characters characters

Tatii si fiicele – o relatie speciala

Sase lucruri pe care tatii le pot invata pe fiicele lor

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 mai 2016    |   2365 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

tati si fiice
Desi tatii si fiii pot avea relatii apropiate, bazate pe interese similare, tatii si fiicele se pot bucura la fel de mult de o relatie speciala si apropiata emotional.

Iata sase lucruri pe care este bine sa le aiba in vedere tatii de fete pentru a-si creste fiicele fericite si echilbrate.

„Fiica mea poate fi invatata cum sa faca tot ceea ce isi doreste.”

Este bine sa o inveti pe fiica ta sa nu se lase influentata de stereotipurile de gen care de multe ori transmit ideea ca fetele nu sunt capabile de performanta in anumite domenii. E important sa iti cresti fiica avand o perspectiva deschisa si raspunzandu-i la orice intrebare si nelamurire are. Incurajeaza-o daca intampina dificultati la materiile exacte (se pare ca in general fetele au un nivel mai ridicat de anxietate legata de matematica si stiinte decat baietii) si nu o descuraja daca manifesta interes fata de sporturile preferate de obicei de baieti.

Recomandare: Fetele trebuie invatate ca e nevoie de sarguinta si devotament, efort si implicare daca doresc sa obtina ceva si ca nu trebuie sa respecte limitele de gen impuse de societate.

„Fiica mea e influentata de relatia dintre parinti.”

Fetele observa modul in care tatii isi trateaza sotiile in viata de zi cu zi. Ele au nevoie sa observe comportamentele dintre cei doi parteneri pentru a-si forma o idee clara despre cum trebuie sa arate pe viitor relatia dintre ele si viitorii parteneri. In plus, isi pot gandi un model de partener pe care sa il caute mai tarziu, in viata.

Recomandare: Asigura-te ca fiica ta vede echilibru, comunicare si completare atunci cand va observa comunicand. Atunci cand ai un conflict cu sotia ta, te poti intreba: „Cum as vrea sa se poarte sotul fiicei mele intr-o asemenea situatie?” si apoi poti lua decizia sa oferi un exemplu pozitiv de comunicare si comportament.

„Fiica mea are nevoie de mine in special in anii adolescentei.”

Chiar daca in perioada pubertatii, fetele au nevoie sa discute mai mult cu mamele lor despre schimbarile la nivel fizic si hormonal, comunicarea deschisa cu tatal lor le poate fi de ajutor.

Recomandare: Accepta faptul ca fiica ta a crescut si ca protectia excesiva nu o va ajuta prea mult. Discuta liber despre cum gandesc baietii, ce este bine sa caute la partener, care sunt calitatile pe care si le-ar dori si ce defecte trebuie sa evite. Impreuna cu tatii, fetele isi pot forma o imagine despre cum anume si ar dori sa fie viitorii lor parteneri de viata.

„Fiica mea are nevoie sa stie cum sa se apere.”

Fetele au nevoie sa fie invatate cum anume sa isi sustina punctul de vedere, cum sa fie asertive si sa caute adevarul.

Recomandare: Promoveaza valorile in familie, adevarul si respectul, militeaza pentru asumarea responsabilitatii si invat-o pe fiica ta strategii de comunicare asertiva. Numai in acest mod va putea sa faca fata nedreptatilor de care se va lovi la un moment dat si va invata sa ia cele mai bune decizii.

„Fiica mea infloreste daca impartaseste cu mine interesele sale.”

Pentru fete e foarte important ca tatii sa ia parte la jocurile lor si la pasiunile pe care le au. Astfel se simt apreciate, iubite si valoroase in ochii parintelui lor.

Recomandare: Implica-te in jocurile, hobby-urile sau preocuparile fiicei tale, pentru a o cunoaste mai bine si a o ajuta sa se dezvolte atat la nivel emotional, cat si al gandirii. Atunci cand primesc aprecierea parintilor, fetele au mai mare incredere in ele, au o stima de sine mai ridicata si o stare de bine mai crescuta.

„ Fiica mea are nevoie sa auda ca e desteapta si frumoasa.”

Oricine are nevoie sa auda din cand in cand ca e frumos si inteligent. Aprecierile din partea celor din jur sunt o confirmare in plus pentru noi ca oameni ca avem un anumit rol in viata altora si in lume.

Recomandare: Specialistii sustin ca fetele sunt mai usor influentate de remarcile celor din jur, iar stima lor de sine e afectata mai puternic decat in cazul baietilor. Din acest motiv, dar nu numai, fetele au nevoie sa fie apreciate, sa li se ofere atentie, incredere si respect. Se spune deseori ca prin ceilalti ne vedem cum suntem, de aceea e important sa reflectam ceea ce fetele oglindesc in noi ca parinti.


*Sursa foto: Vivian Chen, https://www.flickr.com/photos/vivarin/3547675931/

Comentează:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu
 • Fără foto
  antonia    08.08.2016 - 17:14
  la ce vartsta ar trebui sa discute tatal cu ffica sa despre chestii mai intime?

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe