characters characters

Probleme de sanatate emotionala dupa nastere

Psihoza postnatala, tulburarea obsesiv-compulsiva si reflexul disforic de ejectie a laptelui

Propus de: SuntParinte.ro   |   15 aprilie 2021    |   828 vizualizări

Varsta: 18 ani +, 0 - 3 ani.

probleme de sanatate emotionala dupa nastere
Majoritatea parintilor au auzit sau stiu ca exista depresia postnatala sau depresia postpartum. Dar nasterea si schimbarile pe care aceasta le aduce in viata mamei nu se limiteaza la simptomele depresiei, existand si alte probleme emotionale, mai putin cunoscute sau dezbatute, care o pot afecta dupa nasterea copilului.

Citeste si:

Depresia dupa nastere – 10 semne care ar trebui sa iti atraga atentia

Cum faci fata responsabilitatii de a ingriji nou-nascutul


Sanatatea emotionala a mamei dupa nastere


Femeile care trec prin sarcina si nastere, sufera o multime de schimbari de natura hormonala, fizica, emotionala si sociala. Toate aceste schimbari continua si dupa nasterea copilului si pot duce la probleme emotionale diverse. Problemele sunt agravate insa de atitudinea sociala frecventa care presupune subestimarea dificultatilor mamei si presiunea ca nevoile nou-nascutului sa fie tot timpul pe primul loc. „De acum inainte, copilul conteaza cel mai mult.” sau „Nu poti sa te plangi ca este greu, copilul tau depinde de tine.” sunt tipuri de replici frecvente, care nu ajuta proaspetele mame sa se adapteze mai usor la noul rol, ci doar le intensifica problemele emotionale. In plus, aceasta atitudine nu este confirmata de studii, care arata ca depresia postnatala a mamelor afecteaza pe termen lung si sanatatea bebelusului – asadar, sanatatea emotionala a mamei ar trebui prioritizata, la fel de mult ca ingrijirea si nevoile copilului.

Orice problema de sanatate emotionala care o afecteaza pe mama (sau il afecteaza pe tata), indirect, va avea efecte daunatoare asupra dezvoltarii copilului. Asadar, in perioada dupa nastere, mamele care incearca sa aiba grija de echilibrul lot emotional nu sunt egoiste sau iresponsabile, ci dimpotriva, incearca sa ofere copiilor lor cea mai buna ingrijire. De aceea, este importanta educatia privind problemele emotionale sau psihice care pot aparea dupa nastere.

Statisticile arata ca 17% dintre mamele care nu au un istoric de depresie sufera de depresie postnatala, care se manifesta prin stari precum:

  • Stari emotionale negative (tristete, descurajare, lipsa de interes sau entuziasm, apatie)
  • Lipsa bucuriei sau entuziasmului fata de nou-nascut
  • Sentimente de rusine sau vinovatie
  • Ganduri de autovatamare sau de vatamare a copilului

Alte probleme de sanatate emotionala care pot aparea dupa nastere, mai putin cunoscute:

Psihoza postnatala

Este o problema serioasa de sanatate mintala, apare la aproximativ 1 din 500 de mame si trebuie tratata ca urgenta medicala. Psihoza postnatala este tratata de obicei in spital, in sectia de psihiatrie.

Psihoza postnatala apare in prima sau a doua saptamana de dupa nastere si presupune o alterare drastica a perceptiilor, gandirii si, uneori, a comportamentului mamei. Simptomele cele mai frecvente sunt:

  • Comportamente ciudate si neobisnuite pentru mama
  • Delir – ganduri incoerente sau in mod evident incorecte
  • Halucinatii (a auzi sau a vedea lucruri care nu sunt prezente)
  • Schimbari bruste de dispozitie
  • Confuzie si dezorientare
  • neliniste, suspiciune sau temeri nejustificate


Tulburarea obsesiv compulsiva post-partum

Adesea se declanseaza o data cu sarcina sau nasterea. Se manifesta prin obsesii (gandurile de care persoana nu poate scapa si care sunt deseori legate de siguranta sau sanatatea copilului, de exemplu, teama ca isi va accidenta sau rani neintentionat copilul) si compulsii (comportamente realizate cu scopul de a scapa de ganduri sau de anxietatea despre ele - verificarea in exces a copilului, refuzul de a-l lasa din brate pe copil sau diferite ritualuri). In unele cazuri, mamicilor le este frica sa fie lasate singure cu copilul pentru ca se tem ca ar putea sa ii faca rau intentionat sau involuntar.

Tulburarea obsesiv compulsiva postnatala se trateaza deseori cu ajutorul psihoterapiei sau cu o combinatie de terapie si tratament medicamentos. Este o problema care poate fi depasita. Cu cat mai devreme este tratata, cu atat este mai usor depasita.

Reflexul disforic de ejectie a laptelui

Este o problema descrisa recent de literatura de specialitate, asociata cu procesul de alaptare. Se manifesta prin stari emotionale negative bruste si intense in momentul alaptarii: neajutorare, tristete, dezgust, anxietate sau iritabilitate. Aceste stari apar de fiecare data cand mama alapteaza si dureaza cateva minute. Pentru ca este o problema identificata recent, se cunosc putine despre cauzele acesteia, cel mai probabil hormonale, dar si despre tratamentul potrivit. Este de ajutor insa pentru mamele care trec prin aceasta problema sa stie ca are un nume si ca afecteaza si alte femei. Distragerea atentiei in momentul alaptarii, tehnici de relaxare, atentia acordata somnului si reducerea consumului de cofeina sunt strategii care pot fi de ajutor.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe