characters characters

Sanatatea emotionala a tatilor

Si tatii au nevoie sa acorde atentie propriei sanatati emotionale

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 ianuarie 2022    |   828 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

sanatatea emotionala a tatilor
Sanatatea emotionala a ambilor parinti este importanta, atat pentru relatia de cuplu, cat si pentru relatia dintre parinti si copil. La nivel teoretic, toti parintii sunt de acord cu aceasta afirmatie. In practica insa, sanatatea emotionala a tatilor este de cele mai multe ori trecuta cu vederea, iar stereotipurile si stigma sociala contribuie din plin la aceasta situatie.

Citeste si:


Cinci recomandari simple pentru sanatatea emotionala a copiilor


Sapte principii care iti protejeaza sanatatea emotionala


Sanatatea emotionala a tatilor. Cum afecteaza intreaga familie


Implicarea tatilor in timpul sarcinii si dupa nastere poate influenta pozitiv starea de bine a mamei, abilitatile de coping, rolurile parentale si dezvoltarea fizica, dar si emotionala a copilului. Insa pentru a putea sprijini cu adevarat mamele, tatii au nevoie sa fie la randul lor echilibrati emotional. Iar studiile arata ca exista cativa factori care afecteaza negative sanatatea emotionala a acestora:

  • barbatii au mai putine cunostinte despre sanatatea mintala si emotionala decat femeile
  • chiar si in situatiile tragice, precum pierderea unui copil in timpul sarcinii sau la nastere, nevoile emotionale ale tatilor sunt trecute cu vederea de catre specialisti
  • tatii tind sa isi ascunda problemele emotionale din cauza presiunii sociale de a sprijini familia din punct de vedere emotional si social

Studiile despre sanatatea emotionala a barbatilor indica cifre sumbre:

  • cea mai frecventa cauza a mortii in randul barbatilor cu varsta sub 50 ani este suicidul
  • problemele de sanitate emotionala ale tatilor sunt associate cu un risc mai mare de probleme de comportament ale copiilor la 3, 5 ani si la 7 ani.

Dupa nasterea copilului, cele mai frecvente dificultati emotionale intampinate de tati sunt legate de:

  • schimbarile care apar in relatia de cuplu
  • schimbarile care apar in stilul de viata, in mediul de acasa si in rutina zilnica
  • problemele legate de simptomele asociate sarcinii sau complicatiilor in urma nasterii

Pe termen lung, problemele emotionale ale tatilor lasate nerezolvate vor afecta intreaga familie:

Depresia tatilor este asociata cu probleme de comportament ale copiilor, legate de lipsa de autocontrol si de lipsa abilitatilor de gestionare a emotiilor. In plus, depresia contribuie la un numar mai ridicat de conflicte intre soti.

Anxietatea tatilor tinde sa se transmita copiilor, care invata sa adopte aceleasi griji si temeri pe care le manifesta parintele.

Dependenta de substante sau de comportamente nesanatoase afecteaza negative intreaga familie, fiecare membru al acesteia riscand sa adopte un rol care contribuie la mentinerea dependentei. Copiii tind deseori sa incerce sa distraga atentia parintelui de la dependenta sa, in incercarea de a-l ajuta.

Oricat de dificile par lucrurile si oricat de greu este uneori sa cerem ajutor, este important ca tatii sa inteleaga ca problemele emotionale se rezolva cu sprijinul altor personae – deseori specialisti in sanitate mintala, precum consilierii, psihologii sau psihiatrii.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe