characters characters

Trei lucruri pe care este bine sa le spui copilului in fiecare zi

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 decembrie 2020    |   2229 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

3 lucruri pe care este bine sa le spui copilului zilnic
Se spune ca vocea parintilor devine in timp vocea interioara a copilului. Cu cat transmitem mai multe mesaje pozitive si constructive copiilor, cu atat le incurajam o gandire orientata spre solutii si increderea in sine.

Citeste si:

Patru lucruri pe care le fac parintii buni

Zece lucruri pe care poti sa le spui copilului cand e suparat


Ariane de Bonvoisin, coach specializat in lucrul cu parinti si copii recomanda trei mesaje principale pe care este important sa le transmitem copiilor:

„Esti un copil iubit.”

Spre deosebire de „Te iubesc.”, a-i spune copilului ca este iubit in general inseamna a-i transmite ideea ca merita iubire din partea altor oameni si ca aceasta este prezenta tot timpul. Cand spunem „Te iubesc.”, mesajul se refera doar la o persoana: „eu, parintele” si, implicit, la o singura sursa de iubire. Cand ii spunem copilului ca este iubit, ii cream siguranta emotionala ca este inconjurat de iubire si punem accentul pe persoana lui: el, copilul primeste iubire de la cei din jur. Desigur, acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa ii mai spunem copilului „Te iubesc.” sau ca acest mesaj nu este valoros.

„Esti in siguranta.”

Multi copii cresc insotiti de diferite frici si temeri, care nu dispar in timp: teama de a fi judecati si criticati de cei din jur, teama de lucruri rele care li se pot intampla in afara casei, teama de a fi respinsi de cei din jur, teama de a fi pedepsiti sau teama de a pierde iubirea celor apropiati. Familia ar trebui sa fie mediul in care copilul se simte in siguranta tot timpul, iar parintii au rolul de a asigura acest sentiment copiilor, nu doar prin cuvinte, ci si prin gesturi si actiuni. Uneori insa, simpla afirmatie „Esti in siguranta.” este de folos pentru ca ii poate aminti copilului ca esti alaturi de el orice ar fi. Mai ales in perioada pandemiei, grijile copiilor pot deveni mai concrete si mai accentuate: ce se intampla daca parintii se imbolnavesc, daca parintii isi pierd serviciul sau daca bunicii se imbolnavesc etc. Este esential pentru cei mici, dar si pentru cei mari, sa primeasca din partea parintilor mesajul ca orice s-ar intampla, siguranta lor este garantata si ca exista solutii pentru orice problema.

„Esti in regula asa cum esti acum.”

„Trebuie sa fiu mai... pentru a fi acceptat/apreciat de cei din jur.” este un mesaj pe care il invatam in copilarie si il purtam cu noi intreaga viata daca nu invatam sa dam dovada de autocompasiune si acceptare de sine. In incercarea noastra de a-i ajuta pe copii sa se adapteze social si sa aiba succes la scoala, ii inundam cu mesaje de tipul „Trebuie sa fii mai...” (mai atent, mai responsabil, mai constiincios, mai linistit, mai curajos, mai activ, mai atletic etc.). Intentiile sunt bune, rezultatele pot fi mai putin fericite: cream o presiune permanenta asupra copiilor, care ajung sa se simta iubiti conditionat, neacceptati si pot invata in timp ca nu merita apreciere si acceptare de la cei din jur. Acestea sunt conditiile care duc in timp la probleme emotionale precum depresia sau anxietatea. Fiecare dintre noi, oricare este varsta noastra, avem nevoie sa ne simtim in siguranta din punct de vedere social pentru a ne pastra echilibrul emotional.

Desigur, simpla repetare a acestor mesaje, fara a crede in ele cu adevarat, nu va avea asupra copiilor decat efecte negative, pentru ca acestia isi dau cu usurinta seama cand adultii nu sunt convinsi cu adevarat de ceea ce spun

Daca ne este greu sa credem cu adevarat in aceste idei, este important mai intai sa intelegem care sunt obstacolele noastre interioare, emotionale sau cognitive. Multi dintre noi nu am primit in copilarie sau la maturitate acceptare si iubire neconditionata, asa ca ne este greu sa le oferim acum. La fel de multi parinti, mai ales in perioada pandemiei, nu sunt convinsi ca pot oferi cu adevarat siguranta copiilor, iar retelele de sprijin social pot parea mai fragile acum. Pentru multi dintre noi, este nevoie de o „reconstructie” interioara pentru a crede si a transmite copiilor mesaje constructive despre ei insisi si despre lume. Acest lucru nu inseamna ca este ceva in neregula cu noi, ci ca, pur si simplu, suntem fiinte aflate in continua evolutie si transformare.

Alte mesaje pe care este important sa le transmiti copilului tau, direct (prin cuvinte) sau indirect (prin gesturi si actiuni):

  • „Am incredere in tine si stiu ca poti reusi ce iti propui sa faci.”
  • „Imi place cu adevarat sa petrec timpul cu tine.”
  • „Esti o persoana placuta.”
  • „Iti admir sincer o multime de calitati.”
  • „Oricat de intense sunt emotiile tale, eu sunt suficient de puternic si calm pentru a te ajuta sa le faci fata.”
  • „Vreau sa te cunosc si sa te inteleg, nu sa te transform in cine cred eu ca este bine sa fii.”
  • „Sunt alaturi de tine orice-ar fi.”
  • „Ai un rol pe lume, iar eu te pot sprijini sa descoperi care este acesta.”
  • „Viata poate fi o aventura minunata.”
  • „Orice problema are si o solutie.”

 
*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe