characters characters

Coeziunea familiei - ce inseamna si de ce este important acest concept

O familie unita este o familie fericita

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 martie 2021    |   1992 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

coeziunea familiei
Timpul petrecut impreuna este unul din cele mai de pret daruri pe care ni le putem oferi unul altuia in familie. Acest timp impreuna contribuie la o legatura mai stransa intre membrii familiei, un sentiment de apartenenta si de siguranta emotionala.

Citeste si:

Zece obiceiuri pentru fericire in familie

Familiile functionale versus familiile disfunctionale


Coeziunea familiei – ce inseamna si de ce este importanta


Coeziunea familiei se refera la sentimentul de apropiere emotionala si unitate – cat de siguri ne simtim din punct de vedere emotional in familie, cat de usor si bine comunicam si cat de iubiti si apreciati ne simtim. Pentru copii si adolescenti, coeziunea familiei este un factor important de protectie impotriva problemelor de sanatate emotionala, studiile aratand ca adolescentii care au relatii apropiate cu parintii lor au un risc mai scazut de a suferi de depresie. Pe de alta parte, alte studii arata ca sentimentul de coeziune in familie incepe sa scada pe masura ce copiii cresc, iar cand acest lucru se intampla, cresc si riscurile legate de depresie, stima de sina scazuta si comportamente deviante. Asadar, iata cateva dintre efectele benefice ale coeziunii familiei.

Echilibrul emotional al intregii familii are de castigat

Coeziunea familiei contribuie la un nivel mai ridicat de optimism, la umor si eficienta. Un nivel ridicat de coeziune in familie incurajeaza comportamente pozitive in randul copiilor, ii ajuta sa obtina performante scolare mai bune, intaresc comunicarea parinte-copil si ii invata pe copii cum sa devina prieteni mai buni. Pe pe alta parte, cand relatile dintre membrii familiei nu sunt atat de apropiate pe cat ar putea fi, exista un nivel mai ridicat de pesimism, critica si dificultati de organizare a responsabilitatilor.

Coeziunea familiei ajuta la depasirea momentelor dificile

Relatiile apropiate dintre parinti si dintre parinti si copii inseamna ca in perioadele stresante, parintii pot gasi sprijin la partenerul de cuplu, iar copiii pot primi sprijin din partea parintilor. Sentimentul de a nu fi singur in fata dificultatilor este esential pentru dezvoltarea rezilientei emotionale.

Copiii sunt mai curajosi

O urmare indirecta a relatiilor apropiate de familie este cresterea libertatii si curajului copiilor. Cand acestia se simt in siguranta acasa, fizic si emotional, isi vor putea urma tendinta naturala de a creste in directiile in care au nevoie sa creasca. Copiii crescuti in familii unite vor avea curaj sa incerce lucruri noi, sa isi urmeze pasiunile si interesele si sa accepte provocari, chiar daca nu au succes de fiecare data.

Cum consolidam coeziunea familiei

Coeziunea nu se intampla intotdeauna natural, desi pentru unele familii pare mai usor, ci este nevoie de un efort constient si consecvent din partea tuturor. Fara un strop de organizare si de vointa, traditiile de familie, vacantele in familie sau activitatile realizate impreuna pot sa esueze sau sa fie amanate la nesfarsit. Iata cateva recomandari care te pot ajuta in acest sens.

Acorda atentie felului in care abordezi conflictele in familie. O familie unita nu inseamna o familie lipsita de conflicte sau discutii in contradictoriu, dar certurile repetate pot eroda treptat relatiile dintre voi. Este important ca stilul de abordare a conflictelor atat cu partenerul de viata, cat si cu cei mici sa fie constructiv si orientat catre solutie, nu invinovatire sau pedeapsa.

Comunicarea eficienta. Relatiile apropiate nu se pot construi daca nu comunicam despre ce nevoi avem, ce ne deranjeaza, ce ne dorim sau ce simtim. Familiile unite sunt cele in care atat copiii, cat si parintii se simt liberi sa fie ei insisi, fara teama de respingere, critica sau control.

Diferenta dintre coeziune si codependenta.Este usor sa confundam relatiile apropiate cu relatii codependente. Diferenta consta insa in faptul ca poti avea relatii apropiate de familie acceptand diferentele dintre voi si avand libertatea de a-ti urmari propriile proiecte si dorinte, lasand aceeasi libertate copiilor si partenerului tau de viata. Este important sa analizezi nivelul de control pe care ai nevoie sa il ai asupra membrilor familiei si felul in care justifici aceasta nevoie.

Iata cateva aspecte care sunt prezente in familiile cu un nivel ridicat de coeziune:

  • Exprimarea afectiunii verbal si non verbal.
  • Timpul petrecut impreuna in mod placut.
  • Aprecierea reusitelor si calitatilor membrilor familiei.
  • Ajutor reciproc si sprijin emotional in momentele dificile.
  • Toleranta crescuta pentru pareri, nevoi si alegeri diferite.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe