7 modalitati sanatoase de a gestiona esecurile
Ii invatam pe copii sa evite esecurile cu orice pret, insa deseori acest lucru nu este posibil. Cum ii putem invata sa le gestioneze in mod sanatos?
Citeste si:
Cum ii ajutam pe copii sa gestioneze esecurile in mod eficient
Acceptarea si validearea emotiilor
In urma unui esec, este normal pentru copii sa simta rusine, vinovatie, tristete, dezamagire sau chiar frica si panica. De cele mai multe ori, prima reactie a copiilor de varste mai mari este sa evite aceste emotii, distragandu-si atentia, suprimandu-le sau diminuand importanta esecului ("Oricum nu conteaza asa mult.").
Incurajandu-l pe copil sa isi accepte si sa isi exprime propriile emotii, ii arati ca acestea nu sunt imposibil de gestionat si il ajuti sa faca primul pas catre a invata din aceasta experienta. Este mai benefic pentru copil sa se concentreze asupra emotiilor decat asupra esecului in sine.
Ajuta-l sa recunoasca modalitatile nesanatoase de gestionare a emotiilor
Exista o serie de mecanisme de aparare pe care atat copiii, cat si adultii le pun in aplicare cand se confrunta cu emotii neplacute. Negarea, suprimarea emotiilor, distragerea atentiei prin activitati compulsive (de exemplu, timpul petrecut in mod excesiv in fata ecranului, jocurile online sau mancatul compulsiv) sunt cateva dintre acestea. Ajuta-l pe copil sa isi dea seama cand apeleaza la astfel de strategii nesanatoase de gestionare a emotiilor si recomanda-i modalitati mai benefice pe termen lung.
Ofera-i o lista de modalitati sanatoase de gestionare a emotiilor
Activitatile care il relaxeaza (muzica, plimbarea, sportul, exercitiile de relaxare sau de respiratie), il conecteaza cu alte persoane (o conversatie cu un prieten) sau il incurajeaza sa isi exprime emotiile in mod creativ (desen, dans, muzica) sunt cateva idei care il pot inspira. Desigur, pentru fiecare copil in parte, activitatile care il ajuta sa isi exprime si sa isi gestioneze emotiile sunt diferite.
Exploreaza cu el gandurile legate de esec
Este foarte usor pentru copii sa dezvolte ganduri irationale si negative despre ei insisi, despre succes sau despre propriile abilitati, ca urmare a confruntarii cu un esec. Iata cateva astfel de exemple: "Nu o sa reusesc niciodata ce imi doresc.", "Nu sunt suficient de inteligent/talentat pentru a reusi.", "Este imposibil pentru mine sa am succes, orice mi-as propune sa obtin." sau "Nu o sa am succes in alte situatii pentru ca am esuat in aceasta situatie.". Incearca sa descoperi daca copilul tau are astfel de ganduri si scoate in evidenta ca ele nu sunt in mod necesar corecte.
Incurajeaza ganduri realiste si constructive despre esec
Ajuta-l pe copilul tau, cu calm si intelegere, sa treaca de la ganduri irationale asupra esecului la ganduri mai constructive. De exemplu: "Un esec este un semn ca incerc sa fac ceva dificil, care ma ajuta sa cresc.", "Esecurile fac parte din invatare si crestere.", "Pot sa folosesc aceasta experienta pentru a invata ceva important."
Normalizeaza experienta esecului
Vorbeste deschis cu copilul tau despre experiente personale asemanatoare, din propria copilarie sau din prezent. Arata-i prin atitudinea ta deschisa ca esecul nu este o experienta rara si ca face parte din procesul de invatare si crestere.
Ajuta-l sa inteleaga ce poate face diferit data viitoare
In final, dupa ce suficient timp a trecut pentru ca experienta emotionala a copilului tau sa fie depasita si gestionata, va puteti concentra asupra lucrurilor pe care le poate face diferit data viitoare intr-o situatie similara. Cu alte cuvinte, il poti ajuta sa se gandeasca la lucrurile pe care le poate invata din esec.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cand parintii ofera copiilor prea multa putere
Prea multa libertate si prea multa putere data copiilor este reteta perfecta pentru a avea un copil care crede ca totul i se cuvine.
-
De ce neglijarea emotionala in copilarie poate duce la depresie la maturitate
Neglijarea emotionala in copilarie poate avea consecinte puternice asupra dezvoltarii emotionale a unei persoane si poate duce chiar la depresie in perioada de adult.
-
Activitati de vara pentru sanatatea emotionala
Vara este anotimpul ideal pentru a te conecta cu natura si pentru a-ti reincarca bateriile de energie si bunastare emotionala.
Adauga tu primul comentariu: