characters characters

Educatia despre egalitatea de gen

Cum crestem baieti care respecta fetele

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 octombrie 2019    |   3212 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

educatia despre egalitatea de gen
Intr-o lume condusa inca de stereotipuri de gen, parintii de baieti au datoria sa ii educe pe acestia astfel incat sa fetele sa fie privite ca persoane cu drepturi egale. Educatia privind egalitatea de drepturi si de sanse dintre fete si baieti trebuie sa inceapa inca de acasa, continuata in clasa si, sa speram, incurajata la nivelul intregii societati.

Citeste si:

Ce inseamna masculinitatea toxica si cum o eviti in cresterea baiatului tau

Cum le incurajam pe fete sa fie tematoare



Educatia despre egalitatea de gen


Drepturi egale

Discuta cu copilul tau in mod deschis despre drepturile pe care le au femeile. Vorbeste-i despre inegalitatile la care au fost supuse femeile de-a lungul istoriei si momentele decisive in care au inceput sa dobandeasca drepturi. Nu este nevoie sa prezinti lucrurile dintr-o perspectiva care incurajeaza confictul dintre barbati si femei (evita sa judeci prea aspru barbatii sau sa generalizezi), ci este suficient sa ii prezinti date si fapte din istorie, punand accentul pe faptul ca inegalitatea de drepturi a fost o eroare sociala pe cale sa fie indreptata. Lupta femeilor pentru drepturi egale continua in alte parti ale lumii, in care fetele nu au acces liber la educatie sau in care sunt casatorite fortat de la varste fragede.

Acceptarea diferentelor

In acelasi timp, este important sa il inveti pe copil ca diferentele dintre fete si baieti nu inseamna ca este necesara sau utila o comparatie intre ei. Doar pentru ca o fata nu are aceleasi preocupari ca un baiat, nu inseamna ca nu merita acelasi respect. Doar pentru ca o fata nu da doada de acelasi talent sportiv ca un baiat, nu inseamna ca nu are alte talente la fel de valoroase si utile.

In cele din urma, este important sa il inveti pe copil ca fiecare persoana, fata sau baiat, este unica si merita sanse si respect, indiferent de gen.

Respectul – rezultat al exercitiilor de empatie

Daca observi la baiatul tau atitudini de discriminare fata de fete, invata-l sa vada lucrurile din perspectiva fetelor. De exemplu:

  • Cum s-ar simti daca cineva ar face glume despre infatisarea lui?
  • Cum s-ar simti daca fetele ar spune despre el ca nu este capabil sa aiba performante intr-un domeniu pentru simplul motiv ca este baiat?
  • Cum s-ar simti daca cineva ar vorbi urat despre mama sau despre sora lui, pentru simplul motiv ca este femeie/fata?


Subtilitati de limbaj

Contribuim fara sa vrem la inegalitatea de gen si la discriminarea fetelor atunci cand judecam, criticam sau comparam fetele cu baietii, spunand:

„Nu se poarta asa cum ar trebui sa se poarte o fata.” - deseori adultii contribuie la discriminarea de gen judecand comportamentele fetelor ca fiind inadecvate din simplul motiv ca sunt fete. Cand o fata este autoritara, ii plac jocurile sportive sau se imbraca intr-un stil mai putin feminin, poate atrage dezaprobarea adultilor sau altor copii. Acorda atentie asteptarilor pe care tu insuti le ai de la fete in general si aminteste-ti ca fiecare copil este liber sa isi urmeze preferintele si abilitatile.

„Alearga/arunca/loveste ca o fata.” - desi din punct de vedere fizic, in general, fetele nu sunt la fel de puternice ca baietii, exista si baieti care nu sunt talentati la sport sau nu obtin performante ridicate la sport, precum exista si fete mai talentate sau mai puternice decat unii baieti. Descurajeaza replicile de acest fel ale copilului tau, aratandu-i ca in realitate exista mai multe nuante si ca nu este bine sa folosim comparatii de acest fel.

Treburile casnice

Nu putem vorbi cu adevarat despre respect fata de drepturile femeilor daca vom continua sa credem ca anumite responsabilitati casnice revin in mod natural femeilor (cu implicatia subtila ca nu sunt demne de atentia unui barbat). Creste-l pe baiatul tau incurajandu-l sa isi ajute atat mama, cat si tatal, la treburile casnice si aratandu-i ca toti membrii familiei au responsabilitati in casa. Desigur ca impartirea sarcinilor casnice depinde de situatia specifica a fiecarei familii (de timpul si programul fiecaruia), dar disponibilitatea de a ajuta in casa ar trebui sa fie incurajata din copilarie, atat la fete, cat si la baieti.

Rolul de tata

Pune accentul pe rolul pe care un barbat il are in familia sa si asigura-te ca in familia ta, amandoi parintii sunteti la fel de implicati in cresterea copiilor.

Consimtamantul

Un lucru important pe care baietii trebuie sa il inteleaga inca de mici este ca nu trebuie sa forteze pe nimeni din jurul lor sa faca ceva impotriva vointei lor. Cand vine vorba de relatii romantice, acest aspect este cu atat mai important. Multe dintre abuzurile sexuale din relatiile dintre adolescenti se intampla pentru ca baietii nu au fost educati despre consimtamant. Educatia sexuala a copilului tau ar trebui sa includa informatii si despre consimtamant: atat fetele, cat si baietii au dreptul sa refuze sau sa opreasca un comportament al partenerului de cuplu, in orice moment si din orice motiv.


Poate la prima vedere, egalitatea de gen nu pare un subiect atat de arzator in educatia copiilor nostri. Dar privind societatea in care traim, observam abuzuri frecvente asupra fetelor inca din copilarie si adolescenta (abuzuri sexuale, disparitii sau rapiri), cand protejarea lor ar trebui sa revina in responsabilitatea adultilor (parinti, cadre didactice sau simpli martori ai incidentelor). Un numar ridicat de abuzuri asupra fetelor si femeilor este cauzat de lipsa de educatie si de lipsa de respect fata de drepturile lor.  Simpla protectie a fetelor nu este suficienta: educarea baietilor este de asemenea necesara.

In plus, crescand baieti care respecta atat fetele, ne asiguram ca se vor adapta usor din punct de vedere social si vor putea avea relatii sociale autentice si satisfacatoare, atat in copilarie, cat si la maturitate. 


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe