomen, este important sa stim care sunt cauzele lui - cu alte cuvinte, care sunt factorii care cresc riscul ca un copil sa devina agresor?

Citeste si:


Abilitatile sociale si emotionale care previn bullying-ul


Ce inseamna bullying-ul sau hartuirea intre copii


Factorii care cresc riscul ca un copil sa devina agresor

Ce spun studiile despre copiii care adopta comportamente de hartuire sau bullying fata de alti copii? Daca esti cadru didactic sau parinte ori lucrezi in alta calitate cu copiii, este important sa stii care sunt posibilele cauze pentru care copiii devin agresivi fata de alti copii.


Expunerea la abuz fizic sau verbal

Copiii care vad violenta fizica sau verbala in familie sau in alte medii in care petrec mult timp sau copiii care sunt supusi abuzului verbal sau fizic risca sa devina la randul lor agresori. Acest lucru se intampla pentru ca observa aceste comportamente si le evalueaza ca fiind normale sau chiar ca fiind recomandabile - pentru a obtine putere si control in interactiunile cu cei din jur.

Un stil de parenting extrem de autoritar

Studiile arata ca majoritatea copiilor agresivi provind in familii cu un nivel scazut al coeziunii sau unitatii, in care parintii ofera copiilor insuficienta afectiune sau caldura emotionala, tatii sunt absenti sau au nevoie de un nivel ridicat de putere si control in familie si tolereaza comportamentele agresive.

Lipsa limitelor si regulilor in familie

Lipsa consecintelor si a limitelor in familie in privinta comportamentelor copilului poate incuraja comportamentele violente ale acestuia. Cand parintii nu stabilesc limite si reguli si nu au o relatie apropiata cu copiii lor, cresc riscul ca acestia sa adopte comportamente violente.


Relatia de prietenie cu alti copii agresori

Copiii ai caror prieteni hartuiesc alti copii la scoala risca sa adopte, prin imitare si pentru adaptarea la grupul social, acelasi tip de comportamente.


Caracteristici personale

Copiii cu anumite trasaturi sau caracteristici risca sa adopte comportamente de bullying. Iata cateva dintre acestea:

 • stima de sine scazuta
 • tendinta de a-i percepe negativ pe cei din jur
 • agresivitate si toleranta scazuta la frustrare
 • dificultati in a respecta regulile
 • lipsa empatiei
 • nevoia de putere si control
 • intoleranta sociala si culturala (discriminare, prejudecati)

Desigur, multe dintre aceste trasaturi pot fi incurajate, in mod involuntar, la nivel social, in functie de grupurile din care copiii fac parte. De aceea, educatia scolara care pune accesul pe egalitate, toleranta si acceptare reciproca, dar si care incurajeaza empatia si comunicarea nonviolenta poate limita sau preveni fenomenul de bullying.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe