characters characters

Cum se pot pregati viitorii tati pentru rolul de parinte

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 septembrie 2023    |   329 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

viitorii tati
Vestea ca vei deveni parinte este extrem de emotionanta si incarcata de emotii contradictorii. Euforia momentului se poate transforma in panica, spaima de necunoscut si anxietati despre sarcina, copil, cum vei fi ca parinte, daca te vei descurca sau nu.

Citeste si:


Lipsa de implicare a tatilor in cresterea copiilor - efecte si solutii


Sase lucruri pe care tatii le pot invata pe fiicele lor

Viitori tati - cum se pot pregati pentru rolul de parinte


Mamele nu sunt singurele care traiesc prin toti porii emotia venirii pe lume a unui copil. Si tatii simt la aceeasi intensitate amalgamul de emotii care uneori pot sa ii copleseasca.

Anxietatea si incertitudinea sunt cele mai comune stari prin care trec taticii la inceput de drum. Majoritatea nu se vor simti niciodata pregatiti sa devina tati, insa nu e nimic in neregula cu asta. Cu pasi mici si o implicare constanta in parcursul sarcinii, te vei pregati emotional si mintal pentru ce urmeaza. Lipsa pregatirii emotionale si informationale pentru rolul de tata poate duce in timp la sentimentul de distantare emotionala, confuzie si chiar izolare fata de duo-ul mama-copil. Conflictele in relatia de cuplu si problemele emotionale ale parintilor sunt doua consecintele care apar frecvent cand implicarea tatalui in cresterea copilului este redusa.

Pentru a evita aceasta situatie, este util pentru viitorii tati sa se implice inca din perioada sarcinii. A cunoaste fiecare stadiu de dezvoltare al fetusului te poate ajuta sa devii mai conectat cu copilul inca inainte de a se naste. 

Cum poti sa te implici in sarcina ca tata?

  • Impartaseste vestea cu prietenii si familia.
  • Participa la toate programarile medicale ale partenerei de cuplu.
  • Intelege fiecare stadiu al sarcinii, afla cum se dezvolta copilul si prin ce schimbari fizice si mintale va trece viitoarea mama.
  • Participa la lectii de parenting prenatale impreuna cu mama.
  • Discuta despre planul de nastere si implica-te in organizare.
  • Asculta constant partenera cu privire la fricile si temerile pe care le are si impartaseste-le si pe ale tale. Invata sa fii deschis la nevoile si emotiile acesteia si ofera asigurari constante si incurajari.
  • Implica-te in sarcinile casnice si asuma-ti mai multe responsabilitati pentru a-ti ajuta partenera.
  • Discutati despre numele copilului.
  • Participa la cumparaturile pentru venirea pe lume a copilului.
  • Implica-te in activitati ce presupun formarea unei conexiuni cu bebelusul precum cititul, cantatul sau discutiile cu bebelusul in viata intrauterina.

Implicarea tatilor dupa nasterea copilului

Una din cele mai mari temeri ale parintilor este cum anume se va schimba viata dupa aparitia copilului. A fi parinte inseamna o responsabilitate permanenta, fara pauze si vacante. Daca te intrebi cat de pregatit esti pentru a face fata schimbarilor, afla ca esti pregatit fiindca te vei schimba. Rolul de parinte te va transforma in persoana de care copilul tau are nevoie, indiferent daca te simti pregatit sau nu in prezent.

Reflecta asupra propriei copilarii. Venirea pe lume a primului copil iti va trezi cu siguranta amintiri din propria ta copilarie, iar acest lucru te va ajuta sa intelegi ce parinti ai avut, ce a fost bine si vrei sa aduci in relatia ta cu propriul copil si ce vrei sa faci sa fie diferit.


Gandeste-te pe perioada sarcinii la ce fel de parinte iti doresti sa fii. Care sunt valorile dupa care ti-ar place sa iti cresti copilul, cum te vei implica in viata micutului si ce vei dori sa invete de la tine.


Vizualizeaza schimbarile care vor aparea in stilul vostru de viata. Atat mamele, cat si tatii vor avea mai putin timp pentru ei insisi. Acest aspect al rolului de parinte este deseori neglijat sau prea putin acceptat inainte de nasterea copilului. Iar pentru ca la nivel social, mamele sunt percepute ca avand rolul de "parinte principal", tatii pot avea asteptarea mai mult sau mai putin explicita ca viata lor de zi cu zi se va schimba mai putin decat a mamei. In realitate, cu cat tatii incearca sa isi schimbe cat mai putin viata dupa venirea copilului, cu atat mai mult mamele au de suferit, deoarece sunt lasate sa isi asume mai multe responsabilitati decat isi permit, din punct de vedere fizic si emotional.


Acorda atentie echilibrului emotional personal si al partenerei tale de cuplu. Depresia postpartum, dar si alte tulburari emotionale mai putin discutate pot sa afecteze proaspetele mamici, dar si sanatatea emotionala a tatilor poate avea de suferit imediat dupa nasterea copilului.


Implica-te in sarcinile casnice si in ingrijirea copilului. Deseori, teama de greseli sau lipsa abilitatilor ii impiedica pe tati sa se implice in ingrijirea bebelusului. In timp, aceasta lipsa de implicare poate duce la o relatie mai putin apropiata cu copilul in urmatoarele etape de varsta sau la o implicare selectiva - de exemplu, tatal ca partener de joaca.


Aminteste-ti atunci cand simti ca nu mai poti ca toti parintii trec prin aceasta situatie. Chiar daca nu este tot timpul evident, cu totii suntem incarcati de frici, traim emotii extreme in intervale scurte de timp si uneori de panica, nici nu mai reusim sa gandim. Totusi, formuleaza-ti asteptari realiste, fii bun cu tine si nu neglija nevoile tale fizice si psihice.


Cere ajutor atunci cand ai nevoie si discuta despre ce simti cu partenera si alte persoane din familie si cercul vostru apropiat. Uneori din aceste discutii vei intelege ca si altii au trecut prin ce ai trecut tu si vei putea invata lectii din experienta altora care sa iti fie de folos.


*Sursa photo: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe