characters characters

Negarea ca mecanism de aparare

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 ianuarie 2023    |   540 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

negarea ca mecanism de aparare
Cunosti persoane care atunci cand se confrunta cu o problema, tind sa o evite sau sa ii minimizeze consecintele? Negarea este un mecanism de aparare care ne poate ajuta in situatiile traumatizante sa ne adaptam la schimbari dramatice, dandu-ne timp sa ne obisnuim cu acestea. Insa in viata de zi cu zi, negarea poate duce la probleme pe termen lung.

Citeste si:


Mecanisme ineficiente de gestionare a stresului


Comportamentele de evitare si stresul la adolescenti


Negarea ca mecanism de aparare


Cum recunoastem negarea la cei din jur si la noi insine? Iata cateva semne:


Evitarea discutiilor sau conversatiilor despre problema respectiva. De exemplu, copilul tau are un test important la o materie dificila si nici nu vrea sa vorbeasca despre el si despre cum se va pregati.


Continuarea unui comportament in ciuda consecintelor neplacute ale acestuia. De exemplu, un adolescent care continua sa joace jocuri online pana noaptea tarziu desi oboseala ii afecteaza rezultatele la scoala.


Evitarea chiar si a gandurilor despre subiectul respectiv. De exemplu, daca observi o schimbare in starea ta de sanatate fizica, prefer sa nu te gandesti la acest lucru decat sa mergi la medic.


Plasarea responsabilitatii in afara propriei persoane. De exemplu, in urma unui conflict cu partenerul de cuplu, dai vina pe acesta pentru cuvintele agresive pe care tu le-ai spus: “Daca nu ma enerva, nu as fi zis nimic rautacios.”


Amanarea rezolvarii unei probleme.

Cum poti depasi aceasta problema sau cum il poti ajuta pe copil sa treaca dincolo de negare?

Exploreaza temerile si fricile pe care aceasta reactie incearca sa le acopere. Teama de esec duce deseorila evitarea problemelor sau la amanarea proiectelor dificile, anxietatea legata de sanatate sau de spatiul medical (spitale, frica de ace etc.) poate fi asociata cu negarea problemelor de sanatate, rusinea si prejudecatile pot contribui la negarea problemelor de sanatate emotionala sau mintala etc.


Ia in considerare care sunt urmarile daca vei continua sa negi existenta problemei. Deseori, negarea duce la efecte daunatoare pe termen lung. In rolul de parinte, negarea poate afecta dezvoltarea copiilor - de exemplu, atunci cand parintii neaga existenta unei probleme de dezvoltare emotionala sau cognitiva a copilului si nu iau nicio masura pentru a veni in sprijinul acestuia.


Incearca sa identifici gandurile irationale care apar in legatura cu problema pe care o negi. Negarea apare pentru ca dificultatea cu care ne confruntam pare aproape imposibil de rezolvat sau abordat. Iar aceasta perceptie are la baza distorsiuni cognitive precum gandirea in termeni absoluti ("Nu pot fi niciodata bolnav/vulnerabil."), formularea de concluzii catastrofice ("Acest simptom inseamna ca am o boala terminala.") sau standarde rigide ("Trebuie sa fiu tot timpul perfect.").

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe